Reactoarele 3 si 4 care vor fi construite la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda vor fi finalizate cel mai devreme in 2016, si nu in 2015 asa cum s-a estimat ultima data, au declarat reprezentantii companiilor implicate in proiect.
"La 18 luni de la inregistrarea companiei de proiect, va incepe constructia propriu-zisa a celor doua unitati, probabil in 2010. Dupa care, va mai dura inca sase ani pana ce vor fi gata si puse in functiune. Speram ca in 2016 sa finalizam cele doua reactoare. Insa, daca planul nu se respecta, proiectul poate fi decalat chiar pana in 2017", spun reprezentantii Nuclearelectrica, citati de NewsIn.

La randul lor, reprezentantii CEZ Romania, unul dintre investitorii care au semnat Actul de constituire a Companiei de Proiect responsabila de constructia, punerea in operare si exploatarea Unitatilor 3 si 4, apreciaza ca cele doua reactoare ar putea fi finalizate in anul 2016.

"Grupul 3 este putin mai avansat. Acolo nu este un teren viran. Interesul nostru este sa incepem constructia lor cat mai repede. In 2010, compania de proiect va finaliza studiul de fezabilitate si apoi va incepe imediat constructia efectiva a grupurilor. Momentan, totul merge conform planului", a declarat directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.

Nuclearelectrica, impreuna cu cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat la 20 noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power (cate 9,15%) si ArcelorMittal si Iberdrola (cate 6,2%).

Compania de proiect este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei. Proiectul urmeaza sa fie notificat Comisiei Europene in baza tratatului Euratom.

Proiectul urmeaza sa se realizeze in doua etape: etapa de pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni, de la inregistrarea viitoarei societati comerciale si a doua etapa, care este etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand o durata de circa sase ani.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde euro. Fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.
Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri