Firmele romanesti sunt din ce in ce mai “antrenate” sa supravietuiasca intr-un mediu economic instabil, insa asta le impiedica sa se dezvolte si, implicit, sa plateasca mai multi bani la bugetul de stat. Temele actuale lansate in spatiul public sunt paralele cu nevoile Romaniei, in general, iar evaziunea fiscala creste cu concursul autoritatilor. Presedintele Consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu, a explicat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, ce isi doresc antreprenorii si pe ce ar trebui sa se axeze politicile publice.

Desele modificari ale legislatiei in domeniu fiscal si nu numai reprezinta, din pacate, o obisnuinta pentru firmele romanesti, insa, in conditiile de competitivitate europeana si mondiala in crestere, este tot mai dificil ca acestea sa faca fata.

In 2017, Consiliul pentru IMM-uri a contabilizat aproximativ 265 de modificari ale Codului Fiscal (intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016), iar in 2018 au urmat inca 150 de modificari.

Din aceasta cauza, desi rezista in piata, firmele nu reusesc sa se dezvolte. Numarul de IMM-uri a ramas oarecum constant in ultimii ani (la aproximativ 670.000).

“Pentru a creste salariile, pensiile, prestatiile sociale etc. trebuie sa crestem mediul de afaceri, sa il cultivam, sa avem o paleta mai larga de oameni pe care sa ii impozitam. (...) Mi-as dori sa vad o platforma politica pornind nu de la faptul ca mareste salariile si pensiile ci de la sursa de finantare a acestor cresteri. Discutam acum despre legea pensiilor, care presupune cresteri importante, dar nu scrie nicaieri de unde luam banii. Sunt doua modalitati: fie largesti baza de impozitare, fie maresti taxele si impozitele, iar masurile luate recent nu sunt in acesta directie (de largire a bazei de impozitare -n.r.)”, a explicat Jianu.

Pe de alta parte, presedintele CNIPMMR a vorbit si despre evaziunea fiscala in crestere in Romania, in ciuda reducerii texelor (in special la TVA).

“Guvernantii ar trebui sa inteleaga faptul ca nu nivelul taxelor este o problema in Romania, ci eficacitatea cu care le colectezi. De ani de zile, domeniile de evaziune se cunosc foarte bine, dar ANAF si Ministerul Finantelor nu fac niciun pas spre eficientizarea activitatilor publice. Evaziunea fiscala, intr-o lume moderna, dominata de digitalizare, nu poate fi posibila fara concursul factorilor publici. Daca avem controale eficiente, daca mergem in zonele predispuse pentru evaziune fiscala, daca digitalizam economia, nu mai e posibila evaziunea, sau mai este posibila, insa intr-o masura mult mai mica”, a mai punctat presedintele Consiliului pentru IMM.

Florin Jianu va participa si la conferinta Fast For Business Summit, organizata de wall-street.ro in data de 4 octombrie 2018, ocazie cu care va expune si mai detaliat, problemele cu care se confrunta antreprenorii romani, dar si posibele solutii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri