Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.
Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3", se arata intr-un comunicat al Fitch, citat de Mediafax.

"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar. Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatirte reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

Recuperarea economica a Romaniei a inceput in prima parte a anului, cu o crestere de 1,6% in primul trimestru, dupa una din cele mai lungi recesiuni din Uniunea Europeana, noteaza Ficth. Recuperarea este sustinuta de cresterea solida a exporturilor, in timp ce contractia cererii interne a contribuit, de asemenea, la o corectie necesara a deficitului de cont curent.

Institutul de Statistica a anuntat intial ca economia a urcat cu 1,6% in serie bruta fata de primul trimestru al anului trecut, cifra revizuita la 1,7%. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a avansat cu 0,7%.

Esential, deficitul bugetar este pe o traiectorie descendenta dupa masuri fiscale de austeritate echivalente cu cinci puncte procentuale din PIB, din 2008. Fitch considera ca guvernul este pe calea potrivita pentru a-si indeplini tinta de deficit bugetar asumata pentru acest an, de 4,9% din PIB (potrivit standardelor ESA 95). Datoria generala a Guvernului se situa la 30,8% din PIB la sfarsitul anului trecut, sub nivelul mediu de 35% al statelor din categoria de rating "BBB". In plus, Executivul a accesat cu succes pietele internationle de capital si a inceput sa prelungeasca maturitatea datoriei locale.

Acordul preventiv cu Fondul Monetar International, convenit in martie 2011, si noua lege de responsabilitate fiscala ar trebui sa contribuie la disciplina politicilor. Dupa reforme importante privind pensiile si forta de munca din sectorul de stat, Guvernul a inceput un program de privatizare si restructurare a companiilor ineficiente de stat. Totusi, Fitch considera ca vor fi necesare noi masuri pentru a reduce deficitul bugetar la tinta de 3% din PIB pentru anul 2012 si considera ca exista un risc moderat de derapaj fiscal, avand in vedere si alegerile parlamentare programate pentru noiembrie 2012.

Un factor major de risc are legatura cu sectorul financiar, unde creditele neperformante sunt inca in crestere si au ajuns la 13 % la finele lunii aprilie, chiar daca riscurile sunt partial acoperite de nivelul relativ ridicat al ratei de adecvare a capitalului, de 14,9%, si de nivelul corespunzator al provizioanelor. In plus, 16% din sistemul bancar (ca procentaj din active) este controlat de banci din Grecia, insa, potrivit datelor Fitch, aceste banci nu au o expunere semnificativa fata de active ale statului elen.

Inflatia din Romania s-a situat la un nivel ralativ ridicat, de 8,4% anualizat, in mai, determinata in parte de factori temporari, precum majorarea anul trecut cu cinci puncte procentuale a TVA, la 24%, si cresteri semnificative la preturile alimentelor. Inflatia se va reduce de la acest nivel ridicat in a doua jumatate a anului, din cauza efectelor de baza favorabile. Totusi, cresterea preturilor va ramane semnificativ peste tinta de 3% a Bancii Nationale a Romaniei si este putin probabil sa se apropie de tinta pana la sfarsitul anului urmator.

Ratingurile Romaniei sunt sustinute de un venit pe cap de locuitor peste media statelor din categoria de rating "BBB" si de un istoric bun al platilor. Indicatorii administratiei sunt in linie cu cei ai altor state din aceeasi categorie, iar stabilitatea politica este sustinuta de statutul de membru al Uniunii Europene.

In privinta unor eventuale elemente care pot determina revizuiri ale ratingului, pe termen mediu cresterea robusta a PIB si o convergenta economica reala cu Uniunea Europeana, mai ales daca ar fi sustinuta de reforme structurale, fara sa genereze dezechilibre macroeconomice, ar sprijini o imbunatatire. Consolidarea fiscala sustinuta ar putea conduce, de asemenea, la o revizuire pozitiva a calificativului.

In contrast, o relaxare semnificativa a disciplinei fiscale, de exemplu in contextul alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012, ar putea conduce la o retrogradare. In plus, un impact sever al socurilor externe, precum problemele bancilor elene, ar putea eroda bonitatea Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri