Comisia Europeana a informat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), cu privire la prezenta de alergen – respectiv soia, nedeclarata in taietei instant cu aroma de creveti din Belgia, origine Thailanda, si gluten, nedeclarat in sosuri de soia si creveti din Belgia, origine Thailanda. Tarile implicate sunt Belgia, Grecia si Romania, informeaza ANSVSA, intr-un comunicat.

In urma controlului intern al produselor companiei multinationale Delhaize Group, specialistii companiei au constatat ca nu sunt respectate prevederile referitoare la marcarea prezentei unor alergeni (soia si/sau gluten) ce prezinta risc asupra unor categorii de persoane sensibile si au informat forurile europene.

In urma alertei europene, presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan, a dispus de urgenta retragerea de pe piata, din magazinele Mega Image (subsidiara din Romania a Delhaize Group - Belgia) din judetele Brasov, Constanta, Dambovita, Ilfov, Prahova si Municipiul Bucuresti a mai multor produse, respectiv sos vegetarian de ciuperci si creveti, sos dulce de soia, sos negru Supreme de soia, taietei instant cu aroma de creveti 60 g, taietei instant cu aroma de creveti 70 g.

Citeste si:

Potrivit presedintelui ANSVSA, specialistii institutiei iau in continuare toate masurile necesare, in regim de maxima urgenta, pentru evitarea oricaror probleme legate de siguranta alimentelor si de starea de sanatate a cetatenilor, indiferent de zona de unde s-ar putea ivi aceste probleme.

"Alergenii din produsele respective sunt potențial periculoși doar pentru anumite categorii de persoane, sensibile la soia și gluten, iar faptul ca acest aspect nu a fost marcat explicit pentru informarea consumatorilor a dus la aceasta masura. Desi Delhaize Group, impreuna cu autoritatile belgiene, au informat atat Comisia Europeana cat si consumatorii belgieni cu privire la aceasta situatie, subsidiara din Romania a Delhaize Group nu a facut acelasi lucru cu autoritatile romane sau cu consumatorii din Romania. Dar, dincolo de aceste aspecte, noi atentionam si pe aceasta cale persoanele sensibile la acesti alergeni sa nu consume aceste produse", a declarat Liviu Rusu, directorul general al Directiei Generale Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA.