Ministrul Finantelor Publice, a sustinut intr-un interviu acordat agentiei Rompres, ca banii obtinuti in urma privatizarii BCR vor fi investiti in infrastructura si in constituirea Pilonului II de pensii. De asemenea, el a mai declarat ca in acest an taxele principale nu vor fi majorate
Sebastian Vladescu este de parere ca o parte din banii proveniti din privatizarea Bancii Comerciale a Romaniei (BCR) ar trebui sa fie utilizati pentru constituirea Pilonului II de pensii. "Avem probleme legate de viziune, de perceptia unor politicieni actuali fata de un pericol care va aparea peste 10-15 ani. Ministerul Finantelor Publice vede ca problema pensiilor va deveni din ce in ce mai greu de amenajat in Romania. Dorinta noastra este ca o parte din banii proveniti din privatizare sa fie utilizati pentru constituirea Pilonului II de pensii", a explicat Sebastian Vladescu.

O destinatie vor fi proiectele de infrastructura, in mod cert. Romania stagneaza in domeniul dezvoltarii infrastructurii sau merge in ritm foarte lent, deci nu mai este acceptabila. Daca continua sa mearga asa, daca nu face autostrazi, nu-si imbunatateste calitatea transportului feroviar si nu va avea un sistem de educatie si de sanatate cat de cat apropiate de comunitatea europeana, Romania nu va fi un membru adevarata al UE, a adaugat acesta.

TVA-ul ramane neschimbat

Taxa pe Valoare Adaugata nu va fi majorata, in 2006, dar nu este exclusa posibilitatea unei majorari a unei taxe principale de la 1 ianuarie 2007 a mai declarat Sebastian Vladescu. "Promisiunea facuta pentru 2006 mi-o voi tine si taxele principale nu se vor majora", a aratat Vladescu. Potrivit ministrului de finante, in prezent, la nivel national, se desfasoara o campanie legata de colectarea veniturilor la nivel de taxe, pentru cresterea incasarilor bugetare.

Referitor la sistemul fiscal romanesc Vladescu considera ca este unul dintre cele mai favorabile din Europa. Exista cateva tari cu sisteme fiscale oarecum mai favorabile decat ale noastre, iar toate celelalte tari au sisteme cu rate de impozitare mai mari decat Romania", a precizat Sebastian Vladescu, exemplificand cu tari precum Germania, Elvetia sau Statele Unite ale Americii.

In ceea ce priveste investiile straine, Vladescu considera ca sectorul serviciilor ar trebui stimulat prin ajutoare de stat, pentru ca firmele straine sa nu isi localizeze afacerile in alte tari vecine Romaniei. "Nu as vrea ca Romania sa piarda investitori pentru ca nu avem posibilitatea sa oferim stimulente, cum pot sa dea Cehia sau Lituania. Trebuie sa gasim solutiile care fie acceptabile atat la Bucresti, cat si la Bruxelles, pentru a oferi persoanelor juridice tipuri de stimulente care sa-i faca sa investeasca in economia romaneasca", a mentionat Sebastian Vladescu.

Referitor la situatia economica, Sebastian Vladescu a declarat ca Romania nu se afla intr-o situatie de criza in acest moment, fiind totusi tara cu unele probleme economice. El a catalogat raportul FMI ca fiind "mai repede sumbru decat optimist", adaugand ca orice decizie viitoare va fi luata in asa fel incat sa multumeasca atat autoritatile de la Bucuresti cat si cele de la Bruxelles.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri