Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a hotarat ca pana la sfarsitul anului Algocalminul (ce contine ca substanta activa metamizol), unul dintre cele mai vandute medicamente din Romania, sa fie eliberat din farmacii doar pe baza de reteta medicala. Cum afecteaza decizia ANM consumatorii?
Cererea de trecere a Algocalmin in categoria medicamentelor pentru care este nevoie de reteta medicala pentru a fi eliberat a fost facuta de Sanofi-Aventis, cea mai mare companie farmaceutica locala, la inceputul lunii septembrie in 2009. Consiliul Stiintific al ANM a aprobat cererea Sanofi-Aventis, companie care a obtinut anul trecut aproape 9 milioane de euro (la pret de producator) din vanzarile cunoscutului analgezic, adica 4,6% din total incasari.

“Sustinem decizia luata de catre ANM intrucat - la data de 1 septembrie 2009 cand am facut respectiva cerere de armonizare - in marea majoritate a statelor membre UE medicamentele continand metamizol erau eliberate pe baza de prescriptie medicala. La aproximativ un an de la cererea noastra, practica din Romania se va alinia cu cea din statele UE precum: Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Ungaria etc”, a declarat Ovidiu Saltas-Dabija, medical and regulatory affairs director in cadrul Sanofi-Aventis.

In Romania, trecerea prevazuta pentru toate produsele continand metamizol de la statutul de medicamente OTC (medicamemente eliberate fara reteta medicala) la statutul de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala se va face curand.

In alte state, precum Marea Britanie, SUA sau Grecia, medicamentele care contin metamizol pot fi cumparate doar pe baza de reteta, iar in alte state folosirea acestora este chiar interzisa, substanta fiind considerata a fi periculoasa pentru sanatate. “Precizam ca solicitarea de trecere catre eliberarea pe baza de prescriptie medicala nu a fost determinata de aparitia unor date relevante de siguranta in utilizarea metamizolului in Romania”, a adaugat Saltas-Dabija.

Din informatiile oficialilor Sanofi-Aventis, singurele state UE in care produsele continand metamizol continua sa aiba statut OTC raman Bulgaria si Polonia. Primul medicament din lume continand metamizol a fost lansat in Germania in 1921 de catre firma Hoechst (astazi parte a grupului Sanofi-Aventis). Astazi, medicamente continand metamizol sunt comercializate de catre grupul Sanofi-Aventis, precum si de catre alti producatori, in zeci de state din intreaga lume.

Cine castiga de pe urma iesirii Algocalminului de pe lista OTC-urilor?

"Tactica Sanofi-Aventis este similara cu cea practicata in Ungaria, unde metamizolul a fost reconsiderat Rx (medicament cu reteta medicala - n. red.). Daca in Ungaria la data respectiva produsele pe baza pe ibuprofen nu aveau o piata clar formata, in Romania tranzitia va fi destul de usoara, inclusiv pentru Sanofi-Aventis, care promoveaza de patru ani un produs echivalent (Ibalgin - n. red.)", este de parere Adrian Lakatos, consultant farma.

Ibuprofen este o substanta activa folosita in cazul analgezicelor precum Nurofen sau Ibalgin, ultimul fiind produs de Sanofi-Aventis. Spre deosebire de metamizolul continut de Algocalmin, medicamentele cu un continut de ibuprofen de sub 400 de mg sunt eliberate fara prescriptie medicala.

O buna parte (40%) din incasarile obtinute de OTC-urile Sanofi-Aventis sunt realizate de vanzarile de analgezice (contra durerii), segment in care compania franceza este prezenta pe piata locala cu brandul Ibalgin, concurent direct pentru Nurofen. Potrivit informatiilor furnizate de Sanofi-Aventis luna trecuta, segmentul analgezicelor pe baza de ibuprofen a avut cea mai dinamica evolutie in primul trimestru, inregistrand un avans de 25% fata de perioada similara a lui 2009, pana la 11,9 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro), echivalentul a 1,6 milioane de unitati (cutii) si a unei cote de piata de 33% in valoare.

Per ansamblu, piata de analgezice, cifrata la 60 de milioane de euro, isi va continua declinul inregistrat in ultimii ani si in 2010, scaderea inregistrata anul trecut fiind de 9%, pe fondul “orientarii consumatorilor de tablete analgezice din zona OTC-urilor catre cele premium”, au declarat atunci oficialii companiei farmaceutice.

Lakatos spune ca masura de trecere a metamizolului in "tabara" Rx-urilor va afecta micii producatori, care aveau incheiate cu lanturile de farmacii contracte de manufacturing pentru aceasta substanta. Altfel spus, afectati vor fi micile companii farma care produceau medicamente echivalente ale Algocalminului pentru ca farmaciile sa le vanda drept produse sub brand propriu.

Durerile de cap ne vor costa mai mult

Algocalminul, un brand vechi de peste 40 de ani, are pe langa avantajul unei mari popularitati si pe cel al pretului relativ scazut. Algocalminul a devenit, in timp, sinonim cu orice medicament analgezic la un cost pe care o larga populatie si-l poate permite - in jur de 8 lei pentru o cutie cu doua blistere a cate 10 comprimate (tablete).

Masura va avea impact si asupra consumatorului, produsele pe baza de ibuprofen sunt in Romania mai mari decat in alte state. Potrivit site-ului Boots, o cutie de Nurofen tablete (16 bucati, 200 de mg) costa aproape 2 lire sterline (10 lei), iar produsul echivalent sub marca proprie - 1,8 lei.

In farmaciile romanesti, o cutie Ibalgin (200 mg, 12 tablete) are un pret de 9,3 lei, iar Nurofen (200 mg, 12 tablete) costa 13,5 lei. Daca facem o comparatie cu o cutie de Algocalmin (500 mg, 20 de tablete) care costa aproape 8 lei, reiese ca pretul per tablete in cazul produselor concurente este de doua ori mai mare. Sub raportul echivalentului terapeutic, Nurofen este cu 25% mai scump decat Algocalmin.

Sursa foto: www.zentiva.ee.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri