"Haosul urbanistic" este o sintagmă cunoscută atunci când se vorbește despre problemele Capitalei. Cel mai adesea formula este adusă în discuție de dezvoltatori, care acuză faptul că investițiile le sunt blocate, dar situația de fond este mult mai complexă și are de a face cu eșecul tuturor administrațiilor de elabora un nou Plan Urbanistic General. Lucru recunoscut chiar de președintele comisiei de urbanism a Consiliului General al Municipiului București, consilierul general PNL Constantin Hazarian.

"Promisiunea noastră din campanie nu a fost că vom bloca acest domeniu al urbanismului, ci că o să-l facem transparent", a declarat pentru wall-street.ro Constantin Hazarian, președintele comisiei de urbanism a Consiliului General al Municipiului București.

Iar așteptările multora, adaugă acesta, nu doar ale sale, de la actualul Primar General sunt de a ieși și de a explica clar care sunt noile principii ale administrației și cum vede administrația actuală această dezvoltare, așa încât cei care vor să construiască să știe ce au de făcut.

În momentul în care tu nu comunici, sau în momentul în care comunici ceva și nu-ți ții promisiunile, la un moment dat se pierde dialogul. Sunt destul de mulți primari de sectoare care acuză o lipsă de colaborare a Primarului General, nu numai dezvoltatorii imobiliari.

Constantin Hazarian, consilier general PNL

Consilierul general adaugă faptul că de regulă Primarul General se întâlnește cu aceștia, le spune tot ce vor să audă, dar după aceea fie nu face nimic, fie le blochează proiectele.

Constantin Hazarian explică de asemenea că nu exclude ca Nicușor Dan să aibă senzația că face bine ceea ce face, deși, în același timp, crede că acesta are și o anumită aversiune față de ceea ce înseamnă construcții.

Pe de altă parte, specialistul în urbanism admite faptul că, într-adevăr, dacă ne uităm în oraș vedem multe aberații făcute de unii dezvoltatori, dar nu toți, explicând totodată că există un pericol de a generaliza din acest punct de vedere.

Consilierul general PNL oferă de altfel și o paralelă în acest sens, spunând că și el s-a certat la viața sa cu vreo doi-trei taximetriști, dar nu s-ar pronunța niciodată asupra întregii bresle.

Întrebarea mea pentru domnul Primar General este următoarea: Cum crezi că o să deblochezi acest domeniu luând decizii greșite repetate? Ai suspendat PUZ-urile, nu le-ai corectat, ai întârziat Planul Urbanistic General doi ani și jumătate.

Constantin Hazarian, consilier general PNL

Pe de altă parte, specialistul în urbanism recunoaște faptul că dacă se adoptă Planul Urbanistic General în 2024 va fi de departe cea mai mare realizare a acestui mandat a întregii Primării, a Consiliului General, dar și a Universității de Arhitecură Ion Mincu.

Cât despre mandatul lui Nicușor Dan, Constantin Hazarian arată faptul că, concret, față de mandatul anterior (al Gabrielei Firea, n.r.), el vede îmbunătățiri pe zona de activități culturale, unde există o revitalizare a activităților, dar și pe latura de termoficare, deși banii pentru aceasta sunt obținuți din mandatul trecut.

Totodată, acesta mai spune faptul că actualul Primar General a mai lucrat și la partea de strategie pe zona de parcare, existând zone unde acestea s-au mai decongestionat, deși, afirmă Constantin Hazarian, meritul pentru acest lucru îi aparține mai degrabă viceprimarului Stelian Bujduveanu.

Anul trecut Primăriei Capitalei a încasat o grămadă de milioane de lei din aceste parcări, bani pe care înainte ei nu-i încasau, dar cum îi gestionează Primăria Capitalei este problema Primarului General.

Constantin Hazarian, consilier general PNL

Pe de altă parte, Consilierul general are și alte reproșuri la adresa Primarului General, întrebându-se, retoric, dacă raportat la promisiunile din campanie legate de deblocarea traficului, i se pare cuiva că traficul e cu adevărat deblocat.

Mai mult, adaugă acesta, marea problemă a traficului din București este lipsa unei șosele de centură care să-i stimuleze pe cei care vin din afara orașului ca, pentru a depăși Capitala, s-o ia pe centură.

În plus, Constantin Hazarian afirmă faptul că Nicușor Dan a tot încercat să arunce toate problemele pe vechea administrație, dar, crede el, nu poți doi ani, trei ani să vorbești de "greaua moștenire", așa cum face actualul Primar General, pentru că te faci de râs.

Relația mea cu Primarul General e una bazată pe neîncredere, pentru că de multe ori când am fost la discuții pe temele acestea importante, îți promite tot ce vrei să auzi și nu face nimic. Și atunci, după ce se întâmplă asta o dată, de două ori, de trei ori, până la urmă începi să te gândești: oare mai are rost să mă duc la întâlnire cu el?

Constantin Hazarian, consilier general PNL

Nu în ultimul rând, Consilierul general PNL spune că își dorește să vină un Primar General care să facă treabă, care să miște lucruri, mărturisind totodată faptul că simte o anumită frustrare față de acest mandat, în care lucrurile s-au mișcat foarte greu.

Acesta concluzionează explicând faptul că a fost inclusiv cu legi în audiență la Nicușor Dan, pentru a-i arăta cadrul legal, moment în care el a spus că "interpretează legea altfel".

"Și atunci, ce mai poți să-i ceri?", se întreabă Constantin Hazarian.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri