Executia bugetului general consolidat pentru 2011 s-a incheiat cu un deficit de 23,8 miliarde lei, respectiv 4,35% din PIB, usor sub tinta de 4,4% convenita cu FMI, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor, scrie Mediafax.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 181,6 miliarde lei, au fost cu 7,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,3 puncte procentuele ca pondere in PIB.

La principalele venituri fiscale s-au inregistrat cresteri semnificative fata de anul precedent, respectiv la TVA, cu 22,1%, impozitul pe venit (6,2%), contributii de asigurari sociale (10,8%).

La nivelul administratiilor locale au crescut atat veniturile din impozite si taxe pe proprietate, cu 4,7%, cat si veniturile nefiscale, cu 26,3%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au urcat in termeni nominali cu 1,5% si au ajuns la 205,4 miliarde lei.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 47,0% mai mari fata de anul 2010, si dobanzi, unde avansul a fost de 22,1 %.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 7,5%, ca urmare a platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (12,7%), ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent au fost cheltuielile de personal (-10,1%), subventii (-4,9%) si asistenta sociala (- 0,9%).
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 37,8 miliarde lei, fata de 33,7 miliarde lei inregistrate pe anul precedent.

Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate a inregistrat in cursul anului 2011 venituri in suma de 15 miliarde lei, la care s-au adaugat subventii de la bugetul de stat in suma de 2,2 miliarde lei si subventii din venituri proprii prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice in suma de 0,6 miliarde lei.

Cheltuielile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate au fost in suma de 17,8 miliarde lei, cea mai mare parte reprezentand plati pentru produse farmaceutice si materiale sanitare (6,9 miliarde lei) si servicii medicale contractate cu spitalele si alti furnizori de servicii (9,6 miliarde lei).

Guvernul a anuntat, la inceputul acestui an, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, convenit cu FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri