Grupul austriac Salesianer Miettex, unul dintre cei mai importanti jucatori pe segmentul spalatoriilor comerciale in Europa Centrala si de Est, a inaugurat saptamana aceasta a doua unitate din Romania, la Oradea, in urma unei investitii de 6 mil. euro. Tinta este atingerea unei baze de 600 de clienti la nivel national pana la finalul anului, un obiectiv realizabil in conditiile in care piata locala este abia la inceput.

O afacere de familie inceputa in Austria in anul 1916, grupul Salesianer Miettex este prezent in Romania din anul 2007, cand a deschis o fabrica in Bucuresti in urma unei investitii de 11 milioane de euro. Recent compania a deschis o noua unitate, de aceasta data in Oradea, valoarea investitiei ridicandu-se la 6 milioane de euro.

Grupul austriac a analizat timp de 2-3 ani aceasta investitie, pe lista scurta aflandu-se alte orase mari din vestul Romaniei, dar si orase din Ungaria din zona de granita. Constructia unitatii a fost realizata in noua luni de catre o companie romaneasca. In fabrica lucreaza 25 de persoane, planurile vizand extinderea echipei pana la 60 de angajati in urmatorii doi ani, a afirmat , romanul care la 32 de ani conduce business-ul de 40 de milioane de euro al Salesianer Miettex din 6 tari.

Potrivit acestuia, fabrica din Oradea va procesa cu 2-5 tone mai multe textile decat unitatea din Bucuresti, care a atins anul trecut 14 tone de textile pe zi, echivalentul a peste 2.800 de masini de spalat casnice.

“In prezent in unitatea din Oradea sunt procesate 2-3 tone de textile pe zi. Vom ajunge la o capacitate de spalare de 25 de tone pe zi si estimez ca vom amortiza investitia in urmatorii 8-12 ani. In prezent, mai exista fabrici cu o capacitate mare (40 de tone) in Austria si Ungaria, insa doar in Romania, Slovenia si Ungaria exista mai mult de o unitate de procesare”, a completat Ciprian Bejenariu, director general Salesianer Miettex Romania.

Salesianer Miettex

Fabrica din Oradea urmeaza sa deserveasca orase precum Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare si cateva orase mari aflate in Ungaria, in apropiere de granita. Printre clientii cu care firma austriaca a semnat deja contracte se numara hotelul Hampton din Cluj-Napoca, parte a lantului Hilton, producatorul de carne de pui Coco Rico, Avicola Crevedia, Metro Cash&Carry si Titan.

La nivel national Salesianer Miettex are o baza de 500 de clienti. Compania isi propune sa atraga pana la finalul anului inca 100 de clienti noi. Mai mult, numarul agentilor de vanzari a crescut cu 40%, a adaugat Bejenariu.

Din totalul business-ului, domeniul hotelier reprezinta o treime.

“Piata din Romania este la inceput. Daca in Austria sunt schimbate 4 kg si jumatate de asternuturi in spitalele din Austria, in Romania doar 600 de grame pe zi. In domeniul hotelier cifrele sunt duble. Insa lucram peste tot cu bugete stranse. Pe segmentul restaurantelor avem posibilitatea in acest moment de a semna 10-15 contracte pe loc daca ne dorim. Problemele cu care ne confruntam insa tin de faptul ca proprietarii locatiilor se schimba cu o viteza ametitoare, iar unii uita sa plateasca facturile”, considera Victor Ioane.

O singura masina de calcat in locul a 45 de angajati

Fabrica Salesianer Miettex din Oradea are o suprafata totala de 3.600 mp, fiind amplasata pe un teren de 19.000 mp ce include parcarea, zona verde si cladirile anexe. Unitatea se afla in parcul industrial Eurobusiness detinut de primaria Oradea.

Interiorul este organizat in doua parti functionale, una alocata rufelor murdare si una textilelor curate. Cele doua zone sunt total separate printr-o bariera septica, cu intrari interblocabile catre cele doua arii.

Fabrica este dotata cu sase masini de spalat individuale, dintre care una are o capacitate de procesare de 200 de kilograme pe ora. De asemenea, 18 masini de spalat formeaza impreuna un tunel in care pot fi spalate pana la 1.400 de kilograme de rufe pe ora.

Spalatorie comerciala

Unitatea mai cuprinde o masina de calcat care opereaza 450-600 de uniforme pe ora, inlocuind munca pe care ar fi realizat-o in mod traditional 45 de persoane. In plus, doua calandre pot usca, apoi calca si impacheta intre 200 si 1.200 de piese de textile pe ora.

Potrivit lui Ciprian Bejenariu, un proces complet de curatare poate dura aproximativ o ora pentru textilele din domeniul hotelier, in timp in cazul uniformelor din sectorul industrial acesta se poate extinde pana la doua ore.

Mai mult, unitatea din Oradea este prevazuta si cu o incapere speciala unde apa folosita la curatare este dedurizata.

Detergentul folosit in fabrica din Oradea este furnizat de Procter&Gamble (companie care detine o unitate de productie in Timisoara specializata pe zona detergenti), in timp ce in Bucuresti furnizorul este Henkel.

Afacerile Salesianer Miettex au atins anul trecut valoarea de circa 4,6 mil. euro. La nivelul grupului condus de Victor Ioane cifra de afaceri a atins 40 de milioane de euro, in timp ce in total cifra de afaceri a Salesianer Miettex fiind de 150 mil. euro. In prezent compania numara 23 de puncte de lucru in 7 tari: Austria, Cehia, Croatia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Anul acesta grupul austriac va mai deschide o fabrica de mari dimensiuni in Tirol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri