Dinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group (TRG), va incasa 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni la TRG, ramane actionar semnificativ cu 20% din capital si e cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac.
Vanzarea pachetului de 75% reprezinta al doile mare deal ca valoare cu actionariat romanesc, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane, Dinu Patriciu va incasa, in cash, 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) in urma tranzactiei prin care compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan a preluat 75% din The Rompetrol Group (TRG), pentru suma de totala de 2,71 miliarde dolari, arata calculul hartiei.

Inaintea acestei tranzactii, Dinu Patriciu controla 80% din TRG. "Nu pot sa va spun care este suma pe care am primit-o. Pot sa va dezvalui ca am vandut 75% din pachetul de 80% din actiunile TRG pe care le detineam", a raspuns, citat de NewsIn, Patriciu unei intrebari legata de suma intrata in conturile sale.

Comunicatul oficial al celor doua companii nu da suma platita de KazMunayGaz pentru trei sferturi din capitalul TRG, dar precizeaza ca tranzactia da companiei olandeze care controleaza rafinaria Petromidia o valoare de piata de 3,616 miliarde euro.

O schema similara de vanzare a avut si asociatul american al lui Patriciu in TRG, Philip Stephenson, care a vandut trei sferturi din pachetul sau de 20% din grup. Din valoarea totala a tranzactiei de 2,71 miliarde dolari Philip Stephenson va primi 542,2 milioane dolari.

Prin acesta tranzactie, ambii actionari au vandut fiecare 75% din detinerile lor, astfel ca Dinu Patriciu a vandut 60% si mai ramane cu 20% din The Rompetrol Group, iar Philip Stephenson a vandut 15% si a ramas cu 5%.

Patriciu a negociat cu firma kazaha, acum actionar majoritar, mentinerea pozitiei de presedinte director general executiv al grupului.

Detinerea sa in TRG ii da dreptul la doi membrii in boardul grupului, iar KazMunayGaz.

Strategia de extindere a Rompetrol Group NV (TRG) in bazinul Mediteranei, al Marii Negre si in Balcani l-ar putea propulsa, peste doi ani, in primele zece companii petroliere europene din perspectiva cifrei de afaceri, de pe pozitia 22-25 din prezent, a spus luni, presedintele TRG, Dinu Patriciu.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.

Presedintele Rompetrol a explicat ca unul din motivele pentru care actionarii Rompetrol Holding au vandut un pachet de 75% din Grupul Rompetrol, care controleaza rafinaria Petromidia, companiei din Kazahstan KazMunazGaz, este chiar viziunea comuna privind expansiunea in piata europeana.

"Suntem in prezent pe locul 22-25 in clasamentul companiilor petroliere europene, in functie de cifra de afaceri si cred ca avem nevoie de doi ani pentru a promova in primele zece locuri. Va fi o crestere naturala, prin achizitii", a declarat Patriciu, care a adaugat ca partenerul kazah are forta financiara pentru a sustine expansiunea.

Patriciu a declarat ca nu intentioneaza sa mai cumpere rafinarii in Romania si nu este interesat de achizitionarea Rafo, de exemplu. "Ne vom extinde reteaua de benzinarii, capacitatile de depozitare, vom continua programul Rompetrol Expres, de benzinarii mobile, pentru a ne asigura un echilibru cu Petromul, dar nu vom prelua rafinarii", a spus Patriciu. Potrivit presedintelui executiv al TRG, grupul nu este interesat de preluarea companiei Romgaz.

Patriciu excude orice posibilitate de a prelua grupul ungar Mol, pe care il considera un jucator regional in piata energetica, al carui profil seamana oarecum cu cel al OMV.

"De ce sa ma bag eu intre Mol si OMV? Ei au alta viziune. Rompetrol este o companie integrata virtual, cu strategii de expansiune globale, de tipul on shore, adica plasata la marginea marii. Mol, ca si OMV de altfel, au strategii de cucerire a teritoriului cu trupe de infanterie, pas cu pas", a explicat Patriciu. Presedintele TRG spune ca, de altfel, acest tip de strategie de cucerire a pietelor este specific fostelor companii de stat si presupune initial implantarea rigida intr-o zona de baza, in jurul careia se produce expansiunea prin castigarea de teritorii.

Potrivit strategiei de expansiune in Balcani, TRG tinteste preluarea companiei petroliere de stat sarbe Naftna Industrija Srbije (NIS), al carui profil este foarte apropiat de cel al Rompetrol. "Vom participa la licitatia pentru preluarea NIS. Intre cele doua companii exista certe sinergii. Avem doua rafinarii asezate pe Dunare, si daca o preluam vom avea o piata de 50 de milioane de oameni", a spus Patriciu. Compania petroliera NIS Serbia detine rafinarii la Pancevo, Novi Sad si Belgrad.

Patriciu nu exclude posibilitatea preluarii unei companii aflate intre locul 22 si prima liga a companiilor petroliere, dar a refuzat sa faca speculatii asupra acestora, spunand ca in Europa sunt, in acest moment, multiple posibilitati de preluare.

Fara a mentiona vreo intentie legata de extinderea retelei sale de benzinarii din Franta, Patriciu a spus ca 15% din piata feanceza este controlata de benzinari independenti. Noi avem 4% din aceasta piata", a spus Patriciu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri