Ce trebuie sa stii despre situatia economiei si investitiile personale in contextul crizei din zona euro

27 Octombrie 2011 / 12:00 - 14:00


42 intrebari

Ce se va intampla cu economia in contextul crizei din zona euro? Urmeaza o noua recesiune? Cum pot fi protejate investitiile personale? Vor fi afectate pietele financiare in perioada urmatoare? Daca ai intrebari legate de situatia economiei si investitii, in contextul crizei din zona euro, trimite-le aici. (NOAPTEA SALVARII EURO: Datoria Greciei, redusa cu 100 MLD. Vezi alte decizii)

Invitatii Wall-Street.ro, economistul Florin Citu si analistul Andrei Radulescu, vor fi prezenti in redactie astazi, intre orele 12.00 si 14.00, pentru a raspunde intrebarilor tale.

Dezbaterea s-a incheiat. Va multumim pentru intrebarile adresate!

Invitatii pe tema "Ce trebuie sa stii despre situatia economiei si investitiile personale in contextul crizei din zona euro"

  • Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU SSIF Broker
  • Florin CITU Florin CITU

Dezbateri pe tema: Ce trebuie sa stii despre situatia economiei si investitiile personale in contextul crizei din zona euro


Ratingul de tara.Din cate stiu UE vrea sa renunte pentru tari in dificultate la ratingul de tara. Personal mi se pare ca agentiile de rating au putere absoluta avand in vedere influenta pozitiva/negativa pe care o pot exercita. Mai ales ca pot fi influentati, nu stii niciodata cine se afla in spatele unei agentii de acest tip.Credeti ca se va reglementa in vreun fel povestea cu agentiile de rating?Multumesc

ciprian / 27 Octombrie 2011 ora 13:39
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:49
O intrebare dificila. Pietele au nevoie de o agentie independenta care sa calculeze riscul de faliment al unei investitii intr-un activ.
Este adevarat ca experienta ultimilor ani nu este pozitiva referitor la performanta agentiilor de rating in a estima corect riscul de falliment. Totusi, deocamdata sunt singurele instrumente pe care le avem la dispozitie. Nu cred ca este nevoie de mai multa reglementare ci de o evolutie prin care mai multe institutii private sa ofere rating pentru anumite active. Competitia si mecanismele de penalizare ale pietei sunt singurele instrumente care cred ca vor reusi sa reformeze agentiile de rating.

Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:49
Deja Banca Centrala Europeana face abstractie de ratingurile de tara, prin cumpararea de titluri de stat ale tarilor sub investment grade. Este foarte plauzibil ca BCE sa faca in continuare abstractie de ratingurile acordate de agentiile internationale pentru tarile din zona euro, mai ales ales ca ar putea urma si alte reduceri si alte state care vor intra in categoria sub investment grade. Relatia de cauzalitate intre deciziile agentiilor de rating si piete este un subiect amplu iar concluziile studiului acestei relatii pot diferi in functie de cel care le analizeaza. Daca privim strict sub forma independentei agentiilor de rating, nu trebuie sa ne punem problema manipularii pietelor. O deteriorare a climatului macro bursier atrage dupa sine agravarea problemelor economice la nivelul economiei iar deciziile de reducere a ratingului nu trebuie sa ne surprinda.

Pentru ambii invitati: 1.Nu inteleg de ce in ultimul timp se pune accentul pe contractare, pe taieri de bugete, pe concedieri si nimic despre investitii de stimulare a cresterii care sa facilitaze locuri de munca, cerere, consum, crestere, incredere? 2.Prin aceasta iertare de datorii (50%) a grecilor, nu se creeaza un precedent periculos? Posibil ca in scurt timp sa asistam la cerintele celorlalte state din PIIGS sa aiba acelasi tratament? Unde se va ajunge daca se cere acest lucru si de ceilalti? Multumesc

ciprian / 27 Octombrie 2011 ora 13:27
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:40
1. Din pacate, nu exista surse pentru investitii sau acestea sunt foarte scumpe. Statul se confrunta cu provocari fara precedent iar fondurile atrase sunt directionate catre cheltuielile curente. Totodata, potentialul economiei interne a avut puternic de suferit in urma primului val de criza. Acest fapt a determinat reducerea atractivitatii economiei interne in fata investitorilor internationali - ISD-urile -  iar capitalul privat autohton nu are nici capacitate financiar si nici know how pentru a investi in proiecte care sa contribuie la o dezvoltare durabila.
2. In legatura cu crearea precedentului, am mai comentat acest subiect la raspunsurile de mai jos. Vedeti raspunsul la intrebarea adresata de Pop Calin.

Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:42
Ca intr-o companie o restructurare a costurilor se face mult mai rapid decat o crestere de venituri. Reducerea prezentei statului in economie este singura solutie pentru a creste sustenabil pe termen lung. Din pacate de cele mai multe ori asemenea reforme se implementeaza pe timp de criza la insistentele creditorilor. Era normal ca reformele sa se fi facut pe timp de crestre economica dar guvernele nu au nicio motivatie in acest sens.
Totusi pentru a minimiza costul acestor reforme pe termen scurt guverunul Romaniei poate sa reduca o parte din impozite.
La intrebarile 2 si 3 am raspuns mai jos.

Pentru ambii invitati: Ce parere aveti despre piata imobiliara? In Romania se va regla +/- in functie de puterea de cumparare? In Germania de exemplu, este undeva la 1,000 euro/mp, avand in vedere ca salariul mediu pe zona respectiva este la 1000 euro/luna. Va mai cadea piata imobiliara? Stiu ca este direct proportionala cu PIB si puterea de cumparare a cetatenilor tarii respective. Multumesc

ciprian / 27 Octombrie 2011 ora 13:18
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:27
Cata vreme nu se va investi in economia interna, procesul de ajustare a preturilor activelor va continua, mai ales ca unele institutii bancare nu vor mai avea rabdare cu rau platnicii si vor scoate pe piata bunuri imobiliare. Deci tendinta de declin va persista intr-un astfel de scenariu. Cu toate acestea, diferentele se vor mentine, in functie de pozitionare samd. Ca la Londra, unde preturile activelor imobiliare centrale au crescut si in perioada crizei, desi tendinta generala din ultimele luni, pentru Marea Britanie, este de scadere a preturilor imobilelor.

Avand in vedere ca mi s-au dublat ratele de la OTP, pe mine cine ma "salveaza"? Rata o platesc in franci elvetieni!

A. Tibor / 27 Octombrie 2011 ora 13:17
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:31
Din pacate acest tratament se aplica numai prefernetial. Este nedrept dar singura sansa de va arata nemulutmirea este prin vot. Deciziile de ieri sunt decizii politice si nu economice.

Ce sanse sunt sa cadem iar in recesiune in 2012?

Leo / 27 Octombrie 2011 ora 13:05
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:29
In acest moment sunt sanse oarecum reduse sa avem crestere negativa in 2012. Depinde foarte mult de raspunsul politicilor economice daca aceste sanse o sa creasca. De exemplu, cresterea de impozite sau impingerea platilor scadente de statul roman in viitor cu siguranta vor duce cresterea economica foarte aproape de 0% in 2012.

Daca intram in recesiune, ce optiuni mai are Guvernul pentru redresarea economiei? Tot placa austeritatii o va pune?

VR / 27 Octombrie 2011 ora 13:04
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:29
Din pacate, marja de manevra a politicii bugetare pentru redresarea economiei este nula. Singura sansa este grabirea procesului de atragere de fonduri europene, macar prin masuri legislative. Sau creare de cadru legislativ pentru stimularea investitiilor private in economie. Placa austeritatii va continua sa existe cata vreme climatul extern se va mentine nefavorabil.

Credeti ca BNR-ul trebuia sa taie mai repede dobanda cheie in acest an? Sunt sanse sa o taie la urmatoarea sedinta?

Cristina / 27 Octombrie 2011 ora 13:02
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:31
BNR a semnalat la cea mai recenta sedinta de politica monetara ca este pregatita sa reia procesul de normalizare a politicii monetare. Consider ca BNR va reduce dobanda de referinta la ultima sedinta din acest an, programata la inceputul lunii noiembrie, cu cel putin 25 de puncte baza.
Vedeti si raspunsul de mai jos, la o intrebare similara adresata de Ovi.

Sa ne mai temem de inflatie acum ca Europa sta pe marginea distrugerii si este amenintata de o noua recesiune?

MV / 27 Octombrie 2011 ora 13:01
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:35
Inflatia ramane o problema pentru o economie ineficienta cum este cea a Romaniei. BNR ar trebui sa vada daca tinta actula nu este prea ambitioasa. In aceste momente putem accepta o inflatie in jur de 4% pentru ca o reducere sub acest nivel ar implica costuri mult prea mari pentru economia reala.

Daca euro nu va mai exista, in ce sa imi tin ecconomiile? Dolar, marca, franc elvetian?

Rares / 27 Octombrie 2011 ora 12:59
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:33
Daca euro nu va mai exista, increderea in moneda, in general, pe mapamond, indifirent de moneda, va fi zero. Deci valoarea reala economiilor dumneavoastra ar putea deveni nula, intr-un astfel de scenariu. Nu cred ca toti se vor grabi catre dolar sau franc intr-un astfel de scenariu, din simplul motiv ca s-ar crea baloane speculative a caror desumflare dezordonata ar distruge valoarea reala a economiilor.

Daca se taie, teoretic, 50% din datorii, adica din credite, nu exista posibilitatea, tot teoretica, sa se taie si 50% din active, adica din depozite? Sau mai bine spus, cat de mare va fi inflatia in urmatorii ani? 5-10%? Multumesc pentru orice raspuns.

GM / 27 Octombrie 2011 ora 12:34
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:36
Este de asteptat accelerarea presiunilor inflationiste pe mapamond, cel putin in economiile dezvoltate, ca modalitate de ajustare la criza datoriilor suverane. Practic, prin inflatie mai mare scade valoarea reala a rambursarii datoriilor. A se vedea cazul Germaniei dupa primul razboi mondial. Deja inflatia in SUA este 4%, in zona euro 3%.

este imposibil sa descoperi pe piata un produs Made in Grecia. Grecii detin turism si agriculturia, industrie, mai deloc. ( sau eu nu cunosc..) Cu ce vor plati deci grecii datoriile inapoi ?

doina dr.med.jabben / 27 Octombrie 2011 ora 12:29
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:14
Din pacate, nu le platesc. Si nici nu le vor putea plati, cata vreme nu se investeste in economia reala a Greciei. Economia elena a devenit un soc asimetric in uniunea monetara europeana si modalitatile de ajustare sunt foarte reduse si dificil de realizat. Spre exemplu, migratia populatiei active ar fi o solutie. Sau declinul sever al preturilor activelor - deja activele listate la Bursa de la Atena se tranzactioneaza la nivelurile minime de la inceputurile anilor 90. Va fi nevoie de o crestere a competitivitatii economiei elene, proces care presupune reducerea salariilor reale si investitii in sectoare cu valoarea adaugata ridicata.

doina dr.med.jabben doina dr.med.jabben 27 Octombrie 2011 ora 13:42
si chiar daca, se vor reduce salariile, si se v-a investi in economie, grecii, nu au traditie, in nici un sector, si aceasta nu se " realizeaza " peste noapte, adica produse competitve pe piata internationala. se daca se taie salariile, ceea ce s-a si facut, deja, vor scade si impozitele, si consumul, deci staul se v-a alimenta numai din miliardele primite de la Eu, cit vor ajunge... deci presupun, ca 50 % din datorii, sint banii pe care creditorii, nu-i vad niciodata. nu era mai bine, de la inceput un faliment al Greciei ? sint politicienii niste amatori ?

 Mihai Mihai 27 Octombrie 2011 ora 13:53
Oare s-ar putea ca pentru fiecare tara sa se gaseasca cate o intrebuintare generala din care sa-si scoata bani. de exemplu Romania are conditii excelente pentru agricultura, sa se investeasca masiv incat Romania sa exporte in general agricultura si de acolo sa-i vina banii. Germania fabrica masini excelente sa scoata banii din export de masini si toata europa sa cumpere de la ei masini de la noi mancare... Am dat asa doua exemple generale, sper ca nu spun o prostie.

in ce sa-mi investesc banii?deocamdata am lei in depozite

elisabeta / 27 Octombrie 2011 ora 12:07
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:10
Am raspuns mai jos. Multumesc

Ce investitii se pot recomanda a se face in aceasta perioada? Are vreo importanta la ce banca ne tinem banii?

Ioan Stefanescu / 27 Octombrie 2011 ora 12:03
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:10
Trebuie sa fim prudenti si sa monitorizam climantul macro bursier international. Recomand portofolii diversificate, defensive, atata timp cat climatul extern nu se va ameliora - ofensive in caz contrar. Desigur ca are importanta la ce banca avem depozite, cele care se confrunta cu deficit de lichiditate - risc mai ridicat- vor oferi o dobanda mai mare. Pentru sume care sunt garantate de BNR, se poate constiui depozite si la astfel de banci.

Isi vor mentine bancile straine expunerile pe Romania dupa deciziile anuntate azi dimineata?

Florina F. / 27 Octombrie 2011 ora 11:57
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:09
Nu cred ca asta este problema.Problema este de fapt ca in ultimii trei ani sistemul bancar din Romania a creditat foarte putin sectorul real desi exista un acord prin care erau fortate sa-si mentina expunerea pe aceasta piata. 
Capitalul circula liber in UE si nu conteaza foarte mult cat din el este tinut "prizonier" intr-o tara. Daca Romania prezinta un proiect viabil cu siguranta va gasi finantare la un cost redus indiferent de ce se intampla cu expunerea bancilor pe termen scurt.

Oare Grecia (guvernul) va fi in stare sa gestioneze in viitorul apropiat finantele tarii?

CONSTANTIN CIOCAN / 27 Octombrie 2011 ora 11:55
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:07
Guvernul elen a pierdut controlul finantelor publice inca dinainte de primul val de criza economica-financiara mondiala. Practic, in acest moment, Grecia este guvernata de Troica FMI-Comisia Europeana-BCE. Principala problema pentru a reintoarce finantele publice elene pe un drum sustenabil consta in restabilirea increderii pentru atragerea de investitii in economie. Din pacate, se dezinvesteste masiv in economia elena - productia industriala a Greciei s-a contractat pe parcurul a 40 de luni consecutiv- ceea ce agraveaza realizarea tintelor de deficit.

De ce nu se simte in raportul euro-dolar ? Pentru ca americanii au grija sa nu ramana cu moneda cea mai puternica si sa fie mai putin competitivi?

Radu / 27 Octombrie 2011 ora 11:44
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:02
Se vede deja pe EURUSD. EUR a crescut cu 0.8%.

Cum va afecta noua criza (recesiune sau ce-o fi ea) depozitele persoanelor fizice din banci( e posibil sa uitam ca avem un ban strans cu greu si care ne-am imaginat ca produce putin ,dar sigur?) si cum vedeti evolutia Bursei ?

FLORINA ROMANA DIANA ROSU / 27 Octombrie 2011 ora 11:43
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:02
Criza deja se resimte la nivelul indicatorilor economisire-investitii. Rata de economisire din economia Romaniei se situeaza in prezent la nivelul maxim de la inceputul anilor 90. In ceea ce priveste constituirea de depozite la banci se observa, pe plan intern, in ultima perioada, ocolirea bancilor elene. Va sugerez sa diversificati depozitele in mai multe entitati bancare. Atentia, ca si bancile franceze se confrunta cu provocari.
Evolutia Bursei interne va fi dependenta de climatul macro bursier extern. Desi exista potential de crestere pe marea majoritate a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, concretizarea acestui potential este imposibila fara ameliorarea perceptiei de risc.

Credeti ca nivelul de trai din Romania, din cauza acestor decizii, va scadea ?

cristina / 27 Octombrie 2011 ora 11:31
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:58
Daca nu se vor lua noi masuri concrete de contracarare a crizei din zona euro, climantul macro bursier extern se va mentine dificil iar Romania va continua sa fie ocolita de fluxurile investitionale internationale. Cu alte cuvinte, intr-un astfel de scenariu, nivelul de trai din Romania va avea de suferit.

Oare nu s-a creeat un precedent periculos? Orice tara poate pretinde tratament egal. Cele 3-4 puteri europene sint pregatite sa sustina la infinit alte state, sau ce anume vor pretinde in schimbul mainii intinse, pentru o groapa pe care au fost incurajati sa si-o sape?

Pop Calin / 27 Octombrie 2011 ora 11:29
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:01
Am raspuns mai jos referitor la precedent.
In legatura cu ce primesc cele 3 -4 puteri la schimb, pentru mine este clar ca primesc suportul pentru proiectul EURO. Proiectul EURO nu ar mai exista daca si-ar pierde increderea in el ceilalti 13 membri ai zonei. Mai mult, salvarea tarilor cu probleme din zona euro arata celor care vor sa devina membri ca acest proiect este unul vital pentru viitorul UE.


In ce este bine sa investesc? Ar fi bine sa ma indrept spre achizitionarea de actiuni si daca da de unde si care dintre firme sunt mai sigure? Pot si daca da, cum sau de unde pot sa achizitionez actiuni din alte tari/state?

Oana Mihailescu / 27 Octombrie 2011 ora 11:26
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:56
Monitorizati climatul macro bursier international si, in momentele de reducere a aversiunii fata de risc, faceti supraalocare pe companiile din sectoarele ciclice: comert, bancar etc. Puteti sa tranzactionati si actiuni din alte tari, alegeti o platforma de tranzactionare cu expunere pe actiuni din alte tari.

Care va fi evolutia indicelui EURIBOR pe termen mediu(3-6 luni) si lung (1-2 ani) ?

gabriel moraru / 27 Octombrie 2011 ora 11:25
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:54
Depinde foarte mult de cum vor reactiona pietele in lunile urmatoare, de fluxul evolutiv al crizei datoriilor suverane si de interventiile bancii centrale europene. Personal, nu ma astept la modificari importante pentru perioada urmatoare. Dar, o reducere a dobanzii de referinta in zona euro, coroborata cu noi masuri monetare neconventionale ar putea determina o reducere a Euribor.

Stefan Balaj Marcu Stefan Balaj Marcu 27 Octombrie 2011 ora 13:14
Bancile vor recupera alea 50% pierdere. Cea mai eleganta metoda este cresterea dobanzii, ECB-ul de unde va finanta cele 1000 de miliarde? Tot din dobanda. Deci eu ma astept sa primesc in contonuare SMS-uri de la banca prin care ma anunta majorarea ratei ca urmare a cresterii EUribor

pt ca s-a redus datoria Greciei ce voi suporta eu care am credit la ALPHA BANK ?Se va mari dobanda ? sau vom avea si noi o reducere ??? ?

valeria popa / 27 Octombrie 2011 ora 11:24
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:52
Dobanda la creditul dumneavoastra de la Alpha va depinde de conditiile de piata - externe si interne. Nu exista neaparat un efect imediat al acestei masuri luate pentru Grecia, mai ales ca decizia a fost anticipata de piete cu cateva saptamani inainte.

Chiar NIMENI nu se intreaba cum e posibil ca mie, Popescu, sa mi se spuna ca "stii... iti dam inapoi doar jumatate din datoria pe care o aveam la tine" ?! Nu exista risculc a acum toate tarile sa vrea o taiere a datoriilor, existand acest precedent?

Vlad / 27 Octombrie 2011 ora 11:23
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:49
Am explicat mai jos despre riscul de contagiune care exista, la o intrebare adresata de Mihai Toma.

cum va fi afectat cursul ron/eur pe termen scurt (6 luni - 1 an) si mediu (1-3 ani) in urma deciziilor luate de leaderii europeni?

daniel crainic / 27 Octombrie 2011 ora 11:22
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:48
Gasiti raspunsul la intrebarea dumneavoastra putin mai jos, la o intrebare adresata de Adrian. Am explicat estimarile mele pentru euro/ron pe termen scurt si mediu.

Ce se va intampla cu Francul Elvetian in actualul context? Cum va evolua cursul acestuia atat fata de Leu cat si fata de Euro?

Cristian / 27 Octombrie 2011 ora 11:20
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 13:19
Francul Elvetian va ramane o moneda intersanta pentru cei cu aversiune la risc. Presiunile de apreciere fata de euro si dolar se mentin ridicate pana cand criza datoriilor suverane va fi rezolvata definitiv. Referitor la evoutia fata de RON exista in continuare conditiile de depreciere a monedei nationale deci un curs in crestere.

Credeti ca SNB va slabi interventiile in piata sperand ca piata se va regla singura, luand un balon de oxigen? EURCHF, CHFRON

Sorin Rosca / 27 Octombrie 2011 ora 11:18
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:46
Cata vreme se vor mentine incertitudini in Uniunea monetara europeana, SNB va continua sa intervina, din simplul motiv ca CHF constituie un refugiu rapid si sigur pentru fluxurile de capital cu expunere pe continent. Balonul de oxigen pentru SNB va fi in momentul in care se va intrevedea luminita de la capatul tunentului pentru criza datoriilor suverane.

Sorin Rosca Sorin Rosca 27 Octombrie 2011 ora 13:03
Multumesc pentru raspuns.In presa elvetiana azi dimineata (NZZ) au aparut speculatii cu privire la o viitoare miscare SNB de pegging la 1.4 al cursului EURCHF.

Credeti ca reducerea datoriei greciei va avea un efect asupra bancilor elene din Romania? Poate deveni aceasta reducere a datoriei un precedent, urmand ca Portugalia, Italia sau alte state cu probleme sa renunte la implementarea unor reforme, in asteptarea aplicarii aceleiasi solutii? Credeti ca bancile care au renuntat la aceste creante au facut un act de "caritate" sau au cerut in schimbul renuntarii "ceva in schimb", controlul asupra unor institutii financiare sau nefinanciare?

Stefan Gavrilita / 27 Octombrie 2011 ora 11:17
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:52
Efectul ar trebui sa fie dual. Pe de-o parte negativ datorita iertarii cu 50% a datoriilor Greciei. Dar pe de alta parte ar trebui sa aiba un efect pozitiv pe termen mediu si lung pentru ca se pot concentra pe dezvoltarea afacerilor fara sa fie grevate de expunerea pe statul elen.
Riscul cel mai mare care deriva din deciziile de ieri este exact acesta al crearii unui precedent. Pentru a convinge pietele ca acest risc nu este real tarile respective vor fi fortate sa accepte progame de austeriate (reducerea cheltuielilor publice si cresterea de taxe si impozite).
Eliminarea acestui risc depinde foarte mult de vointa politic si de gradul de suportabilitate al cetatenilor din Spania, Italia si Portugalia.
Bancile nu au facut un act de caritate. Au avut de ales intre varianta cu falimentul Greciei si cea cu iertarea a 50% din datorie. Este clar cred eu de ce au ales varianta 2.

Vor fi pietele impresionate pentru ca autoritatile sunt unite? Pentru cat timp?

Darius / 27 Octombrie 2011 ora 10:53
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:40
Pietele vor reactiona pozitiv. Dar dupa cum am spus mai jos doar pentru o perioada scurta de timp (unu sau doua trimestre). Solutiile oferite ieri nu iau un calcul si datoriile Spaniei, Italiei si Portugaliei.

Nu credeti ca se intra oarecum in hazard moral prin aceasta decizie de reducere a datoriilor grecesti cu 100mld euro? Nu va avea loc un efect de contagiune la nivelul celorlalte tari afectate de criza? De exemplu, in cazul Italiei, care inca e solvabila, dar ilichida.

Mihai Toma / 27 Octombrie 2011 ora 10:50
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:43
Ba da, problema moral hazard a aparut inca de anul trecut, prin primul pachet de sustinere pentru Grecia. De altfel, pietele financiare au exprimat acest moral hazard prin cresterea generalizata a primelor de risc ale tarilor din zona euro. Vara aceasta, Italia a intrat in hora atacurilor speculative ale pietelor financiare - CDS-ul Italiei a crescut spre valori nesustenabile. Este, deci, o problema de contagiune iar solutia de aseara poate intr-o masura sa descurajeze procesele de consolidare bugetara ale celorlalte state cu valori nesustenabile ale indicatorilor din sfera finantelor publice. Acestea ar putea solicita, la randul lor, reduceri ale datoriilor publice.

Mihai Toma Mihai Toma 27 Octombrie 2011 ora 14:17
Va multumesc pentru raspuns....si Cu riscul de a parea insistent sau prea doritor de a dezbate acest subiect. Zilele trecute, se discuta (in weekend, la summit-ul din Brussels) - de fortificarea FESF prin transformarea acestuia intr-o institutie bancara (efectiv banca). Propunerea a fost facuta de catre presedintele francez, Nicolas Sarkozy - sustinut fiind de tarile latine (Spania,Italia,Portugalia,etc. Madam Merkel nu a fost de acord, pentru ca acest lucru ar intra in dezacord cu scopul FESF din principiu si cu faptul ca BCE nu ar putea sustine o linie de credit nelimitata si pentru celelalte tari din PIIGS. De asemenea, se propunea, prin aceasta transformare a fondului - ca el sa sustina o parte din datoriile (din obligatiunile guvernamentale) de pe aceasta piata, de la acele banci si ca acest lucru ar constitui un stimul si ar da un boost de reincredere pe piata investitorilor. PE DE ALTA PARTE, la randamentele de 20-25% de pe bond market-uri, acest lucru ar intra in dezacord cu piata de capital si ar creea si mai mare anxietate printre investitori. Credeti ca ar fi bine sa se realizeze acest demers? FESF sa sprijine obligatiunile? Sa acorde din nou incredere?

Acum daca s-a redus datoria Greciei cu ajutorul bancilor europene, aceasta reducere se va reflecta in cresterea dobanzilor la creditele in euro????Bancile nu pierd niciodata deci, acesti bani trebuiesc recuperati de undeva , nu???Sau au inceput bancile sa faca gesturi caritabile?!

Dedu Mariana-Loredana / 27 Octombrie 2011 ora 10:50
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:39
Criza nu s-a terminat. Desi exista exces de lichiditate pe mapamond, ne lovim de problema credibilitatii - a construirii credibilitatii. Aceasta se reflecta printr-un cost real efectiv mai ridicat al finantarii. Bancile vor fi din ce in ce mai prudente in acordarea de credite iar riscurile pe plan intern se mentin ridicate, pe masura provocarilor. Prin urmare, nu prea avem de ce sa ne asteptam la o reducere a costului finantarii in euro.

Este Romania influentata sau afectata in vreun fel de deciziile luate aseara de liderii europeni ?

A. G. / 27 Octombrie 2011 ora 10:46
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:36
Romania este si influentata si afectata. Canalele prin care se vor simtii efectele in Romania sunt multiple. Doua sunt foarte clare:
-continuarea programelor de austeritate in zona euro vor afecta negativ cererea agregata si implict cererea pentru produsele romanesti
-competitia pentru capital va pune presiune pe costul acestuia iar state precum Romania vor trebui sa gasesca alte surse de finantare a deficitelor


Pentru cei cu credite in valuta, ce trend va lua cursul leu - euro pe termen scurt, mediu si lung? Dar cursul leu - dolar?

Adrian / 27 Octombrie 2011 ora 10:44
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:35
Pe termen scurt, cursul euro/ron va depinde de climatul macro bursier international si de reusita politicii economice interne in a raspunde provocarilor actuale. Din pacate, asistam la iesiri de capital din economia interna, fapt care se reflecta prin deprecierea monedei nationale. Daca politica economica interna va reusi sa se incadreze in reformele convenite cu autoritatile internationale si nu vor exista abateri in anul electoral, am putea asista la o apreciere a leului in raport cu euro, pe termen mediu. Pentru aceasta, este nevoie de reintrarea economiei interne pe orbita investitorilor internationali.
Cursul leu/dolar este un cros intre leul/euro si dolar/euro. Daca climatul macro bursier extern se va mentine nefavorabil, dolarul se va aprecia in raport cu leul. Invers am putea asista la o apreciere a leului in raport cu dolarul.

Cum anticipati ca va evolua in urmatoarele 6-12 luni rata la care se va imprumuta statul roman in noul context, pe piata interna si pe cea externa ? Care ar fi miscarea cea mai prrobabila a BNR la urmatoarea sedinta de consiliu; va marca ea inceputul uniu trend ?

ovi / 27 Octombrie 2011 ora 10:39
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:31
Cred ca statul roman va trebui sa acceseze fondurile din acordul prevrentiv cu FMI. Deci, da eu vad o crestere a costului de imprmut pentru statul roman.
Pentru a avea effect decizia BNR trebuie sa fie una semnificativa. Din punctul meu de vedere trebuie sa implice relaxarea conditiilor monetare din Romania. In acest sens este nevoie de depreciere controlata, scaderea dobanzii la care bancile au acces la finantare, mentinerea lichiditatii si chiar interventia pe piata interbancara pentru a scadea si dobanzile la 12 luni.
Referitor la decizia de miercuri exista toate premizele pentru o reducere a dobanzii de politica monetara de la 6.25% la 5.25%.

Credeti ca ar fi bine sa schimb economiile din euro intr-o alta moneda? Daca da, care ar fi aceea?

Mihai / 27 Octombrie 2011 ora 10:29
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:30
Schimbarea monedei depinde de orizontul dumneavoastra de investitii. Pe termen lung, dolarul va continua sa se deprecieze daca arhitectura financiara actuala se va mentine. Personal, nu cred ca zona euro se va destrama. Ar fi un scenariu apocaliptic. Dar, cu siguranta, vom asista la noi momente de volatilitate pe pietele valutare. Cu maxima prudenta si atentie se poate realiza un randament bun si pe astfel de momente de volatilitate. Puteti incerca un portofoliu diversificat de valute, dar depinde foarte mult de monitorizarea climatului macro bursier mondial.

 Mihai Mihai 27 Octombrie 2011 ora 13:16
Multumesc pentru raspuns, apetenta mea de risc in momentul acesta este foarte scazuta. Ii voi investi in imobiliare. Cred ca este cel mai sigur asa. Inchiriez si gata! :) Multumesc pentru raspuns inca odata.

Pentru ambii invitiati: care este parerea dumneavoastra sincera despre deciziile luate in summit? SUnt cele asteptate de toata lumea sau era nevoie de mai mult?

marian / 27 Octombrie 2011 ora 10:27
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:23
Reactia pietei arata ca deciziile au raspuns cerintelor unei mari parti din actorii pietei. Totusi, din punctul meu de vedere, era nevoie de mai mult pentru a putea rezolva definitiv criza datoriilor suverane in zona euro.

Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:27
Este un nou pas spre realizarea uniunii politice in Europa, plafonul care sa fereasca uniunea monetara de astfel de crize. Deciziile sunt, in mare parte, cele asteptate. Inca nu se respecta principiul shared solidarity intre tarile membre ale UE. Cu toate acestea, problemele nu sunt nici pe departe rezolvate, dar se cumpara in continuare timp.

livia livia 27 Octombrie 2011 ora 13:16
Tot aud cum se lauda Basescu Traian cu "aprobarea "declaratiei" de recapitalizare a bancilor straine din Romania de catre bancile mama.Parerea mea de profan in ale finante-banci: prin aceasta recapitalizare,bancile straine din Romania vor avea un plus de caPital la dispozitia actualei puteri car se va inpruimuta la dobanzi foarte mari,imprumuturi ce vor fi absorbite in gaurile corupte ale PDL-ului care va avea o scuza nejustificata,dimpotriva se vor autoacuza de mare incompetenta, a platii sallariilor bugetare si ale pensilor, doar din imprumuri,adica romanii se vor imprumuta sa plateasca salarii unor incompetenti?In ceea ce privesc creditele ipotecare catre romani, acestea sunt adevarate camate si furturi de proprietati mai ales din partea bancilor ce nu respecta legislatia romaneasca,legea 190/1999 si 193/2000 dar,ambele ractualizate, si regulamentele BNR nr.3/2007,11/2008 in materie de credite ipotecare.Exista deja in instante si-n parchete dovezi ale infractionalitatii acestor banci particulare in cazul creditelor ipotecare.Caz concret in Moldova, ajuns si-n atentia mass-mediei ,dar si a Directiei de Supraveghere BNR,Credit Europe Bank SA,Romania. Am facut aceasta trimitere pentru ca drama romanilor imprumutatori la banci straine este strans legata de coruptia din Romania.

Incepe inca o piata bull dupa deciziile de aseara? Este un moment bun pentru a intra la cumparare?

zz / 27 Octombrie 2011 ora 10:12
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:23
Nu cred ca decizia de aseara va determina inceputul unei piete bull. Problemele sunt de natura structurala si nu sunt nici pe departe rezolvate. O piata bull va demara in momentul in care va fi clar ca economia mondiala va intra intr-un nou ciclu economic. Acest moment va fi semnalat de evolutia investitiilor in sectorul privat. Momentan, in ultimele  8 trimestre, am asistat la un start ratat al unui nou ciclu economic - iesirea din primul val recesiune nu s-a identificat cu intrarea intr-un nou ciclu economic.

zz zz 27 Octombrie 2011 ora 13:16
Dar totusi, am avut piata bull in 2009 si 2010 fara sa se schimbe ciclul economic... adica chiar credeti ca o piata bull poate exista doar pe date economice concrete (nu si pe o premisa sau speranta/asteptari ca lucrurile vor evolua pozitiv in economie)?

Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 13:19
Poate fi un start ratat sau o normalizare dupa un exces de panica. Piata bull din anii 2009  si  2010 a avut la baza masurile expansioniste monetare si bugetare implementate pe mapamond, in contextul primului val de criza. Din pacate, economiile dezvoltate nu au demonstrat ca au intrat intr-un nou ciclu economic. O reintrare intr-un nou ciclu economic va fi semnalata de relansarea sistematica a investitiilor private sustenabile, ceea ce nu s-a intamplat pana in prexent - sectorul privat s-a limitat la a raspunde acestor masuri expansioniste.

Cum adica haircut de 50%? Cine suporta acea diferenta pana la 100%? Vi se pare corect ca o anumita entitate pur si simplu sa fie iertata de datorii ?

Red / 27 Octombrie 2011 ora 09:22
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:21
Solutia oferita iarta Grecia de 50% din datorie care se traduce in pierdere pentru creditorii acestei tari.  Partea ramasa trebuie paltita de Grecia in continuare in termenii acceptati la momentul imprumutului. Nu este nimic moral in deciziile de ieri ci doar o solutie de salvare a zonei euro intr-un moment de cumpana. Din pacate modul in care vom putea sanctiona aceste decizii este doar prin vot.

Unde este cel mai bine sa imi tin banii in conditiile actuale? In banci nu mai am incredere, bursele pica, ce alternative sunt?

CRC / 27 Octombrie 2011 ora 09:09
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:20
In astfel de momente, cash is king. Se pot, insa, construi portofolii diversificate, care sa incorporeze clase de active cu corelatii negative ale randamentelor. Propun un portofoliu flexibil din punct de vedere al alocarii pe clase de active, care sa incorporeze cel putin 30% cash, 10-15% aur, 25-30% titluri de stat emise de SUA si Germania, eventual Australia si 15% diversificat pe actiuni - 70% pe actiuni din sectoare cu potential pe plan mondial si 30% defensive: farma, utilitati etc-. Restul de 20% poate fi alocat pe valute si alte instrumente financiare. Atentie la climatul macro bursier international, in caz de ameliorare a perceptiei fata de risc, recomand supra-alocarea pe actiuni.

Credeti ca deciziile de aseara vor pune punct crizei? Cand vedem primele efecte pozitive ale acestora?

Florin / 27 Octombrie 2011 ora 09:04
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:17
Cu siguranta deciziile de aseara vor afecta pozitiv pietele pe termen scurt. Efectele pentru economia reala o sa mai dureze.
Din pacate nu cred ca solutiile oferite aseara de liderii zonei euro vor pune capat crizei incepute in 2007. In continuare solutiile oferite implica masuri de austeritate ceea ce pe termen mediu va inrautatii lucrurile. Pentru a pune punct crizei actuale era nevoie de o solutie care sa implice Spania, Italia si Portugalia. Dar pentru ca nu s-a intamplat vom revisita aceasta problema cel mai probabil in primavara.


Ce investitii ar trebui sa faca guvernul in societatile cu capital de stat si in regiile care realizeaza pierderi in prezent pentru a le rentabiliza? Va rog sa nominalizati societatile si regiile respective si investitiile necesare.

Mihai / 27 Octombrie 2011 ora 07:57
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:15
Trebuie prioritizate investitiile statului in economie, mai ales in contextul actual al penuriei de capital si al costului ridicat al finantarii. Prin urmare, statul ar trebui sa isi defineasca sectoarele strategice pe termen lung si sa selecteze companiile din aceste sectoare pentru a le rentabiliza - cele care sunt pe pierdere. Planurile de investitii pentru aceste companii ar putea incorpora operatiuni de privatizare, parteneriate publico-private, management extern etc. In primul rand, sectorul de transport - Tarom, societatile de cale ferata-. Romania poate si trebuie sa devina o tara pe axa care leaga Europa de Eurasia. Apoi, sectorul energetic, in spiritul politicii energetice a Uniunii Europene.

Solutia Uniuni politice in UE este una probabil posibila? Ce ar face distinsul domn in cazul meu: Am un portofoliu de actiuni compus din sifuri banca transilvania petrom? Cat considera ca o sa mai scada (sau cat o sa mai creasca) piata pana la sfarsitul anului?

ionut / 26 Octombrie 2011 ora 18:31
Andrei RADULESCU Andrei RADULESCU 27 Octombrie 2011 ora 12:10
Solutia constituie o noua etapa intermediara pentru realizarea uniunii politice in Europa. Dar, deocamdata, nu cred ca rezolva situatia critica a finantelor publice din unele state ale zonei euro. Prin urmare, vom mai asista la momente de volatilitate pe pietele financiare europene, romaneasca. Greu de spus cum vor incheia anul actiunile SIF-urilor, Banca Transilvania si SNP. Am putea observa un nou moment de respiro temporar, caz in care toate aceste actiuni ar putea consemna cresteri de cel putin 10%. Pe de alta parte, atentie ca deja indicele DAX, spre exemplu, a anticipat aceasta solutie europeana si s-a apreciat puternic in ultimele saptamani. Nu este exclus sa asistam la fenomenul buy the roumor, sell the news. Prudenta ramane in continuare cuvantul de ordine la investitii.

ionut ionut 27 Octombrie 2011 ora 13:02
Multumesc frumos pentru raspunsul promt si la obiect!

mai sunt credibile bancile grecesti?

stef / 26 Octombrie 2011 ora 10:59
Florin CITU Florin CITU 27 Octombrie 2011 ora 12:08
Sistemul financiar bancar din zona euro este foarte bine monitorizat in acest moment. Nu cred ca vor exista surprize. In situatiile dramatice institutiile zonei euro o sa intervina cu finantare. Specific la bancile cu capital grecesc nu trebuie sa ne ingrijoram acum. Dar cu siguranta in perioada urmatoare structura sistemului bancar din Grecia se va modifica.


Setari Cookie-uri