Dan Ionescu a fost ales director general al EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, in cadrul sedintei AGA de ieri, informeaza Ministerul Economiei.
"Consiliul de Administratie a numit conducerea executiva a SC EnergoNuclear SA, pe baza propunerilor primite de la actionari, ca urmare a unui proces de selectie. Pentru pozitia de director general al companiei a fost ales Dan Ionescu. Silvia Damian va ocupa pozitia de director economic, iar Mircea Gheorghe a fost numit director tehnic al noii companii", se arata in comunicatul emis de minister.

Compania EnergoNuclear a fost inregistrata la Oficiul Roman al Comertului, pe 25 martie 2009.

Conform ministerului de resort, proiectul urmeaza sa se realizeze in doua etape, respectiv cea de pre-proiect, estimata sa dureze 18 luni, si etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand o durata de circa sase ani.

Dupa incheierea etapei pre-proiect, vor fi stabilite angajamentele comerciale referitoare la finalizarea celor doua unitati nucleare si operarea lor pe termen lung, precum si modalitatea efectiva de finantare a proiectului.

Cele doua reactoare ar urma sa fie puse in functiune in anul 2016.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power (cate 9,15%) si ArcelorMittal si Iberdrola (cate 6,2%).

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri