Grupul olandez farmaceutic A&D Pharma a inregistrat, anul trecut, o crestere de aproximativ 28% a cifrei de afaceri consolidate neauditate, pana la valoarea de 425 de milioane de euro, depasind astfel cresterea anuala de 17% a pietei farmaceutice din Romania.
Cifra de afaceri neauditata inregistrata de divizia de distributie a produselor farmaceutice Mediplus a crescut cu 26% fata de anul precedent, in 2007 aceasta ridicandu-se la valoarea de 364 de milioane de euro. Lantul de farmacii Sensiblu a raportat o cifra de afaceri imbunatatita cu 36% fata de 2006, pana la nivelul de 122 de milioane de euro.

Cota de piata medie anuala a Mediplus din totalul pietei de distributie a crescut de la 17,3% in 2006 la 17,9% in 2007, reflectand cresterea vanzarii de produse oncologice si a altor medicamente catre spitale in a doua jumatate a anului.

Cota de piata lunara a Mediplus din totalul vanzarilor catre segmentul farmaceutic a crescut consistent in a doua jumatate a anului 2007, dar a fost afectata catre sfarsitul anului de faptul ca autoritatile nu au crescut preturile la medicamentele pe baza de prescriptie.

„In 2007, ne-am consolidat pozitia de piata si tendintele industriei continua sa ne fie favorabile. Cu toate acestea, deprecierea monedei nationale fata de euro a avut un impact negativ asupra noastra, ceea ce a afectat de asemenea negativ costurile operationale si rezultatul financiar din cauza achizitionarii de produse de import si datorita faptului ca autoritatile care reglementeaza piata farmaceutica locala nu au majorat preturile la medicamentele pe baza de prescriptie in concordanta cu cresterea cursului de schimb valutar", a declarat Dragos Dinu, CEO-ul companiei (foto).

In consecinta, cota medie de piata inregistratea de Mediplus din totalul vanzarilor catre segmentul farmaceutic in Romania a scazut usor la 20,2% in 2007, comparativ cu 20,7% pentru aceeasi perioada in 2006, potrivit Cegedim.

In prezent, Mediplus opereaza o retea logistica nationala care cuprinde 12 depozite distribuind un portofoliu de aproximativ 5.000 de produse catre mai mult de 70% farmaciile din Romania.

Linia de retail care opereaza 221 farmacii pe intreg teritoriul Romaniei, se asteapta sa raporteze o crestere anuala a cifrei de afaceri neauditate de 36% in 2007 ridicandu-se la aproximativ 122 milioane de euro. Sensiblu si-a consolidat pozitia de piata in aceasta perioada si a continuat restructurarea retelei sale adaugand 26 de noi unitati, inchizand 11 si relocand alte 7 in Romania.

In ceea ce priveste planurile de viitor, managerul general al celui mai puternic grup farmaceutic din Romania a declarat ca „ramanem increzatori in privinta perspectivelor de crestere a pietei farmaceutice in Europa Centrala si de Est si intentionam sa consolidam pozitia A&D Pharma de lider pe piata farmaceutica din Romania".

De asemenea, oficialii companiei intentioneaza sa-si concentreze resursele pe extinderea internationala a afacerii atat prin operatiuni dezvoltate de le zero, cat si prin achizitii in regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri