Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab, care activeaza in domeniul sistemelor de invelitori si materiale de constructii, isi propune pentru acest an pastrarea cotei de piata pe tigla metalica la nivelul din 2008, chiar daca piata de profil va inregistra un regres.
“Nu stiu ce se va intampla anul acesta, insa daca piata va scadea cu 40-50%, iar noi nu picam mai mult, ne declaram fericiti”, spune Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania, care precizeaza ca ia in calcul o scadere a cifrei de afaceri comparativ cu 2008.

Piata de tigla metalica s-a ridicat anul trecut la aproximativ 90 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Neomar Consulting, in crestere cu 20% fata de 2007. Sursa citata arata ca piata va scadea anul acesta cu 34,2%, pana la 59,2 milioane de euro.

In conditiile in care regresul industriei locale de tigla metalica va fi cel estimat de firma de cercetare, piata va atinge in 2009 o valoare cu doar 7,4 milioane de euro mai mare decat in 2006.

Lindab Romania a avut anul trecut o cota de 13,7% pe piata de tigla metalica, cea mai mare dintre toti jucatorii de profil, compania fiind urmata de Megaprofil (11%), Rova Romania (9,7%), Grestincom (6,3%) si Romatermit Construct (5,1%).

Grupul Lindab a achizitionat insa, anul trecut, Rova Romania Sibiu si Vios-Ro Brasov, subsidiare ale grupului slovac Sipog, astfel incat Lindab Romania si-a majorat cota de piata pe tigla metalica la 23,4%.

Grupul suedez a inregistrat afaceri de 63 milioane de euro anul trecut in Romania, fata de o cifra de afaceri de 66,7 milioane de euro in 2007.

Pe langa cele doua firme achizitionate anul trecut, grupul este prezent in Romania cu firmele Lindab SRL, specializata in productia de material de constructii metalice, si cu Lindab – Astron Building Systems, specializata in productia de hale metalice. “Lindab-Astron a generat o treime din businessul nostru pe 2009, partea de sisteme de ventilatii – 5%, iar partea de profile, restul”, afirma Sulyok. Pe baza contractelor deja semnate, Lindab Romania se asteapta ca partea de ventilatii sa inregistreze o crestere a vanzarilor in acest an.

Anticipand situatia dificila cu care se confrunta sectorul constructiilor in acest an, Lindab Romania a inceput din toamna anului trecut o politica agresiva de reducere a costurilor, care a prevazut, printre altele, concedierea a circa 30 de angajati, numarul salariatilor reducandu-se la 150, excluzand angajatii Rova si Vios.

Angajatii disponibilizati au primit trei salarii compensatorii. “Prin concedierea celor circa 30 de oameni nu am redus semnificativ cheltuielile, salariile reprezentand doar 6-7% din costurile anuale ale firmei. Reducerea importanta a cheltuielilor a provenit din faptul ca nu mai avem un buget propriu-zis de cheltuieli, asa cum se intampla anul trecut. Acum, fiecare cheltuiala pe care o facem trece mai intai pe la mine pentru aprobare”, subliniaza Sulyok.

Chiar daca businessul Lindab Romania ar putea inregistra o scadere anul acesta, compania mizeaza pe o crestere a marjei de profit comparativ cu anul trecut, datorita politicii de reducere a costurilor.

Pana la sfarsitul lunii mai, Lindab Romania deruleaza o campanie promotionala destinata sectorului rezidential, grav afectat de criza financiara, prin care acorda discounturi de 30%. “Sunt cele mai mari discounturi pe care le-am acordat pana acum. Si la nivelul pietei se practica astfel de reduceri, unii competitori aflandu-se chiar intr-o situatie disperata din cauza scaderii vanzarilor si prefera sa comercializeze produsele chiar la preturi mai mici decat costul de productie”, afirma directorul general al Lindab Romania.

Oficialul companiei nu a dorit sa precizeze care a fost cifra de afaceri inregistrata in primul trimestru, mentionand insa ca a avut loc o scadere.

Lindab Romania detine o fabrica in judetul Ilfov, cu o capacitate de productie anuala in regim mediu de functionare de 3,5 milioane de metri patrati de tigla metalica, tabla cutata trapezoidala – 3,2 milion mp, tubulatura circulara de ventilatie – 1.000 de km si casete structurale – 1 milion mp. Terenul pe care se afla fabrica are o suprafata de 47.000 mp. Investitiile derulate pana in prezent de Lindab in Romania se ridca la 10,4 mil. euro, excluzand costul cu achizitia terenului. Lindab Romania, infiintata in 1994, are o retea nationala de distributie formata din peste 200 de parteneri.

Grupul Lindab este unul dintre cei mai importanti jucatori europeni pe piata de constructii metalice prefabricate, cu prezenta in 31 de tari, avand circa 5.000 de angajati.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri