Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, deficitul comercial al Romaniei in luna ianuarie a acestui an a fost de 637,7 milioane de euro, cu 66 de procente mai mare decat perioada similara din 2004, cand s-a inregistrat un deficit de 382,9 milioane de euro.

Exporturile realizate in ianuarie au crescut cu 16,9%, pana la valoarea de 1,7695 miliarde de euro. Cele mai cerute produse romanesti pe piata externa sunt masinile si dispozitive mecanice, aparatele si echipamentele electrice, precum si aparatele de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile. Produsele din aceasta categorie a Nomenclatorul Combinat au insumat 353,8 milioane de euro, fiind urmate de produsele textile si cele cele metalurgice.

Importurile in luna ianuarie 2006 au insumat 2,407 miliarde euro, cu 26,9% mai mari comparativ cu ianuarie 2004. Categoria masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile detine primul loc si in ceea ce priveste importurile, cu 561,2 milioane de euro.

Tarile partenere situate pe primele locuri in derularea exporturilor din luna ianuarie 2006 au fost: Italia (18,6% din total exporturi), Germania (15,6%), Franta (7,6%). Uniunea Europeaza detine o pondere de aproape 70% din exporturile Romaniei, aceasta fiind in crestere cu 11,1% comparativ cu ianuarie 2005.

Pietele din care importam cel mai mult sunt cele din Italia (14,6% din total importuri), Germania (13,7%), Federatia Rusa (10,3%), Uniunea Europeana avand o cota de 60% din totalul importurilor realizate de tara noastra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri