Dragos Dinu, CEO-ul grupului olandez farmaceutic A&D Pharma, pune in balanta avantajele si dezavantajele listarii unei companii romanesti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sau la una de peste hotare si explica de ce crede in potentialul bursei locale, daca ar urma modelul privatizarilor de la Bursa din Varsovia.
“Exista un semn bun pe care l-am vazut in semestrul doi din 2007, si anume faptul ca BVB a inceput sa iasa public, sa faca putin marketing si sa incerce sa atraga. In viitorii ani, BVB va deveni interesanta, precum Bursa din Varsovia, care este printre cele mai importante”, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street, CEO-ul A&D Pharma.

CEO-ul isi pastreaza, totusi, scepticismul, mai ales in privinta modului in care se fac privatizarile in Romania, fiind de parere ca una dintre cele mai bune decizii pe care Bursa din Varsovia le-a luat a fost sa privatizeze companiile de stat pe bursa.

“Eu am un semn de intrebare fata de modul in care se fac privatizarile la noi. Mi s-ar fi parut mai normal ca Antibiotice Iasi sa fie privatizata pe bursa si nu prin licitatie”, argumenteaza Dinu.

Seful A&D Pharma crede ca o companie privata romaneasca ar trebui sa se listeze pe bursa unde ar avea cea mai mare vizibilitate, ceea ce i-ar aduce si un plus de valoare.

“Exista un oarecare pericol al pestelui mic intr-un mare ocean atunci cand vorbim despre listarea la o bursa de peste hotare, insa depinde de industrie”, precizeaza acesta.

In cazul A&D Pharma, listarea s-a facut in 2006 pe o bursa de la Londra, pe fondul unei mari dimensiuni de oferte, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei. Numai in ultimul an compania a reusit sa atraga astfel 120 de milioane de euro si un credit sindicalizat de aproximativ 100 de milioane de euro, raportand si o crestere anuala a actiunilor pe bursa de 50%.

“Noi am fost consiliati sa mergem pe bursa din Londra, mai ales pentru ca dimensiunea de oferte era destul de mare atunci. Exista foarte putine modele de business in industria pharma pe bursa de la Londra si cel mai bun exemplu, Boots, s-a delistat anul trecut. Astfel, am ajuns sa fim destul de putini”, detaliaza Dinu.

Relocari, inaugurari si upgrade logistic pentru A&D Pharma in 2008

Anul acesta, compania isi propune sa finalizeze doua proiecte importante. In acest sens, se vor retehnologiza depozitele din Bucuresti si din Targu Mures si se vor construi altele noi, fiecare reprezentand o investitie de peste 10 milioane de euro, cu variatiile de rigoare datorate preturilor diferite la terenuri.

“Inca nu avem toate terenurile achizitionate, insa depozitele vor fi amplasate in zonele consacrate. Tehnologia inseamna 5-600.000 de euro si lucram cu un partener austriac”, precizeaza seful grupului din industria pharma.

De asemenea, compania si-a propus, pentru anul acesta, schimbarea sistemului informatic prin implementarea unui produs SAP, in colaborare cu un partener local. Programul de relocari si deschideri de noi farmacii va continua si in 2008, cele mai multe dintre acestea avand loc in marile centre comerciale, dar si in orasele mai mici.

Piata pharma, pe plus 15% in 2008

A&D Pharma prevede o crestere a pietei pharma de 10-14%, variatia fiind datoarata bugetului unic al fondului de sanatate pentru 2008, care a cunoscut o crestere consistenta, pana la 4,5% din PIB. Un caz aparte il va constitui segmentul dermocosmeticelor care va inregistra o crestere de doua cifre in 2008, dezvoltarea unor lanturi de health&beauty (produse sanatate&frumusete - n.r.) fiind pe cale de a deveni un trend pe piata din Romania, conform aprecierilor lui Dinu.

Daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a pietei cu 20% ca urmare a exploziei segmentului de retail si a redresarii celui de spital, 2008 sta sub semnul unei majorari de maxim 15%, in conditiile in care ritmul de crestere s-a incetinit, iar riscul derapajelor fiscale s-a majorat considerabil.

“Anul acesta, motoarele de crestere pentru A&D Pharma vor fi fondurile de asigurare de sanatate, performantele interne, extinderea retelei si a portofoliului, precum si influenta cresterii puterii de cumparare, toate acestea ducand spre o dinamizare de +10%”, prevede seful companiei pharma.

Totusi, prognozata crestere de maximum 15% a pietei pharma din Romania este una destul de redusa in raport cu piete similare din regiune, dintre care Ucraina isi mentine un ritm alert de majorare de 20% si pentru 2008.

“Pentru urmatorii ani, piata din Romania va constitui baza business-ului nostru, dar si pietele ca Ucraina recupereaza foarte repede, si aici ma refer la spatiul ex-sovietic. De exemplu, Serbia are acelasi ritm de crestere cu Romania, iar Ucraina va inregistra majorari de 20% si in urmatorii ani”, crede CEO-ului A&D Pharma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri