Daca ai ghinion, mori, daca ai noroc, orbesti sau iti schingiuiesti organismul. Asa s-ar traduce, cinic, efectele consumului absolut halucinant de alcool sanitar din Romania. Adica de spirt, intr-un cuvant. Va amintesc cateva cifre socante: anul acesta, 6 oameni au murit la Dragalina, in Calarasi, din cauza consumului de alcool medicinal. Au avut si cativa consateni mai “puternici” si mai “norocosi”. Aceia au ajuns “doar” in coma.

Vorbim doar de cazurile mediatizate, pentru ca, in realitate, numarul victimelor este mult mai mare. Nimeni nu le contabilizeaza, asa cum nu contabilizeaza nici cati litri din aceasta substanta sunt folositi pe post de bautura spirtoasa, in fiecare an. Estimarile neoficiale spun ca acest tip de consum ajunge undeva la 70 de milioane de litri anual. Enorm! Si revoltator, daca judecam aceste zeci de milioane de litri in vieti umane distruse sau intrerupte, pur si simplu. 70 de milioane de litri de alcool medicinal, la o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori, inseamna o alocare de circa 3,7 litri pe cap de locuitor, in fiecare an. Fie suntem o tara de medici care curata rani pe banda rulanta, fie acest produs este consumat pe post de bautura spirtoasa.

Masuri de schimbare se pot lua, insa. Mai ales in conditiile in care zona despre care vorbim este un fel de “no man’s land”, unde oricine poate produce, comercializa, cumpara si consuma orice, oriunde, oricum, oricand si oricat. Fara controale, fara restrictii, fara avertismente, fara asumarea responsabilitatii pentru tragediile care nu doar ca se pot intampla, ci care chiar se si intampla.

Desi calculele si realitatea de zi cu zi arata ca oamenii beau spirt, echivalandu-l, deci, cu o bautura alcoolica, acesta nu este un produs accizabil, productia si comercializarea fiind, prin urmare, extraordinar de facile. Dar nu doar din acest motiv ar trebui introdusa accizarea, ca metoda de control si descurajare a acestui obicei care naste victime, ci si pentru ca, avand in vedere procesul tehnologic si ingredientele folosite in productia alcoolului sanitar, poate fi folosit in consumul uman ca bautura alcoolica, fara modificari esentiale ale caracteristicilor de produs - acest lucru poate fi facut, spre exemplu, prin aromatizare. Conform reglementarii legale, alcoolul sanitar este alcool etilic de origine agricola denaturat cu substante, in principiu, non-toxice.

Masura accizarii ar trebui dublata, mai departe, de instituirea unui sistem de control si urmarire a modului de comercializare si consum al acestui produs. Un mecansim relativ simplu de implementat ar fi vanzarea exclusiv prin lanturile de farmacii si limitarea cantitatii la achizitie.

In acelasi timp, este obligatoriu ca aceia care produc alcool sanitar fara a fi antrepozitari autorizati sa fie aspru sanctionati. Nu doar pentru ca, din punct de vedere economic si fiscal, sunt indezirabili, ci si pentru ca devin o amenintare reala si imediata la sanatatea celor din jur. Acum, ei sunt pasibili doar de o simpla contraventie.

In Romania anului 2015, oamenii mor pentru ca beau spirt! Sa ne mintim ca lucrurile stau altfel si sa inchidem ochii in fata unei situatii de neconceput pentru aceste vremuri, e nefiresc si blamabil. Asa cum nefiresc si blamabil este sa asistam nepasatori, mai ales noi, cei care chiar putem determina o schimbare. Si un singur om care moare din cauza consumului nesabuit al unui lichid ce are scop strict medicinal e prea mult!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri