Intr-un comunicat al fabricii se arata ca motivele care au dus la luarea acestei decizii sunt volumul mare de investitii necesar ca urmare a obligativitatii respectarii standardelor impuse de Uniunea Europeana, pierderile rezultate din activitatea de productie, din ultimii patru ani si caracterul limitat al capacitatii de inovare. Societatea a incheiat un parteneriat cu o firma de consultanta, care ii va sprijini pe angajati sa-si gaseasca noi locuri de munca. Totodata, firma cauta un producator care sa poata asigura „continuitatea exigentelor privitoare la calitatea si modul de prezentare a produselor”.

S.C. Cominca S.A este, in prezent, principalul producator de preparate din carne din judetul Bihor. A fost deschisa in anul 1887, odata cu primul abator din zona, pe locul pe care isi desfasoara azi firma activitatea. A functionat ca abator comunal, pentru a deservii populatia Oradei Mari pana in 1918. Dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Cominca se transforma in societate comerciala si trece in proprietate privata, avand succesiv mai multi proprietari, pana in anul 1948, cand firma este nationalizata.

A fost initial o afacere de familie, integral privatizata si si-a mentinut acest statut pana dupa cel de al doilea razboi mondial, cand a trecut in proprietatea statului. In perioada comunista, a fost puternic dezvoltata latura de productie. Se lucra la capacitate foarte mare, cu un numar de peste 1000 de angajati. Pe langa abatorul din Oradea, mai functionau si sectia Antrepozit frigorific si centre zonale in tot judetul.

Pana in anul 1995 a functionat cu capital integral de stat, cand a fost privatizata 100%. In 2003 pachetul majoritar al societatii a fost achizitionat de catre patronul unei importante firme de distributie de carne, preparate din carne si de produse alimentare de pe piata romaneasca.