Advent International, care desfasoara operatiuni si in Romania, a infiintat ACEE IV, al patrulea fond destinat investitiilor in Europa Centrala si de Est, in valoare de un miliard de euro.
Compania americana a infiintat primul fond de investitii destinat Europei Centrale in 1994 si de atunci a finantat 35 de companii din Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia. ACEE IV va investi in companii care au nevoie de 30-100 de milioane de euro pentru a-si consolida pozitia pe piata sau a se dezvolta in strainatate.

“Pe masura ce economia romaneasca creste, vor fi din ce in ce mai multe oportunitati de private equity, atat pentru investitii cat si pentru iesiri. In general, tarile din Europa Centrala si de Est au parut a fi mai putin afectate de turbulentele economice decat multe tari din Vest”, declarat, pentru Wall-Street, Emma Popa-Radu (foto), Managing Director al biroului Advent International din Bucuresti.

Emma Popa-Radu se asteapta pentru acest an sa apara tranzactii in diverse sectoare printre care si cel al materialelor de constructii.

Noul vehicul de investitii va putea sa obtina capital suplimentar de la celelalte fonduri cu operatiuni la nivel international ale Advent, in cazul unor tranzactii mari.

“Nu se poate spune exact ce va aduce anul 2008. Acesta s-a dovedit a fi pana acum un an al surprizelor. Speram ca SUA sa evite recesiunea ce ar afecta mare parte dintre economiile lumii si ca sectorul bancar va trece in viitorul apropiat peste problemele pe care le are la ora actuala”, ne-a mai spus Emma Popa-Radu.

Patru dintre cei mai mari investitori in ACEE IV sunt GIC Special Investments, AlpInvest Partners, California State Teachers Retirement System si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

ultimii trei ani, Advent a investit in opt companii din cinci tari Central-Europene. Printre aceste companii se numara dufa DEUTEK, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice si Ceramica Iasi, producator de top din industria blocurilor ceramice si tiglei.

De asemenea, Advent a iesit in totalitate sau partial din sapte investitii, printre care Compania Nationala de Telecomunicatii din Bulgaria (BTC), aceasta fiind vanduta catre AIG Capital Partners, in urma unei tranzactii evaluate la 1,66 miliarde de euro, Terapia Cluj, vanduta companiei Ranbaxy Laboratories Limited pentru suma de 324 milioane de dolari si Zone Vision, ce a fost vanduta companiei chellomedia, divizia europeana a UnitedGlobalCom, Inc., in urma unei tranzactii ce a evaluat compania la 80 de milioane de dolari.

Patru dintre cei mai mari investitori in fondul ACEE IV sunt GIC Special Investments, AlpInvest Partners, California State Teachers’ Retirement System si BERD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri