Profitul Petrom in 2006 a crescut cu peste 60%, principalul motiv fiind majorarea pretului petrolului si a gazelor. Compania estimeaza investitii de peste 900 milioane de euro pentru anul in curs, rafinaria Petrobrazi urmand sa atraga investitii masive incat aceasta sa devina cea mai mare si cea mai eficienta rafinarie din Romania
Petrom a raportat ieri o crestere de 61% a profitului pana la 2,285 miliarde lei (648,37 milioane de euro), raportat la o cifra de afaceri de 13,078 miliarde lei (3,71 miliarde euro), in crestere cu 22% fata de anul 2005. Rezultatele financiare deosebite ale Petrom in 2006 se justifica prin cresterea preturilor petrolului cu 20% si a gazelor cu 45%, potrivit directorului general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

"Pretul mediu al gazelor din import in Romania a crescut cu 45% peste nivelul din 2005 ajungand la 297 dolari pe mia de metri cubi", a declarat Mariana Gheorghe citata de NewsIn. Potrivit acesteia, pretul brent al titeiului a urcat cu 20% peste nivelul din 2005, la 65,14 dolari pe baril. Ea a mai aratat ca preturile la carburanti au fost ridicate in 2006, cotatiile Platts la benzina au crescut cu 19% fata de 2005 si cele la motorina cu 12%. Potrivit oficialului companiei petroliere, rezultatele financiare au fost influentate si de cursul mediu de schimb leu-dolar, care a scazut cu 3,5% fata de 2005, si de cursul mediu de schimb euro-leu , care a scazut cu 2,6%.

Rezultatele pe care le-am obtinut in 2006 sunt foarte bune si reprezinta un pas inainte pentru atingerea obiectivului nostru global, de a ne impune ca si companie lider de petrol si gaze in Europa de Sud-Est. Investitiile au crescut in 2006 cu 163%, fata de anul precedent si vom continua sa investim in acelasi ritm sustinut pentru a asigura cresterea sustenabila a companiei, a mai declarat oficialul Petrom.

Compania va investi in 2007 peste 900 de milioane de euro, suma fiind impartita intre diviziile de explorare si productie si cele de rafinare si marketing. Investitiile se vor distribui in toate activitatile Petrom. Pe segmentul exploare si productie vom continua procesul de modernizare si de foraj la adancime. Pe rafinare si marketing vom investi puternic in Petrobrazi dar si in alte activitati punctuale", a mai spus Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, Petrom va investi in activitatea de constructie si reconstructie a statiilor, urmarind ca, pana in 2010, sa aiba 250 de statii PetromV, in loc de 43, cat are in prezent. Potrivit estimarilor companiei, pe segmentul de distributie carburanti, in 2006, Petrom a avut o cota de piata de 28%. "Investitiile in Petrobrazi vor fi directionate catre pozitionarea rafinariei drept cea mai mare si cea mai eficienta din Romania. In acelasi timp, investitiile in Arpechim vor fi directionate catre proiecte cu o rentabilitate ridicata si catre cele care vor asigura conformitatea cu cerintele UE", au mai declarat oficialii companiei.

Compania estimeaza ca pentru 2006 va acorda actionarilor dividende usor mai ridicate decat cele aferente anului precedent, potrivit declaratiilor directorului financiar al companiei, Reinhard Pichler. "Credem ca avem un divident usor mai ridicat in termeni absoluti. Decizia finala va fi luata de Adumarea Generala a Actionarilor din aprilie 2007, a declarat Reinhard Pichler, citat de NewsIn.

Potrivit reprezentantilor Petrom, in conformitate cu legea in vigoare, dividendele care revin statului vor intra in conturile AVAS. "In conformitate cu prevederile legale in vigoare, aveam obligatia de a plati dividende actionarului inregistrat la data cand se decide plata acestora, iar acela este AVAS, si nu MEC", a spus directorul general executiv al companiei.

Programul de restructurare a avut ca efect plecare a 25% din angajati

Un sfert din angajatii Petrom au parasit societatea in 2006 in cadrul unui program de restructurare, care va continua si in acest an. Compania avea la finele anului trecut, 32.837 de angajati, cu 10.709 mai putini decat la sfarsitul lui 2005. Potrivit oficialilor companiei, 25% din angajati au plecat in cadrul programului de restructurare.

Din datele prezentate de companie, cei mai multi angajati au plecat din sectorul de rafinare si marketing, respectiv 7.419 oameni, reprezentand aproape 40% din salariatii acestei divizii. Din celalalt sector principal de activitate al companiei petroliere, au acceptat restructurarea un numar de 3.994 de angajati, care reprezinta 17,7% din salariatii acestei divizii. "In 2007, vom continua procesul de restructurare si eficientizare, care poate tinti si reducerea numarului de angajati", a mai afirmat Mariana Gheorghe.

Potrivit Petrom, procesul de restructurare a fost demarat la jumatatea lui 2005 si nu are niciun termen limita pentru finalizare si niciun obiectiv in privinta numarului de angajati, care trebuie sa paraseasca societatea. Restructurarea se face in cadrul unor programe de pensionare anticipata si plecari voluntare. Restructurarea se face treptat prin disparitia unor posturi si infiintarea, in unele cazuri, de noi locuri de munca.

Numarul angajatilor Petrom a scazut considerabil in ultimii sase ani. Astfel, daca in 2000 compania avea 78.012 salariati, prin externalizarea mai multor activitati, a ajuns ca la finele lui 2003 sa aiba 56.694 salariati. La sfarsitul lui 2004, figurau ca angajati 50.010, pentru ca la finele lui 2005 numarul salariatilor sa ajunga la 43.546.

OMV: Petrom a contribuit substantial la majorarea profitului
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri