Premierul Emil Boc a declarat la Gura Humorului, ca judetul Suceava va ajunge in curand sa atraga un miliard de euro din fonduri europene, aratand ca autoritatile din acest judet sunt un model ce trebuie urmat pentru atragerea finantarii europene.
Boc, care a participat la Gura Humorului la semnarea a doua proiecte cu finantare pe POR, a declarat ca marea provocare si marea problema actuala o reprezinta implementarea contractelor semnate pentru proiecte cu finantare europeana, anunta Mediafax.

"Domnul Flutur se indreapta direct si sigur spre miliardul de euro atras din fonduri europene in judet, ceea ce dovedeste ca aici sunt autoritati responsabile", a spus Boc.

El a aratat ca in perioada urmatoare principala provocare este implementarea proiectelor cu finantare europeana precizand ca din cele 12 miliarde de euro contractate s-au facut plati efective de 2,3 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind reprezentata de prefinantari.

Premierul a mentionat ca este necesara si implicarea puternica a autoritatilor locale, exemplificand cu proiectul depozitului ecologic de deseuri din judetul Suceava unde lucrarile au fost incepute inainte de obtinerea finantarii, iar acum se fac decontari.

"Din pacate, aceasta practica este singulara in Romania", a spus premierul.

El a mai aratat ca Romania are o sansa in plus sa-si accelereze cresterea economica prin absorbtia de fonduri europene.

Totodata, premierul a spus ca saptamana viitoare Guvernul va modifica legea parteneriatului public privat astfel incat sa fie compatibilizata cu cerintele europene, urmand ca apoi sa lanseze lista nationala de proiecte in parteneriat public-privat privind investitii in autostrazi, mediu, hidrocentrale, spitale si alte lucrari pentru care nu are resurse din bugetul national sau din fonduri ale UE.

"Romania poate sa devina un model de redresare economica pentru Europa centrala si de est", a spus Boc aratand ca prin investitii din fonduri europene, nationale si din parteneriatul public privat vor fi atinse tintele de crestere economica de 1-1,5 la suta in 2011 si de 4-4,5 la suta in 2012.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a spus, la randul sau, ca pe POR au fost atrasi anul trecut trei miliarde de euro din cei 4,3 miliarde de euro alocati, urmand ca in perioada urmatoare sa se concentreze pe cheltuirea efectiva a fondurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri