Producatorul de ciment, agregate si betoane Holcim Romania, filiala a producatorului elvetian Holcim, se afla in prezent in negocieri cu producatorii locali de agregate si betoane din tara, pentru achizitionarea de noi unitati de productie, luand in calcul si varianta unei noi fabrici de ciment, care ar putea deveni operationala dupa 3-4 ani, au spus reprezentantii companiei.
“Avem planuri de achizitii ale producatorilor locali, momentan purtam negocieri. Credem ca putem derula noi tranzactii, dar si noi proiecte greenfield pana la sfarsitul anului, insa nu pentru ciment. Speram sa incepem discutiile pentru o noua fabrica de ciment cel mai devreme in 2009”, a declarat Markus Wirth (foto), director general Holcim Romania.

Reprezentantii Holcim au precizat ca sunt necesari, in medie, patru ani pentru finalizarea unei fabrici de ciment, la o capacitate minima de un milion de tone, in timp ce statiile de agregate si betoane pot deveni operationale in cateva luni de la inceperea constructiilor. Astfel, bugetul de dezvoltare al Holcim Romania pentru 2008 ar putea include si fonduri pentru achizitii sau greenfield ale diviziei de agregate si betoane, in prezent cu o retea de 16 statii ecologice de betoane si 5 de agregate.

Anul trecut, investitiile Holcim Romania in modernizarea unitatilor de productie existente, dezvoltare afacerii si protectia mediului au atins 125 milioane de euro. Anul acesta, suma a fost suplimentata cu 135 milioane de euro, aproximativ 120 milioane de euro fiind alocati noii linii de productie de clincher si ciment ale fabricii din Campulung. “Am inceput productia la inceputul lunii iunie, iar capacitatea de productie a fabricii a crescut cu 60%”, a precizat Wirth.

A doua faza a investitiilor din acest an va lua in calcul modernizarea si extinderea liniilor de productie ale fabricilor din Bucuresti-Pantelimon si Campulung, cu investitii de circa 60 milioane de euro.

Pretul cimentului, in crestere

Pretul cimentului sta in continuare sub semnul scumpirii costului energiei. ”Pana acum (n.r – in primele sapte luni ale anului), preturile la ciment au crescut cu aproximativ 10-12% si depinde in continuare de costurile cu energia, logistica, salariile”, a adaugat Wirth, mentionand ca pretul din piata nu este intotdeauna cel real, datorita pietei libere pe care activeaza producatorii de ciment. Pana la sfarsitul anului, reprezentantul Holcim Romania se mai asteapta la inca o scumpire.

In ceea ce priveste cererea din piata, directorul general Holcim Romania apreciaza o crestere a consumului de ciment, chiar daca se inregistreaza o stagnare a numarului de tranzactii din piata imobiliara.

“Piata de real-estate nu a avut o influenta directa asupra consumului de ciment, mai ales in Bucuresti. Exista o intarziere a proiectelor, dar cererea pentru ciment nu a scazut. Cererea pentru spatii comerciale e mai scazuta decat anul trecut, dar cererea pentru locuinte este in crestere”, a spus Wirth. Acesta estimeaza o crestere a pietei cimentului cu pana la 25% in 2008.

Holcim Romania si-a bugetat, pentru 2008, o cifra de afaceri cu 20-22% fata de anul trecut, in 2007 inregistrand incasari de 296 milioane de euro si un profit net de 2,34 milioane de euro. Anul trecut, profitul inainte de impozitare s-a redus cu 33%, pe fondul majorarii cheltuielilor operationale si deprecierii monedei nationale fata de euro. “Anul acesta va fi un dezavantaj la exprimarea rezultatelor finale in euro, insa deprecierea nu va fi atat de accentuata, va fi mai bine decat anul trecut”, a incheiat Wirth.

Holcim Romania detine in prezent trei fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate. Compania este o subsidiara a grupului elvetian Holcim, prezent in peste 70 de tari, pe toate continentele, cu peste 90.000 de angajati.

In Romania, Holcim concureaza cu Lafarge Romania, subsidiara a producatorului francez de ciment, betoane si agregate Lafarge si CarpatCement, filiala grupului german HeidelbergCement.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri