Nuclearelectrica a primit amenintari cu procese din partea intermediarilor din energie carora le-a cerut sa fie de acord cu publicarea contractelor, potrivit declaratiilor facute de directorul general al producatorului de electricitate, Teodor Chirica.

"Partenerii de contracte au angajat case de avocatura reputate si ne-au amenintat ca daca desecretizam aceste contracte vom ajunge in instanta si le vom plati despagubiri", a spus reprezentantul Nuclearelectrica, citat de NewsIn. Chirica a adaugat ca toate contractele incheiate cu furnizorii au clauze de confidentialitate, care vor atrage consecinte de natura civila si nu penala, daca autoritatile vor decide publicarea contractelor fara acordul partenerilor.

"Nu avem probleme legate de desecretizarea contractelor. Singura problema pe care o avem este ca foarte putini parteneri de contracte sunt de acord cu acest lucru", a punctat directorul general al operatorului Centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.

La randul sau, directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a declarat, luni, ca doar o parte dintre partenerii de contracte ai companiei au fost de acord cu publicarea contractelor. "Parte dintre ei si-au dat acordul. Toate contractele le-am depus la Ministerul Economiei, care este actionarul majoritar", a spus Oprea.

Foarte putini furnizori de energie si-au dat acordul de principiu pentru publicarea contractelor de intemediere, in conditiile in care exista mii de contracte, a declarat, luni, ministrul economiei si comertului Varujan Vosganian. "Sunt mii de contracte. Este o operatiune foarte laborioasa si ma refer la publicarea lor. Exista cativa care si-au dat un acord de principiu, dar sunt destul de putini", a spus ministrul economiei. Potrivit acestuia, la sfarsitul saptamanii va avea o intalnire cu principalii furnizori de energie pentru a-i convinge sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere. "Ma voi intalni cu principalii 10-15 furnizori", a adaugat Vosganian. in opinia sa, nu trebuie fortata legea atunci "cand vrei sa faci niste informatii publice". Ministrul economiei isi exprimase duminica intentia de a le cere furnizorilor de energie electrica sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere, motivand ca acest lucru "le va spori prestigiul":

In prima parte a lunii decembrie, presedintele Traian Basescu l-a atentionat pe Varujan Vosganian la investirea in functia de ministru al economiei ca firmele straine au fost de acord sa-si publice contractele de privatizare, in timp ce firmele romanesti nu vor desecretizarea contractelor de achizitie energie electrica. Contractele de privatizare din energie au fost publicate pe site-ul MEC pe data de 30 noiembrie 2006, dupa ce investitorii straini si-au dat acordul.

Fostul ministru al economiei, Codrut seres, a emis un ordin, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) din luna noiembrie, prin care le-a cerut tuturor producatorilor de energie, companii de stat, ca pana la 11 decembrie 2006 sa obtina acordul intermediarilor pentru publicarea contractelor de vanzare electricitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri