Programul primei rectificari bugetare din acest an a fost realizat de catre Ministerul Finantelor, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern. Acest proiect prevede majorarea incasarilor si a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde lei (655 milioane euro), din care cei mai mult bani sunt alocati catre ministerele Muncii, Internelor, Sanatatii si Educatiei, in timp ce cele mai mari taieri sunt prevazute la Transporturi.

Majorarea veniturilor si cheltuielilor bugetare insemana mentinerea deficitului bugetar la nivelul programat in buget, de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash si de 2,95% din PIB dupa standardul european ESA, conform News.ro.

"Precizam ca proiectul de rectificare a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetelor asigurarilor sociale", a mentionat Ministerul Finantelor.

Ministerul Finantelor justifica majorarea in principal prin revizuirea in crestere a valorii PIB pe 2016, de la 746,6 miliarde lei pana la 757 miliarde lei.

Pe ministere, cele mai mari alocari in plus sunt catre Ministerul Muncii, care primeste inca 2,8 miliarde lei, din care 1,4 miliarde de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru crestere copil, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap) si 1,42 miliarde de lei subventie supliemntara pentru a acoperi gaura de la bugetul public de pensii.

Alte alocari mari sunt catre Ministerul Finantelor (613,6 milioane lei), mai ales pentru dobanzile mai mari pe care trebuie sa le plateasca statul pentru imprumuturi, si Ministerul Afacerilor Interne (367,9 milioane lei), din care 182 milioane lei pentru organizarea alegerilor parlamentare.

Ministerul Sanatatii primeste in plus 297,6 milioane lei, iar Ministerul Educatiei Nationale are alocari mai mari cu 265 milioane lei.
Alte institutii care primesc fonduri suplimentare sunt Autoritatea Electorala Permanenta (55 milioane lei), Serviciul Roman de Informatii (37,7 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe (35,1 milioane de lei), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (25 milioane de lei).

La polul opus, bugetul Ministerului Transporturilor este taiat cu 383 milioane lei pe motiv ca nu s-au cheltuit totti banii prevazuti pentru proiectele europene. De asemenea, bugetul Ministerului Culturii scade cu 194 milioane lei, cel al Ministerului Agriculturii - cu 168,4 milioane lei, iar bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice se reduce cu 130,8 milioane lei.

Pe categorii de chheltueili, Ministerul Finantelor sustine ca sunt alocate in plus 2,8 miliarde de lei pentru asistenta sociala, 1,01 miliarde lei pentru educatie si 568,6 milioane lei pentru sanatate, prin diferite bugete, inclusiv cele locale. Rectificarea aloca si toate sumele necesare pentru aplicarea masurilor legislative adoptate de Parlament, valoarea totala fiind de 2,3 miliarde lei.
Masurile includ in special cresterea cheltueillor cu asistenta sociala.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri