Romania a iesit tehnic din recesiune la finalul trimestrului intai, insa este nevoie de gasirea unui nou motor, in afara exporturilor, care sa preia rolul fruntas. Majorarea preturilor administrate si continuarea restructurarilor in sectorul public pot limita potentialul expansiunii, considera analistii X-Trade Brokers Romania.
Sectorul privat are nevoie de stimulente economice si fiscale si, in acelasi timp trebuie sa-si accentueze investitiile, inovatia si promovarea pe pietele interna si, respectiv, externe.

Datele publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru trimestrul intai din 2011 arata o crestere de 0,6% fata de ultimul trimestru din 2010 si de 0,3% fata de primul trimestru din 2010, in date ajustate sezonier, marcand din punct de vedere tehnic iesirea din recesiune.

Productia industriala a fost la loc de cinste, contribuind puternic la expansiune dupa ce a limitat caderea economiei in 2009 – 2010. Industria s-a dezvoltat insa pe seama cererii externe, intr-un context in care exportatorii au fost favorizati de deprecierea cursului de schimb in aceasta perioada.

Exporturile au atins 4,08 mld. de Euro in martie, in crestere cu aproximativ 40% fata de martie 2010; in ianuarie 2009 erau de numai 2,3 mld. de Euro .

“Pentru a continua cresterea economica in cel de-al doilea trimestrul, Romania trebuie sa stimuleze investitiile si productia inclusiv pentru uz intern. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice si fiscale si, in acelasi timp, firmele trebuie sa manifeste mai multa indrazneala in ceea ce priveste investitiile, inovatia, promovarea pe piata interna si externa etc. E vremea pentru cresteri economice si ale business-urilor”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

<<Carburantul>> pentru o accelerare a industriei prin canalul de export pare sa se fi consumat. Tendinta de intarire a Leului, vizibila mai accentuat din februarie, a dus cursul de schimb cu 3,8% mai jos fata de inceputul anului, reducand veniturile exprimate in lei ale exportatorilor, se arata intr-un raport de analiza al XTB.

Pe de alta parte, economia zonei Euro ar urma sa fie afectata de majorari suplimentare ale ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana, in timp ce programele de austeritate vor restrange pietele mai multor state europene cu deficite mari. “O restructurare a datoriei in Grecia ar avea efecte majore asupra increderii investitorilor si ar putea afecta usurinta de a obtine finantare la nivel european. In aceste conditii, pentru o redresare solida, este nevoie ca alte sectoare sa preia conducerea”, a aratat Victor Safta.

Citeste si Recesiune tehnica incheiata. Ce urmeaza pentru economie?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri