O echipa de experti ai Eurostat va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii mai pentru a discuta cu autoritatile romane despre deficitul bugetar de anul trecut, iar astfel de vizite s-ar putea repeta lunar, la finele lunilor iunie si iulie, potrivit secretarului de stat la Finante Gheorghe Gherghina, informeaza Mediafax.
Intr-o conferinta sustinuta, miercuri, la sediul Guvernului, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si secretarul de stat Gheorghe Gherghina au insistat asupra faptului ca Guvernul "a dat dovada de bunacredinta si o colaborare foarte buna" cu Eurostat si ca nu a transmis date inexacte, fiind primul preocupat sa afle realitatea.

"Noi am avut mai multe runde, sunt vreo trei runde. Ultima runda nu a avut loc, pentru ca au aparut acele discrepante intre cifra stabilita de Institutul National de Statistica si Banca Nationala, pentru ca se refera la rezultatul financiar ce urma sa fie cuprins in deficitul bugetar, respectiv 0,4 Institutul National de Statistica si 0,2 Banca Nationala. Nu a mai avut loc runda a treia, unde trebuia sa se lamureasca niste lucruri. Erau niste intrebari, de exemplu, de ce au mai aparut arierate la sanatate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare, legat de IFN-uri, deci mai sunt niste raspunsuri. Au mai aparut niste lucruri de lamurit si vor fi lamurite la Bucuresti", a spus ministrul Finantelor.

Intrebat de jurnalisti cand va veni aceasta echipa de specialisti, secretarul de stat Gheorghe Gherghina a aratat ca o prima vizita va avea loc la sfarsitul lunii mai.

"La sfarsitul lunii mai, si este posibil sa vina apoi si pe la sfarsitul lunii iunie, si pe la sfarsitul lunii iulie", a spus Gherghina.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, Statistica a anuntat ca Ministerul Finantelor a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, la care urmeaza sa participe si experti ai Bancii Nationale a Romaniei si INS.

Gherghina a afirmat marti seara ca deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Oficialul Finantelor a explicat ca, potrivit acordului cu FMI si Comisia Europeana, deficitul bugetar trebuie calculat in fiecare luna prin metoda conturilor nefinanciare si financiare.

Prima metoda, cea a conturilor nefinanciare, stabileste ca deficitul bugetar este calculat prin scaderea cheltuielor din veniturile la bugetul general consolidat. A doua metoda include si arieratele statului, respectiv ce parte din deficit este finantata din "surse neplatite".
"Stabileste unde se gasesc banii, pe ce sta acel deficit, cat e finantat pe surse neplatite, pe arierate", a spus Gherghina marti seara.
Potrivit reprezentantului Finantelor, deficitul bugetar calculat prin metoda conturilor financiare este calculat de Banca Nationala a Romaniei, in timp ce Institutul National Statistica prezinta deficitul pe partea nefinanciara.

Sursa primara de furnizare a datelor pentru cele doua deficite este Ministerul Fiantelor.

El a precizat ca, in cazul in care intre cele doua metode exista o diferenta mai mare de 200 milioane de lei, se face o analiza.

Potrivit lui Gherghina, Institutul National de Statistica verifica de cel putin doua ori pe an un daca sunt companii care isi acopera din venituri mai putin de 50% din cheltuielile de functionare.

Daca timp de trei ani consecutiv companiile nu acopera jumatate din cheltuieli, atunci pierderile sunt incluse in deficit.

Anul trecut, Comisia Europeana a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.

In fostul acord cu FMI si alte instituttii financiare internationale deficitul a fost calculat pe metoda conturilor nefinanciare, iar indicatorul s-a incadrat in tintele convenite.

Pentru noul acord, FMI a obligat Guvernul sa includa in calculul deficitului bugetar din acest an si pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum si titluri emise de Fondul Proprietatea, societatile fiind astfel obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri