Razboiul din Libia, catastrofa din Japonia si potentiala noua criza fiscala de pe plan global ar putea afecta intr-o anumita masura si evolutia macroeconomica interna. Insa, chiar daca pe plan international apele sunt agitate, economia Romaniei o sa iasa din recesiune in 2011, desi cresterea s-ar putea sa fie mai redusa, sustin economistii consultati de wall-street.ro.
Economia Romaniei, dar si alte state din lume, vor fi afectate de razboiul din Libia si situatia tensionata din Orientul Mijlociu prin prisma evolutiei pe care o va inregistra pretul petrolului. La inceputul acestei saptamani, pretul petrolului a urcat cu peste 2%, depasind 116 dolari pe baril, dupa raidurile aeriene si atacurile cu rachete asupra Libiei.

Tensiuni exista in continuare si in Japonia, unde situatia de urgenta nucleara nu a fost rezolvata, iar centrala de la Fukushima este tot in pericol. Ieri, personalul prezent in centrala nucleara Fukushima, in nord-estul Japoniei, a fost evacuat dupa ce de la reactorul 3 a inceput sa iasa fum. Catastrofa naturala care a lovit Japonia a propagat un val de panica in marile piete financiare. In timp ce pietele de capital si monedele se prabusesc, iar marii asiguratori vor plati despagubiri istorice, Romania a fost, totusi ocolita de efecte majore.

Cea mai noua amenintare de pe plan international a fost anuntata la inceputul acestei saptamani chiar de Fondul Monetar International, care sustine ca datoriile statelor dezvoltate, estimate sa atinga in acest an un nivel record pentru perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, sunt nesustenabile si risca o viitoare criza fiscala.

Efectele celor trei evenimente de pe plan international se vor resimti si in Romania intr-o anumita masura, dar nu atat de puternic incat sa mentina economia in recesiune.

„Romania va iesi din recesiune chiar daca situatia de pe plan international va continua sa se deterioreze. Impactul negativ va fi, mai degraba, unul in care vom avea rate de crestere a PIB reduse din punct de vedere istoric sau relativ la ceea ce ne-am astepta, daca nu ar exista amenintari privind cresterea economica la nivel global”, a explicat, pentru wall-street.ro, Nicolaie Alexandru Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

Dintre razboiul din Libia, catastrofa din Japonia si potentiala criza fiscala pe plan global anuntata de FMI, economistul sef al ING considera ca impactul negativ cel mai puternic vine dinspre situatia din Nordul Africii si Orientul Mijlociu si posibilul impact asupra pretului petrolului.

„In cazul in care pretul petrolului va continua sa creasca este posibil ca economia mondiala sa aiba puternic de suferit, inclusiv Romania fiind afectata. Totusi, pare foarte putin probabil sa cadem in recesiune din cauza asta”, sustine Chidesciuc.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca, pentru moment, riscurile ce apar din evenimentele de pe plan international nu vor avea implicatii si asupra economiei romanesti. In ceea ce priveste evolutia pretului petrolului, economistul Raiffeisen estimeaza ca acesta se va mentine la un nivel apropiat de cel din prezent.

Relansarea cresterii economice in Romania este un proces dificil, care se manifesta cu intarziere, dar activitatea economica a trecut, cel mai probabil de punctul de minim, explica in cadrul unei prezentari Ionut Dumitru, care ocupa si functia de presedinte al Consiliului Fiscal.

Contractia economiei romanesti a fost de 1,3% din PIB anul trecut, potrivit ultimelor date prezentate de Institutul National de Statistica. Guvernul si FMI estimeaza pentru 2011 o crestere economica de 1,5% din PIB.

Sunteti de acord cu bombardarea Libiei? Raspundeti aici.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri