“Calitate la un pret bun” este sloganul-umbrela sub care sunt reunite marcile private, produse privite pana deunazi cu scepticism de romani, dar care acum urca rapid in preferinte pe fondul unei crize care indeamna la tot mai multa chibzuinta. Avantaje sunt de partea tuturor: clientul cumpara mai ieftin, retailerul vinde mai mult si fidelizeaza cumparatorii, iar producatorul scapa de costurile publicitare.
Introduse timid pe rafturile retailerilor, cumparatorii inca nu si-au format o imagine clara asupra marcilor private, potrivit unor studii recente ale AC Nielsen. Tocmai de aceea ele reprezinta sub 10% din incasarile totale ale marilor comercianti, cele mai mari vanzari fiind inregistrate de produsele alimentare si de uz casnic de baza.

Anul acesta insa, retailerii si-au schimbat optica, intrecandu-se in a lansa tot mai multe produse marca proprie: hipermarketurile Real au ridicat stacheta la produsele premium prin marca Quality, iar magazinele de tip cash & carry Metro au intrat pe segmentul vinurilor de sezon. Marcile private sunt mai ieftine decat produsele similare din gama lor, dar care au branduri consacrate, iar diferenta de pret rezulta din faptul ca marcile private nu includ costurile de promovare.

“Scopul marcilor proprii este tocmai acela de a oferi clientilor un avantaj de pret, asa incat aceasta diferenta este asteptata si cunoscuta de clienti, dar ca orice produs nou lansat, el trebuie sa obtina, in timp, increderea clientilor sai”, au declarat pentru Wall-Street reprezentantii Metro Cash & Carry, cel mai mare retailer din Romania, care a lansat recent gama Romanian Winecellars (vinuri autohtone de sezon). Strategia retailerului german nu se leaga atat de criza, ci mai mult de un curs firesc de maturizare a pietei, spun oficialii companiei, subliniind ca marcile private au o pondere insemnata in toate economiile dezvoltate, “asfel incat aceasta orientare este una normala in conditiile cresterii economiei romanesti”.

Grupul Metro a mai consemnat o ofensiva pe segmentul marcilor private atunci cand Real, divizia de hipermarketuri, a lansat in primavara brandul Quality, pozitionat ca o gama de produse premium. “Potentialul este imens; marcile private reprezinta o alternativa mai ieftina la cele de producator, ceea ce inseamna un avantaj pentru consumator, mai ales in actualul context economic”, declara directorul general al Real de la acea vreme, Tjeerd Jegen. Cu alte cuvinte, criza este o perioada propice pentru astfel de lansari pentru ca acum clientii se ghideaza mai mult dupa pret, preferand produsele cat mai avantajoase. Pana in 2011, Real si-a propus ca brandurile proprii sa realizeze 20% din totalul incasarilor. In alte piete mai dezvoltate, precum cele din Europa de Vest, ponderea lor atinge si 50% din totalul vanzarilor retailerilor.

Cum se asaza marcile private pe rafturile hipermarketurilor

Mai mult sau mai putin cunoscute, marcile private de pe piata autohtona au inceput sa se segmenteze in functie de nivelul de pret, dar si de tipul de clienti. Un plus de stratificare se observa in cazul hipermarketurilor, care s-au axat pe acoperirea mai multor paliere de pret. Pentru clientii revanzatori, Metro ofera doua niveluri de calitate: Aro (pret mic) si Fine Food (produse de calitate superioara), iar pentru clientii HoReCa (hoteluri, restaurante cafenele) – Vinul Casei, H-Line (solutii profesionale nealimentare pentru hoteluri si pensiuni) si Horeca Select (produse alimentare pentru bucatarie).

Marcile private ale Carrefour acopera atat segmentul produselor de larg consum (Marca Nr. 1, Carrefour), cat si electrocasnice (Carrefour Home) sau textile (Tex). Produsele Tip din hipermarketurile Real sunt pozitionate pe segmentul preturilor reduse, cele Quality, recent lansate, pe cel al preturilor medii, iar real,- Selection aduce articole premium. In curand se vor lansa si produsele organice real,- Bio.

Discounterii si supermarketurile mizeaza pe produsele de larg consum

Pentru Minimax, marcile private reprezinta o platforma puternica de loializare a consumatorilor, de unde si masurile companiei pentru optimizarea sortimentatiei. Marcile private au o pondere de 8% din totalul incasarilor discounterului, produsele realizate sub marca fiind fabricate numai de producatori autohtoni (Montan, Minim si Maxim). Discounterul Plus comercializeaza peste 120 de marci diferite, de la produse alimentare de baza, pana la cele de ingrijire personala si igiena a casei (Biscoteria, Blue Moon, Casa Domani), diferenta de pret fata de marfurile de producator fiind si de -50%.

Oferte asemanatoare ca sortimentatie se regasesc si in portofoliile supermarketurilor, dar la preturi mai ridicate. Cele mai cunoscute branduri proprii ale Mega Image sunt 365 (preturi scazute) si Delhaize (produse de calitate belgiene), Care (produse nealimentare), Le Boucher (carnea proaspata) si Bio (produse ecologice), iar Billa ofera prin brandul propriu, Clever, produse alimentare.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri