Scaderea ratei somajului pare spectaculoasa, insa nu reflecta situatia economica reala din Romania, se arata intr-o analiza a ING Bank, citata de Mediafax.
Rata somajului a scazut in luna martie la 5,92%, de la 6,58% in februarie, potrivit datelor prezentate miercuri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Numarul somerilor s-a redus astfel luna trecuta cu peste 60.000, la putin sub 540.000 de persoane inregistrate.

"Ajustarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat estimam ca a beneficiat de un suport minim din partea efectelor sezoniere. Insa, la fel ca in lunile anterioare, credem ca scaderea somajului inregistrat spune o poveste neadevarata despre economia romaneasca", noteaza analistii ING.

Banca aminteste ca rata somajului a scazut timp de 12 luni consecutiv, numarul somerilor coborand in aceeasi perioada cu 225.000. Pe de alta parte, numarul angajatilor din economia romaneasca s-a redus cu 210.000 in primele zece din aceste 12 luni, datele pe februarie si martie nefiind inca disponibile.

Aceasta dinamica divergenta ar putea fi explicata de o crestere in economia gri. Insa, potrivit masurarii somajului conform metodologiei BIM (Biroul International al Muncii - n.r.), acest scenariu nu este valabil, se arata in analiza citata.

Dupa metodologia BIM, rata somajului a urcat la 7,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 6,9% in trimestrul al treilea.

"In consecinta, ne indoim ca accentuarea recenta a trendului descendent in privinta ratei somajului inregistrat este un semn de imbunatatire a activitatii economice", conchid analistii ING.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri