Alaturarea Romaniei la cele 17 state membre ale zonei euro care au convenit in cadrul summit-ului UE sa incheie un "pact fiscal" care sa asigure disciplina bugetara va avea un efect favorabil pentru economia romaneasca intrucat va disciplina politicile macroeconomice, a spus economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Una dintre deciziile care au fost luate ieri noapte a fost legata de intarirea regulilor fiscale, in sensul supunerii atentiei liderilor europeni a bugetelor si a penalizarilor pentru statele care depasesc tintele de deficit bugetar si de datorie publica. La acest pact au aderat 17 tari plus 6, printre care si Romania, ceea are un efect favorabil pentru ca este de natura sa disciplineze politicile macroeconomice", a spus Valentin Lazea, cu ocazia seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Economistul sef al bancii centrale afirma ca al doilea lucru agreat in urma summit-ului, adica gestionarea fondului de stabilitate european (EFSF) de catre Banca Centrala Europeana (BCE), va face ca sarcina de salvare a guvernelor sa cada mai putin pe umarul BCE, care se va concentra pe salvarea bancilor comerciale.

"EFSF va fi gestionat de BCE si va fi cel care va salva statele prin cumpararea de obligatiuni", explica Lazea.

Intrebat de perspectivele Romaniei in contextul noilor schimbari la nivel european, Lazea a precizat ca "Romania trebuie sa spere in continuare intr-o rezolvare favorabila a crizei din zona euro, pentru ca suntem legati organic din punct de vedere economic si nu numai de zona euro".

"Speram ca vor fi rezolvate si celelalte probleme pe care pietele financiare le vad si la care nu s-a dat din pacate raspuns inca. Sper ca si politicienii europeni se vor pune in sfarsit ahead of the curve si nu in spatele evenimentelor, cum a fost cazul pana acum", completeaza Lazea.

Tarile din afara zonei euro vor acorda FMI 50 miliarde euro, pentru ajutarea tarilor aflate in dificultate

"Cred ca ideea de baza este aceea de a mari capacitatea de imprumut a Fondului, pentru ca pana la aceasta decizie FMI avea disponibile circa 285 miliarde euro", a spus Valentin Lazea.

Astfel, decizia de la summit va creste capacitatea de imprumut a FMI, care are si capacitatea de multiplicare mult mai mare.

Deocamdata, nu se stie cu ce suma va contribui Romania la FMI, dar economistul sef al BNR crede ca probabil nu va fi o suma prea mare si oricum este "un pret care trebuie platit".

"De acum incolo trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la pachet si cu preturi. Nu se poate sa mai faci free riding, adica sa ai mese gratuite", a mai spus Lazea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri