Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu (foto), a declarat ca in perioada "imediat urmatoare" vor fi semnate contractele colective de munca de la companiile feroviare, anunta Mediafax.
La 16 martie feroviarii s-au aflat pentru doua ore in greva de avertisment, dupa ce sindicatele nu s-au inteles cu reprezentantii companiilor feroviare in ceea ce priveste noile contracte colective de munca, si au amenintat cu greva generala pe termen nelimitat.

"Pot face greva, e libertatea fiecarui cetatean, dar obligatia mea este sa ma preocup de starea caii ferate si a angajatilor, astfel incat Romania sa aiba o cale ferata competitiva pe piata europeana. Nu este si preocuparea lor (a liderilor de sindicat, n.r.)", a spus Boagiu dupa o conferinta de presa.

Ea a aratat ca in prezent datoriile si penalizarile de la CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa acopera 1% din PIB.

"Exista un plan de restructurare si bugetele aprobate. Vointa guvernului este de sprijini companiile, astfel incat datoriile sa poata sa fie acoperite atat prin majorare de capital, o schema de ajutor de stat, cat si acoperirea datoriilor la plata energiei", a spus Boagiu.

Potrivit ministrului, declinul financiar al companiilor feroviare de stat a inceput in perioada 2007-2008, cand acestea nu au avut bugetele aprobate si au inceput sa acumuleze datorii.

"Atunci ar fi trebuit sa iasa in greva si ar fi trebuit sa isi ceara drepturile", a apreciat Boagiu.

Contractele colective de munca au expirat la 31 ianuarie.

Tarifele de calatorie cu trenul si cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului Transporturilor, si nu in functie de evolutia inflatiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex si CFR Calatori, companie care are bugetata o crestere cu 10% a preturilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri