Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), considera ca masura reducerii fondului de salarii cu 25% nu se bazeaza pe niciun principiu de management.
“Aceasta masura, ca nu o putem numi solutie, nu se bazeaza pe niciun principiu de management, trebuie facuta o selectie pe criterii profesionale si nu o taiere a salariilor arbitrara si de la un capat la altul. Este o capcana, doar o etapa in strategia unui guvern care nu a stiut niciodata sa comunice si sa gestioneze criza. Tot ce fac prin aceasta masura este sa creeze panica in randul celor afectati, oameni care se gandesc la ce li se va intampla si care nu mai dau randament la locul de munca. Vorbim de luni de zile pana pot fi puse in aplicare aceste masuri”, afirma Maria Grapini.

Basescu si-a exprimat speranta ca o parte din banii care vor fi economisiti prin masurile de scadere a salariilor bugetarilor sa mearga la investitii si la IMM-uri. In context, el le-a recomandat celor de la stat sa-si caute slujbe mai bune in domeniul privat.

“Pe de alta parte, presedintele Basescu nu a spus cum va sprijini IMM-urile sau ce costuri mai au de gand sa mai taie, fapt ce se va intampla in continuare daca nu se iau masuri reale de crestere economica. Suntem intr-un blocaj total. Oamenii din mediul privat au dat in repetate randuri solutii, guvernantii nu au luat nimic in seama. Trebuiau taiate cheltuielile administrative si nu salariile. Au venit la discutiile cu delegatia FMI cu masinile lor scumpe cand intreprinzatorul nu mai stie de unde sa mai reduca cheltuielile cu transportul, cu benzina. Nu au favorizat cu nimic mediul privat, doar au introdus penalitati zilnice de la 5 pana la 15%”, explica Maria Grapini.

Aceasta se asteapta la o majorare a taxelor, masura la care guvernantii au renuntat in favoarea taierii fondului de salarii si a pensiilor cu 15%.
De asemenea, Maria Grapini afirma ca, in conditiile in care in piata planeaza in continuare incertitudine, oamenii de afaceri din mediul privat nu se vor gandi sa angajeze fosti functionari. “Omul de afaceri nu se gandeste cum sa angajeze, ci cum sa restructureze, cum sa se protejeze sau cum sa iasa din piata. Ne vom trezi cu o noua clasa de someri”, declara Grapini.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat ca prin anuntul privind reducerea cu 25% a fondului de salarii Traian Basescu si-a asumat realizarea acestor obiective de catre Guvern, in cazul unui esec putand astfel sa intervina in schimbarea acestuia.

“Eu refuz sa cred ca Traian Basescu a vrut sa apara in fata publicului pentru a arata ca el este seful. Se stie, toti stim ca asa este. Ce a facut a fost sa garanteze, si-a asumat obligatia realizarii acestor obiective. Astfel incat, in cazul in care acestea esueaza, presedintele poate interveni in schimbarea Guvernului. Presedintele a procedat impecabil, a renuntat la majorarea TVA si a cotei unice si a aruncat pisica in curtea Guvernului si a sindicatelor. De ce a facut-o, aici e intrebarea. Traian Basescu a facut un joc de glezne fantastic, aruncand un zvon in piata. Ca sa lansezi un zvon de piata ca acesta trebuie sa ai in spate o echipa extrem de bine pregatita. La ora actuala exista o distantare intre presedinte si restul clasei politice. Sunt curios cine va plati daca nu se intampla asa. Daca se esueaza mai avem un singur lucru – sa ne rugam”, a declarat Sorin Minea.

Toti bugetarii vor fi afectati de reducerea salariilor cu 25%, iar ajustarea va fi definitiva, pentru a genera in continuare o crestere sustenabila a veniturilor in viitor, a declarat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

“Consider ca decat sa sufere 22 de milioane, mai bine sufera 200.000. Stim cu totii ca majorarile de salarii in cazul bugetarilor au fost facute sub presiune, exista prea multi bugetari, la fel cum prea multi dintre acestia au venituri mai mari decat cele normale”, a comentat Sorin Minea.

In opinia presedintelui Romalimenta, o parte dintre bugetarii afectati de aceasta masura ar putea fi absorbiti de catre mediul privat, insa exista si cazurile celor “numiti pe criterii politice” care vor esua.

Pe de alta parte, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, afirma ca o redimensionare a aparatului bugetar este o masura binevenita. In plus, acesta sustine initiativa reducerii fondului de salarii cu 25%, intrucat salariile functionarilor sunt de multe ori chiar si de trei ori mai mari decat cele normale.

“Ce ar fi trebuit facut ar fi fost relaxarea economiei si nu marirea taxelor. Cel mai mare curaj l-a demonstrat Polonia, care acum nu este in recesiune, tocmai pentru ca s-a axat pe aceasta relaxare si nu pe astfel de masuri restrictive. Daca vom continua in felul acesta vom asista la si mai multe falimente in lant”, considera Niculae.

Potrivit acestuia, bugetarii care isi vor cauta un loc de munca in mediul privat vor trebui sa fie cu “adevarat buni” si sa “accepte salarii la nivelul din mediul privat”.

Totodata, Tudor Comaniciu (foto), proprietarul producatorului de lactate Delaco,
sustine ca masura scaderii cu 25% a fondului de salarii pentru angajatii din sectorul public este “una dintre putinele decizii corecte”.

“Pentru mediul de afaceri cred ca este o masura foarte corecta. Cheltuielile guvernamentale sunt foarte ridicate. Functionarii care isi vor cauta un loc de munca in mediul privat cred ca vor putea fi absorbiti. Cu totii stim ca orice invat are si dezvat”, spune Comaniciu.

“Sunt ingrijorat de problema pensionarilor, care nu vor putea identifica alte oportunitati de crestere a veniturilor. Cred ca aceasta masura de mentinere in campul muncii a oamenilor este mult mai buna decat trimiterea in somaj a unui numar foarte mare de oameni. In cazul in care, pe langa aceasta masura, Guvernul va identifica si solutii de relansare economica, ne-am putea astepta ca efectele acestei crize sa se diminueze cat mai repede. Decizia de a nu majora TVA-ul si impozitul pe profit este una binevenita pentru ca aceasta ar fi afectat toata populatia Romaniei. In acest fel, s-ar fi blocat o buna parte din economie prin disparitia unor companii care, in momentul de fata, reusesc sa mentina oamenii in campul muncii si, implicit, taxa impozitelor catre bugetul de stat.

Asadar, in cazul in care se vor lua masuri concrete de relansare a economiei, acest lucru depinzand in mare parte doar de Guvern, sper ca aceasta situatie dificila pe care o traversam sa fie cat mai repede redresata”, adauga Wael El Ghadban, director general al Top Brands Distribution.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a catalogat masura anuntata de presedintele Basescu drept “iresponsabila” si “o crima la adresa poporului roman – bugetari, someri si pensionari”.

“Pana in 1989 poporul roman a fost indatorat si a trait prost.
Dupa ’89 au fost facute imprumuturi uriase, nu s-a construit nimic pentru acest popor. Foarte multi oameni s-au saturat de politica murdara, nu sunt suficiente miscarile sindicale. Trebuie sa ne adunam si sa iesim in strada. Este inceputul sfarsitului. Am asistat la un mare joc, ne-au amagit timp de 4-5 zile cu declaratii privind majorarea cotei unice si TVA, acum scadere de 25% a fondului de salarii. Este inadmisibil. Politicienii se ascund acum ca nu mai au argumente. Consider ca avem in fata un pericol mai mare decat momentul ‘89”, crede Frumosu.

Citeste si Sucu, Mobexpert: Am vrut sa angajez bugetari, insa nu vorbeam aceeasi limba

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri