Guvernul ia in calcul amanarea aderarii Romaniei la zona euro cu 1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015 anuntat oficial de autoritati, considerand ca in acest interval politicile monetare si fiscale trebuie consolidate, astfel incat cursul de schimb sa fie unul de echilibru la momentul aderarii.
Intarzierea aderarii Romaniei la zona euro este mentionata, cu grad de probabilitate, intr-un document oficial, informeaza Mediafax.

"In ceea ce priveste aderarea la zona euro, chiar daca aceasta se va realiza cu o intarziere de 1-2 ani, Romania trebuie in primul rand sa fie pregatita pentru a adopta moneda euro, in sensul consolidarii politicii monetare si fiscale, astfel incat cursul la momentul aderarii sa fie un curs de echilibru caracterizat de stabilitate", se arata in document.

Acesta este primul document oficial in care este avansata aderarea cu 1-2 ani intarziere a Romaniei la zona euro.

Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au vorbit in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In acest interval, banca centrala ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

Pe de alta parte, unii analisti si oficiali considera ca Romania ar trebui sa pastreze actualul calendar de aderare, chiar daca obiectivul nu va fi indeplinit, pentru ca termenul de 2015 poate reprezenta un semnal de angajament politic mai puternic.

In noiembrie 2010, guvernatorul BNR a declarat ca Romania ar trebui sa amane momentul aderarii la zona euro daca in urmatoarele luni se va constata ca efortul de consolidare fiscala nu e sustinut de populatie, aratand insa ca prelungirea pana in 2018 este un obiectiv mult prea indelungat.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Estonia, ca va declansa o discutie la nivelul BNR, a Guvernului, a analistilor pentru a se ajunge la o concluzie daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul 2015 pentru accesul la moneda euro sau va trebui imbunatatita performanta economica.

Si seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, s-a pronuntat pe aceasta tema, declarand la inceputul anului ca tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

In luna decembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Financial Times ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri