Compania austriaca Henkel Austria (devenita in 1998 Henkel Central Eastern Europe), parte a grupului german Henkel, care detine pe piata locala subsidiara Henkel Romania, a hotarat in prima parte a lunii octombrie sa-si distribuie dividende de 25 mil. lei (5,8 mil. euro), parte dintr-un profit de 112,6 mil. lei (26,2 mil. euro), potrivit unor date publicate in Monitorul Oficial.
“Valoarea de 112,6 mil. lei reprezinta profitul cumulat si nedistribuit in anii anteriori, care a fost retinut aici (in Romania – n.red.) pentru a avea suficient capital de lucru. Ulterior, situatia capitalului de lucru s-a imbunatatit si atunci s-a hotarat plata de dividende”, a declarat pentru wall-street.ro, Niculae Olteanu, directorul financiar al Henkel Romania.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 571,1 mil. lei (135 mil. euro), in scadere cu 3% fata de 2008, arata datele publicate pe site-ul ministerului de Finante. De asemenea, Henkel Romania a avut in 2009 un profit net de 48,2 mil. lei (11,4 mil. euro), fata de castigul net de 59,9 mil. lei (16,2 mil. euro) din 2008.

Anul 2000 a fost ultimul in care germanii au inregistrat pierderi pe piata locala, pe care sunt prezenti din 1994. Incepand cu 2001, profiturile grupului in Romania au crescut succesiv, pentru a atinge un maxim in 2008.

Suma de 87,6 mil. lei, care reprezinta diferenta intre profitul de 112,6 mil. si dividendele de 25 mil. lei ce trebuie platite pana la finele acestei luni “ar trebui sa ramana nedistribuita, pana cand asociatul va decide altceva”, se spune in Monitorul Oficial.

“Cele 87,6 mil. lei vor ramane in continuare (in Romania – n.red.) ca profit nedistribuit pentru posibile investitii viitoare si capital de lucru”, a mentionat Olteanu.

Exista posibilitatea ca profitul nedistribuit al companiei sa fie utilizat pentru finantarea, totala sau partiala, a celei de-a treia unitati de productie de adezivi pe care Henkel a anuntat ca intentioneaza sa o faca in Romania, in momentul in care piata constructiilor va reveni pe crestere.

Fabrica ar urma sa fie construita pe un teren de circa 30.000 de mp aflat in localitatea Roznov, langa Piatra Neamt.

Germanii detin doua unitati de productie in Romania, prima fiind realizata in 2000 in localitatea Pantelimon din apropierea Capitalei. A doua fabrica a fost finalizata in 2007, la Campia Turzii (judetul Cluj).

Grupul a investit peste 30 de milioane de euro in cele doua unitati de productie pe care le detine pe plan local.

Henkel este prezent in Romania prin diviziile de adezivi, detergenti/produse de curatat si produse cosmetice.

Cele mai performante categorii de produse din portofoliul diviziei adezivi in 2009 au fost cele legate de termosistem (Ceresit Ceretherm) - tencuieli, adezivi, amorse - dar si gleturile Ceresit.

Investitia intr-o noua fabrica de adezivi pe piata locala s-ar putea ridica la 15 milioane de euro, avand in vedere un proiect similar pe care l-a anuntat recent grupul in Ungaria.

Henkel Romania are circa 500 de angajati, iar portofoliul sau cuprinde peste 30 de marci, de la produse cosmetice, detergenti, adezivi comerciali si profesionali pana la tehnologii.

Sursa foto: Henkel

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri