Avocatii firmei Musat & Asociatii apreciaza ca exista fonduri importante de private equity in cautare activa de potentiale achizitii in Romania, o parte dintre ele anuntand sume semnificative pe care le pot investi pe piata locala.
„Este o problema de oportunitate, pret si riscurile implicate, dar si de flexibilitate din partea celor dispusi sa vanda. Domenille de interes sunt atat cele rezistente la criza, precum serviciile medicale, infrastructura sau energia, dar si sectoarele de la care se asteapta un nou boom o data cu trecerea crizei, in special din aria serviciilor (de exemplu logistica sau industria hoteliera)”, a declarat pentru Wall-Street Catalin Baiculescu, co-managing partner al Musat & Asociatii.

El mai spune ca vor fi destule fonduri de private equity care se vor axa in curand pe achizitii de „distressed assets” (active neperformante), iar aceasta opinie este intarita si de semnalele transmise in piata de institutii precum Banca Mondiala, a carei divizie de investitii private este dispusa sa se implice in procesarea creditelor neperformante.

Astfel, investitori sunt in continuare interesati de achizitia unor companii cu perspective atractive, care au insa probleme din cauza lipsei de lichiditati sau care prefera sa isi cantareasca mai atent optiunile. „Acestia analizeaza indeaproape piata si cred ca in curand vom vedea si primele tranzactii mai importante”, adauga Catalin Baiculescu.

Casa de avocatura a fost implicata in acest an in tranzactia prin care Roche a cumparat activele Top Diagnostic sau la achizitia pachetului majoritar de actiuni la Bere Azuga de catre SABMiller.

De asemenea, in 2009 firma a asistat Sanofi Aventis cu privire la lansarea ofertei publice de preluare a Zentiva Romania pentru o valoare de 17,4 milioane de euro si a initiat si alte cateva proiecte care pentru moment raman confidentiale. „Nu putem publica insa estimari legate de ponderea onorariilor incasate din fuziuni si achizitii in totalul veniturilor firmei, inainte de inchiderea anului financiar”.

In acest moment, casa de avocatura are in desfasurare mai multe proiecte deocamdata confidentiale, dar care se vor finaliza cel mai probabil in primele luni din 2010, potrivit lui Catalin Baiculescu.

Impactul crizei financiare asupra pietei de fuziuni si achizitii a fost resimtit spre sfarsitul anului trecut, cand au aparut primele tranzactii puse pe hold si primele cazuri in care contextul pietei a inclinat balanta in favoarea cumparatorilor. „Valoarea activelor a scazut si era absolut firesc sa treaca o perioada pana cand vanzatorii sa fie dispusi sa accepte preturile dictate de noile circumstante economice. La randul lor, investitorii si-au revizuit rapid oportunitatile de achizitii, mai ales in conditiile in care creditarea nu mai era atat de facila si aversiunea fata de orice riscuri asociate unor astfel de tranzactii crescuse semnificativ”, caracterizeaza Catalin Baiculescu primul an de criza in piata romaneasca de fuziuni si achizitii.

„Asteptare si prudenta sunt termenii definitorii, atat din partea potentialilor investitori, cat si din partea vanzatorilor”, spune avocatul.

In acest an Musat & Asociatii a avut in special mandate de restructurari si renegocieri de credite si clauze contractuale, fara a lipsi insa si o serie de mandate de contractari de credite. „Poate surprinzator, anul acesta am acordat consultanta juridica unei banci in legatura cu finantarea de peste 19.000.000 euro acordata pentru noi proiecte rezidentiale propuse de unul din cei mai puternici dezvoltatori prezenti pe piata locala. Cat priveste efectele acordului cu FMI asupra politicilor bancare, imi este greu sa ma pronunt, atat timp cat aceste politici sunt departe de a fi transparente in acest moment”, a incheiat reprezentantul Musat&Asociatii.

Printre alte tranzactii in care a fost implicata casa de avocatura se numara preluarea de catre ENEL SpA a Electrica Muntenia Sud, asistenta acordata Sider Sipe cu privire la vanzarea pachetului majoritar al Ductil Steel, vanzarea de catre Banca Transilvania a pachetului majoritar la BT Asigurari sau asistenta acordata PPF Investments in legatura cu achizitia Continental Hotels.

Casa de avocatura Musat & Asociatii, fondata de Gheorghe Musat, a inregistrat in anul 2008 o cifra de afaceri de peste 18,5 milioane de euro si un profit de 10 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent.

Sfintescu, 3TS Capital Partners: Vom vedea fondurile de distressed assets pe piata locala de M&A










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri