Australianul Nik Halik a trecut de la stadiul de star rock la acela de investitor si antreprenor de succes inca din adolescenta. Astazi, la varsta de 37 de ani, Nik Halik este si mai aproape de a-si indeplini unul din cele mai indraznete vise – de a fi astronaut si a locui in spatiu.
Multimilionarul, cunoscut deasemenea sub numele de Thrillionaire in cartea sa, a vorbit pentru Wall-Street despre viata sa, obiectivele sale si importanta de a fi un lider pentru generatiile urmatoare.

Wall-Street: Sunteti cunoscut ca un strategist, scriitor, antreprenor si investitor la bursa si in proprietati imobiliare. Cum va place sa fiti numit?


Nik Halik: Depinde de momentul zilei sau de timpul anului in care ma aflu. Nu sunt doar un investitor. Sunt mai multe lucruri. Am scris o carte care descrie cel mai bine cine sunt (The Thrillionaire), o persoana care investeste si un cautator de aventura. Am plecat pana la sfarsitul lumii, pentru a-mi indeplini visul. Imi place sa am experiente diverse si o viata cat mai colorata. Cand aveam 17 ani, eram un chitarist cu potential si am folosit primii bani castigati pentru a ma muta in Statele Unite.

Principalul motiv pentru care am plecat in State a fost acela de a orbita in jurul celor mai influente minti. Cautam directie si influenta. Socializam prin networking si imi doream sa stiu care sunt problemele oamenilor, sa fiu sigur ca eu nu le voi repeta. Cautam echilibru, oameni cu care sa ma asociez in viata pentru a-mi construi o baza solida. Vroiam sa ma regasesc, cine sunt, care sunt calitatile si slabiciunile mele. Vroiam sa imi gasesc “DE CE-ul”, pentru ca acesta este precum carma unei nave, pentru a-mi gasi directia.

Tot ceea ce inseamna viata pentru mine este pasiune, trebuie sa iti placa ceea ce faci, trebuie sa o faci pentru c asa ai ales, spre deosebire de necesitate.

Wall-Street: Cand ati ajuns in America?

Aveam 17 ani. Eram cel mai tanar copil in familie si se presupunea ca trebuie sa am grija de parinti. Si am fost primul care a plecat. Am invatat sa fiu independent.


Wall-Street: Si care a fost primul lucru pe care l-ati facut in America?

Pentru ca eram un muzician profesionist, m-am alaturat unor trupe rock, am compus muzica, am semnat cu o casa de discuri si am plecat in turneu in jurul lumii. Am folosit inteligent banii pe care ii castigam pentru a-i investi in proprietati si pe bursa.

Cand abia implinisem in jur de douazeci de ani, am realizat primul milion de dolari si nu a fost doar cu ajutorul banilor pe care ii castigam ca muzician. Nu conteaza cat de multi bani ai, conteaza cum ii reinvestesti pentru a-i multiplica. Am cautat intotdeauna parghii financiare si primul milion a fost cel mai greu, pentru ca atunci eram in faza dezvoltarii unei formule, si odata ce am dezvoltat-o, urmatoarele 10 milioane de dolari au venit mult mai usor.

Am dezvoltat afaceri, am dat oamenilor procente pentru a le dezvolta si conduce. Ceea ce fac eu este sa identific produse, sa ajut la optimizarea lor. Sunt ca un furnizor de solutii, descopar ceea ce au nevoie oamenii. Am fondat 15 afaceri diferite. In timp ce imi optimizez afacerile, gasesc timp si pentru mine. Am filozofia mea: 8 luni lucrez, 4 luni imi iau liber. Petrec in jur de doua ore pe zi pentru afacerile mele in primele opt luni si urmez aventuri in ultimele patru.


Wall-Street: Cand v-ati educat din punct de vedere financiar?

Am invatat din mers, pentru ca nu erau atunci foarte multi oameni educati astfel. Asa ca a trebuuit sa imi descopar punctele forte si punctele slabe. Obisnuiam sa intreb oamenii cu care veneam in contact care au fost cele mai mari greseli pe care le-au facut si ce ar face astazi diferit. Am avut si greutati in viata din motive specifice, pentru a-mi intari perseverenta. Nu inseamna da pentru mine.


Wall-Street: V-ati educat singur sau ati urmat diverse cursuri?

Am invatat din proprie initiativa. Si pana astazi imi place sa aud povesti, sa citesc biografiile oamenilor, sa invat de unde vin si cum au realizat diferit lucrurile. O singura distinctie poate produce o schimbare uriasa. Nu am devenit un guru financiar sau ceva de genul asta. Mi-am castigat primii bani din muzica, am investit la bursa. Cand investesc, ma uit intotdeauna la ceea ce fac oamenii in general si urmez opusul intotdeauna. De exemplu, eu nu joc la bursa, eu creez bursa. Nu vreau sa stau cu speranta de a face bani, vreau o garantie imediat.

Cand cumpar proprietati, ceea ce fac este sa gasesc ceva deosebit pe care il restaurez la frumusetea initiala. Motivul pentru care acest lucru aduce bani este pentru ca, in primul rand, constructia nu isi va pierde niciodata valoarea, nu poate fi construita altfel, nu se poate duplica, iar eu adaug valoare. Aceasta inseamna ca pot exploata valoarea. Intr-un timp curt pot ridica valoarea unei proprietati si pot foosi profitul generat in alte proiecte. Intotdeauna profitul se afla la momentul achizitiei.

Am de asemenea afaceri pe Internet, care nu necesita prezenta mea fizica, care genereaza bani din toata lumea, chiar si in timp ce dorm. Nu apartin unei tari anume, sunt un rezident si un investitor global. Am si proprietati in tari in care nu am fost niciodata.

Wall-Street: Care au fost primele impresii despre Romania?

Sunt deja la a doua vizita in Romania. Prima impresie a fost faptul ca foarte multi romani vorbesc engleza, ceea ce erste un plus. Apoi, exista un spirit antreprenorial necizelat si mult potential, imi place asta. Exista mai mult talent aici decat ambitie si mie imi place aceasta ecuatie. Daca ai talent, inseamna ca exista loc pentru crestere. Cred ca Romania are talente. Trebuie doar increderea in fortele proprii.

In prima jumatate a vietii mele, am investit in mine, in ceea ce gandesc, in background. Banii au venit ca un produs auxiliar.In cealalta jumatate, am investit in dezvoltarea strategiilor pentru a-mi spori bogatia financiara.

Wall-Street: Cum ati defini notiunea de leadership? Va considerati un lider?

Sunt un lider. Un lider nu da vina pe ceilalti, se invinuieste pe sine, dar respecta in acelasi timp si viziunea celorlalti. Trebuie sa admire si alte modele.

Wall-Street: Care ar fi diferenta intre un lider adevarat si un manager?

Un manager conduce oamenii de sub el, un lider se uita la tot ceea ce este in jurul sau. Din punctul meu de vedere, fiecare este un lider. Chiar si in organizatiile mele, dau oamenilor un procent din afaceri, pentru a-i motiva. Ai prefera sa lucrezi mai mult, spre deosebire de situatia de a-ti incasa salariul lunar? Bineinteles ca da. Daca esti platit doar cu un salariu, vei lucra tot atat de mult pentru a nufi concediat si seful tau te va plati suficient incat sa nu pleci in alta companie. Cat despre sistemul promovat de mine, iti permiti sa ai idei si sa ii inspiri si pe ceilalti.

Wall-Street: Cum percepeti criza financiara curenta?

Multa lume ma intreaba cum sa investeasca, care este urmatorul trend. Fara incredere in tine si pasiune nu vei putea produce bani. Cand exista o criza, intotdeauna o vad ca pe o oportunitate. Ce s-a intamplat acum s-a manifestat de multe ori, exista atat de multi bani disponibili incat oamenii se lasa prinsi in sistem: ceva se intampla acolo, nu stiu unde, dar ceva se va intampla, ceea ce inseamna ca trebuie sa vand. Exista o regua pe care o am: cand 80% din media spune “cumpara, cumpara, cumpara”, trebuie sa vinzi intotdeauna. Cand 80% din media striga “vinde, vinde, vinde”, trebuie sa fii un cumparator. Ultima perioada a fost una a vanzarilor, ceea ce se traduce prin “cumpara, cumpara, cumpara”.

Wall-Street: Majoritatea investitiilor dvs. Se concentreaza in jurul proprietatiilor imobiliare. Avand in vedere situatia mondiala, v-ati schimbat strategiile de investitii in real-estate?

Da. Inca mai cumpar proprietati, in anumite tari. Caut oportunitati peste tot.

Wall-Street: Si unde ar fi cele mai bune oportunitati de a cumpara proprietati?

As spune Serbia, Muntenegru, Belarus, Maroc.

Wall-Street: Si America? Cand se va termina criza?

Cred ca in America vor fi mai multe oportunitati in urmatoarele doua luni. Cea mai mare problema este ca exista prea multi bani digitali, bani care nuexista. Pentru fiecare dolar, exista noua dolari digitali. Daca fiecare isi va retrage banii din banca in acelasi timp, bancile nu se vor prabusi. De ce? Pentru ca banii nu sunt acolo.

Avem oameni care au o singura sursa de venit. Sunt indatorati. Acesta este capitalismul, cum sa sedezi populatia, tinand-o in datorii. Si atunci cand ai datorii, esti mult mai usor de controlat. Situatia a fost acolo si pana acum, doar ca a fost mascata. Acum lumea a intrat in panica, indecizie, iar pietele s-au prabusit.

Wall-Street: Deci spuneti ca aceasta criza este de fapt o oportunitate?

In fiecare criza exista un transfer masiv de bogatie. Majoritatea investitorilor rusi si-au multiplicat averile cand moneda lor, rubla, s-a prabusit.

Wall-Street: Care sunt cele mai mari realizari ale dvs. de pana acum?

Cea mai mare realizare este o viata plina de culoare. Pentru minem viata este ceea ce lasi in urma ta.


Wall-Street: Pentru cei care nu v-au citit cartea, The Thrillionaire, care sunt cele mai importante idei pe care vreti sa le impartasiti acestora?

Cartea se refera la biografia mea, la tot ceea ce am realizat, dar exista de asemenea invataminte, educatie financiara, dezvoltara personala si multe intrebari. Iti da posibilitatea de pune intrebari, de a provoca tot ceea ce vezi in jurul tau. Exista o alternativa la sistemul de a avea un job, de a plati taxe si a fi un sclav. Inspir oamenii sa evadeze din acest sistem si sa isi traiaca viata dupa propriile reguli. Pe scurt, este vorba despre cautarea unor raspunsuri, dezvoltarea unui set de principii, dar si despre cum sa ai o viata bine echilibrata.

Wall-Street: Aveti un model in viata, ca de exemplu Kyosaki?

Nu, am fost inspirat in viata mai mult de catre filozofi. Aceasta a fost baza. Imi place sa citesc limbajul trupului. In cele din urma, un busines se rezuma la 1% din toate, restul de 99% este psihologie. As prefera sa am 1% dintr-un specialist decat 100% din ceea ce am deja. Asa imi multiplic posesiunile mele.

Wall-Street: Ce planuri de viitor aveti?

Sa imi construiesc brand-ul, The Thrillionaie, un reality TV, de asemenea un film despre viata mea si sa imi indeplinesc cele zece dorinte, pentru ca sunt foarte aproape. Am bifat opt, mai am inca doua.

Wall-Street: Care ar fi aceste doua dorinte?

Cele care mi-au ramas sunt sa locuiesc pe o nava spatiala si sa merg pe Luna. Acela ar fi cel mai nebunesc vis al meu.

Wall-Street: Cand veti avea zborul in spatiu?

In 2009. Tocmai am terminat training-ul. Am ajuns la zece mii de metri inaltime. Cu adevarat distractiv. Am deja certficatul de astronaut.


Nik Halik s-a nascut la data de 15 mai 1971, in Melbourne, Australia. Este fondatorul companiilor financiare Money Masters Global si Financial Freedom si este detinatorul a numeroase proprietati in Australia, Grecia si Maroc. Pana in prezent, Halik a oferit consultanta financiara la peste 200.000 de persoane si peste 35.000 de investitori bursieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri