KazMunaiGas (KMG) a platit, miercuri, restul sumei datorate in contul celor 75% din actiunile Rompetrol, iar tranzactia dintre Rompetrol Holding si KMG a fost finalizata
In urma cu o saptamana, presedintele KMG, Uzakbay Karabalyn, declara ca plata celor 75% din Rompetrol va fi finalizata vineri, 23 noiembrie.

"Plata pentru pachetul de actiuni achizitionat de KMG a durat mai mult din cauza circuitului bancar pentru astfel de proceduri complexe, nefiind o tranzactie obisnuita", au declarat, potrivit NewsIn, reprezentantii Rompetrol.

Potrivit raportului companiei remis BVB, conform clauzelor contractului de vanzare-cumparare de actiuni incheiat in data de 24 august intre Rompetrol Holding (RPH) si KMG, toate conditiile suspensive acolo au fost indeplinite si toate formalitatile necesare pentru finalizarea tranzactiei au fost realizate. "Astfel, restul de pret ramas de platit potrivit contractului a fost achitat astazi (miercuri - n.r.) de catre cumparatorul KMG vanzatorului RPH si, ca atare, KMG a devenit proprietarul a 75% dintre actiunile emise de TRG (The Rompetrol Group - n.r.), avand autoritate deplina de a-si exercita drepturile asupra acestei participatii", se arata in raport.

Astfel, KMG are dreptul de a numi sase din cei opt membri ai consiliului de administratie al Grupului Rompetrol, ceilalti doi fiind numiti de catre RPH.

"Prin aceasta achizitie, una dintre cele mai mari din istoria celor doua companii, KMG isi dubleaza capacitatea de rafinare obtinand acces la doua rafinarii detinute de TRG in Romania si isi mareste in mod semnificativ infrastructura de retail pe pietele europene, prin accesul la 630 de statii de carburant in sapte tari europene, din Georgia pana in Franta", se mai arata in raport.

De asemenea, TRG isi asigura accesul pe termen lung la resursele de titei, mai spun reprezentantii companiei in raport.

Presedintele KazMunaiGas a mai declarat, cu ocazia vizitei sale la Bucuresti de saptamana trecuta, ca KMG are dreptul sa cumpere restul de 25% din actiunile Rompetrol, insa o decizie in acest sens va fi luata in functie de evolutia proiectului.

Comisia Europeana a anuntat, pe 19 noiembrie, ca a avizat favorabil preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre KazMunaiGas.

KazMunaiGas a anuntat, in luna august a acestui an, ca a incheiat un acord de preluare a pachetului majoritar din Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, iar valoarea de piata a The Rompetrol Group NV a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

Compania kazaha KazMunaiGas, infiintata in 2002 prin decret prezidential, este rezultatul unei fuziuni intre "KazakhOil" si "Oil and Gas Transportation Company". Principalele filiale ale KazMunaiGas sunt KMG Exploration & Production, specializata in productia de gaz si explorare, KazTransOil - transportul petrolului, KazTransGas - transportul gazelor, Atyrau refinery - specializata in rafinarea petrolului, Kazmortransflot - operare platforme petroliere, Atyrau International Airport, Eurasia - Air Helicopter Company si KazTransCom Telecommunications Company - servicii de telecomunicatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri