Romania a pierdut cea mai importanta piata de export pentru caviar - Statele Unite - dupa ce acestea au hotarat, la sfarsitul saptamanii trecute, restrictionarea importurilor de morun din tarile producatoare din zona Marii Negre - Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Turcia, Ucraina. O masura similara fusese aplicata si tarilor aflate in regiunea Marii Caspice - Rusia, Azerbaijan, Iran, Kazakhstan si Turkmenistan. Potrivit agentiei Itar-Tass, restrictia se va mentine pana cand vor fi facute progrese majore in ceea ce priveste protejarea speciilor de sturioni din Marea Neagra si cea Caspica. Ecologistii afirma ca populatia de morun s-a redus cu pana la 90% in ultimii 25 de ani, din cauza pescuitului intensiv si a poluarii mediului. Potrivit statisticilor oficiale, comertul mondial cu icre negre de morun ajunge la 100 de milioane de dolari, 60% din acesta avand ca destinatie SUA. Expertii afirma ca, la negru, comertul ajunge anual la 1 miliard de dolari.

3 tone de caviar, cota de export a Romaniei

Cotele de export aprobate Romaniei, prin Conventia pentru Comert International cu Specii in Pericol (CITES), au scazut de la an la an. Daca in 2004, fata de 2003, diminuarea nu s-a simtit la icrele de morun (2.230 de kilograme), ea este semnificativa in cazul celorlalte specii de sturioni, in special nisetru. Astfel, daca in 2003 cota de export a fost de 900 de kilograme de caviar, in 2004 ea scazuse la numai 160 de kilograme. Si la pastruga cota s-a micsorat, de la 1.100 la 900 de kilograme.

Cu toate acestea, la nivel mondial, Romania are acum cea mai mare cota la exportul de icre de morun. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, pentru anul 2005, Romaniei i s-a aprobat o cota de export de 3.160 de kilograme de caviar: 2 tone de icre de morun, 900 de kilograme icre de pastruga, 160 de kilograme - nisetru si 100 de kilograme de icre de cega. Dat fiind ca, in medie, un kilogram de caviar la export costa circa 1.000 de euro, anul acesta tara noastra ar obtine din exportul de caviar peste 3 milioane de euro. Cu toate acestea, din cele 3 tone alocate, pana la ora aceasta nu am reusit sa exportam decat 2.137 de kilograme de caviar, ne-a declarat Gheorghe Stefan, presedintele Autoritatii Nationale pentru Acvacultura si Pescuit (ANAP).

Principalele tari de destinatie sunt SUA (60%), Germania, Franta, urmate de Spania, Italia, Belgia si Suedia.

Caviarul de cultura isi face loc pe piata

Tendinta in ultimii ani, la nivel mondial, este de interzicere totala a pescuirii sturionilor, in favoarea producerii de caviar de cultura, domeniu unde americanii ocupa locul unu. De aceea si stoparea exportului de icre negre naturale ii avantajeaza. "Si-au facut propriile crescatorii de sturion, au deja ferme in Florida, asa ca nu mai au nevoie de importuri. Numai ca nu pot sa spuna direct aceasta, asa ca prefera sa sustina ca nu ne-am facut temele in ceea ce priveste conservarea acestei specii. Cu toate ca noi, numai anul acesta am deversat in Dunare 20.000 de pui de sturioni", ne-a mai declarat presedintele ANAP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri