Contributiile de asigurari sociale ar putea fi reduse cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, a declarat agentiei Mediafax, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"In conditiile in care colectarea va merge in continuare din ce in ce mai bine, ar putea avea loc si o reducere a cotelor de contributii cu circa doua puncte procentuale. Diminuarea poate fi de un punct, doua puncte sau trei puncte, totul va fi calculat in functie de cum merge colectarea. Discutam sa o aplicam fie de anul acesta, fie de anul viitor, in functie de cum merge colectarea", a spus secretarul de stat.

El a precizat insa ca in strategia fiscal-bugetara pentru anul viitor nu este luata in calcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare.

Surse oficiale au declarat ca Guvernul ia in calcul reducerea in al doilea semestru a contributiilor totale de asigurari sociale de la 44% la 41% prin scaderea cu trei puncte a cotelor platite de angajator, iar in perioada urmatoare va fi stabilita exact si data de la care va fi operata relaxarea fiscala.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal".

In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca.

La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

In baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri