Petrom estimeaza ca va obtine in 2007 un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si ca cifra de afaceri se va comprima cu 18,5% in acelasi interval de comparatie. Pentru anul in curs, compania isi propune realizarea unei cifre de afaceri de 10,65 miliarde lei cu 18,5% mai putin decat in anul precedent.

Directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, a declarat recent agentiei NewsIn, ca inchiderea rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si estimarea de reducere a preturilor petrolului sunt principalele cauze pentru care Petrom a admis ca in acest an ar putea avea profit si cifra de afaceri reduse. Potrivit bancii de investitii Wood, prognozele grupului petrolier sunt prin traditie prudente, iar Petrom si-a depasit mereu tintele propuse.

Grupul petrolier mizeaza pentru 2007 pe un profit net de 1,69 miliarde lei, cu 25,9% sub profitul afisat in 2006, 2,28 miliarde lei. Initial, Petrom a spus ca va obtine, la finalul anului 2006, un profit net de 1,97 miliarde lei, iar rezultatul final a depasit estimarile cu aproape 7% estimarile initiale.

Un alt indicator important, profitul operational, descris de castigul inainte de plata dobanzilor si a taxelor (EBIT), ar putea cobora in acest an pana la 1,7 miliarde lei, arata datele prezentate de Petrom. Anul trecut, compania a afisat un profit operational de 2,7 miliarde lei, care a depasit cu 28% estimarile initiale de 2,1 miliarde lei.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a majorarii vanzarilor companiei.

Cifra de afaceri a companiei, de 13,078 miliarde lei, a inregistrat o crestere de 22% fata de anul anterior, ca rezultat al trendului continuu crescator al preturilor internationale la petrol si a volumului de produse vandute. in 2006, cheltuielile de operare au crescut cu 17%, din cauza majorarii cheltuielilor cu materiile prime (petrol din import, cu preturi si cantitati mai mari).

Petrom are un capital social de 5,66 miliarde lei (1,67 miliarde euro), iar capitalizarea companiei, la cotatia de luni, de 0,5400 lei, este de 30,59 miliarde lei (9 miliarde euro) . Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori din 3 septembrie 2001.

Principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft care detine 51,011%, iar Ministerul Economiei si Comertului are 30,862% din capitalul social. Un alt pachet de 10% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri