Aproximativ 50% dintre companiile din Romania se asteapta sa isi creasca numarul de angajati in urmatorul an, dupa ce anul trecut doar un sfert dintre acestea au reusit sa isi mareasca personalul. Cu toate acestea, multi angajatori sustin ca nu gasesc oamenii potriviti in piata, potrivit studiului CEO Survey 2012, realizat de PwC.
Sondajul anual realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) la nivel global si adresat directorilor de companii se bazeaza pe raspunsurile a 1.258 de directori de companii din 60 de tari si a fost realizat in trimestrul al patrulea al anului trecut. In Romania au fost realizate 44 de interviuri.

"In pofida fluctuatiilor de personal, determinate de diferitele masuri luate in actualul context economic dificil, directorii de companii din Romania abordeaza viitorul cu un optimism precaut. Aproape jumatate dintre acestia se asteapta sa-si creasca numarul de angajati, 36% nu anticipeaza nicio schimbare, in timp ce putini respondenti se asteapta la o scadere", se arata in raport.



In sondajul realizat anterior, 60% dintre angajatori anticipau o crestere a numarului de angajati in 2011, dar aceste previziuni s-au dovedit optimiste. Privind 2011 in retrospectiva, 36% au declarat ca au avut acelasi numar de angajati, 25% au indicat o crestere, in timp ce 11% au afirmat ca si-au redus personalul.

Angajatorii gasesc cu dificulate oameni potriviti

"Este posibil ca unii directori de companii sa fi considerat ca schimbarile aduse de criza economica vor facilita procesul de angajare. Cu toate acestea, doar 30% dintre respondenti au avut o astfel de experienta, in timp ce pentru 25% dintre ei a fost mai dificil sa gaseasca oamenii de care au nevoie", se arata in raport.

Astfel, unul dintre principalele motive care stau la baza acestei situatii este numarul redus de candidati calificati, mentionat de 91% dintre respondenti. Acest procent este de aproape doua ori mai mare in comparatie cu medie UE (52%) si cu cea din SUA (53%).

"Numarul mare de directori de companii care atrag atentia asupra acestui aspect constituie un avertisment cu privire la lipsa educatiei si instruirii adecvate care sa asigure resursele necesare de talente romanesti", potrivit PwC.

Un al doilea motiv identificat pentru care angajatorii gasesc cu dificultate oamenii potriviti, din perspectiva directorilor romani, sunt asteptarile privind pachetul salarial (9%).

La nivelul Uniunii Europene, directorii de companii care s-au confruntat cu probleme similare au citat si alte motive, inclusiv rata de crestere a sectorului si modificarea abilitatilor necesare intr-o anumita industrie (ambele 14%), precum si opinia candidatilor referitoare la reputatia industriei (11%).



Tot cand vine vorba de angajati, recrutarea si retentia managerilor de nivel mediu cu potential sunt cele mai importante preocupari ale directorilor.

"Managerii de nivel mediu cu potential ridicat se lasa cel mai usor ademeniti de pachete de beneficii oferite de concurenta. 50% dintre directorii locali si-au exprimat ingrijorarea cu privire la acest aspect, un procentaj aproape egal cu nivelul UE si cu cel global. In acelasi timp, exista fluctuatie ridicata de personal tanar, fara experienta (36%), fapt normal pentru organizatiile care trec prin perioade dificile, in care isi ajusteaza stategiile de dezvoltare", conform datelor PwC.

Din datele studiului mai reiese ca in ciuda faptului ca forta de munca din Romania este printre cele mai ieftine din Europa, modificarea legislatiei financiare si a legislatiei muncii determina fluctuatii care afecteaza gestionarea talentului la nivel de companie.

"Cea mai mare provocare referitoare la managementul talentului, cu impact asupra nivelului de crestere si profitabilitate al companiilor se refera la cresterea peste estimari a costurilor cu forta de munca (mentioneaza 27% dintre respondenti). Este interesant ca acest procentaj este cel mai scazut dintre toate regiunile si tarile analizate", se spune in raport.

Alte zone marcate de probleme, potrivit PwC, au inclus capacitatea limitata de fructificare a oportunitatilor de piata (25%), amanarea initiativelor strategice si lipsa inovatiei (20% fiecare).

Productivitatea angajatilor, vitala in luarea deciziilor

In contextul importantei pe care angajatorii o acorda oamenilor, vine si argumentul potrivit caruia directorii de companii sustin ca productivitatea angajatilor este cea mai importanta in luarea deciziilor din companie (92%).

"Avand in vedere ca nivelul de productivitate al angajatilor romani se situeaza constant sub media UE, nu este deloc surprinzator faptul ca acesta este primul aspect luat in considerare in orice proces decizional in domeniul resurselor umane. 93% dintre directorii locali au evidentiat acest aspect, la fel ca omologii lor de la nivel global si din UE", potrivit raportului.



Companiile investesc in oameni

In contextul lipsei personalului calificat, directorii de companii din Romania au pus accentul pe existenta unui cadru de dezvoltare adecvat pentru potentialii viitori angajati (80%).

Mai mult, 75% dintre respondenti sustin ca fac investitii directe pe pietele pe care opereaza companiile lor, cu doar 3% mai putin fat de nivelul global si de cel din CEE de 78%, indicand o crestere a interesului fata de calitatea fortei de munca disponibile.

"Decizia de a investi sau nu in dezvoltarea fortei de munca depinde de o serie de factori specifici. Majoritatea directorilor romani (61%) considera rentabilitatea investitiilor lor in dezvoltarea fortei de munca drept factorul decisiv", potrivit raportului.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri