Rezultatele sondajului de conjunctura realizat de BNR in luna februarie in randul companiilor industriale si de constructii indica mentinerea opiniilor pesimiste cu privire la evolutia principalilor indicatori ai activitatii economice. Astfel, nivelul investitiilor va continua sa scada paralel cu o evolutie descendenta a fortei de munca active in Romania.

Mai putini salariati

In luna februarie, piata muncii se va caracteriza in continuare prin traiectoria descrescatoare a numarului de salariati. Comparativ cu intervalul anterior, soldul conjunctural negativ s-a deteriorat cu 7 puncte procentuale (-29 la suta), ca urmare a diminuarii de 3 ori a ponderii aferente opiniilor privind efectuarea de angajari (pana la 4 la suta). Circa o treime dintre respondenti estimeaza reducerea personalului angajat, iar 62 la suta nu intrevad modificari ale numarului de salariati. Numarul de salariati va ramane neschimbat in opinia a 81-83 la suta dintre managerii companiilor apartinand ramurilor: metalurgie, constructii metalice si produse din metal, industria de masini si echipamente, de echipamente si aparate electrice si industria mijloacelor de transport, dar si in cea a 97 la suta dintre respondentii din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv si din activitatea de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.

Ritmul investitiilor a incetinit

Luna februarie va consemna o noua incetinire a acumularilor de capital, soldul conjunctural, desi in continuare pozitiv, coborand cu inca 2 puncte procentuale fata de luna anterioara (pana la 9 la suta nivel de peste 4 ori mai mic fata de cel din octombrie 2005, luna dupa care expectatiile au inceput sa se deterioreze). Doar o cincime din totalul respondentilor anticipeaza o crestere a investitiilor (fata de 26 la suta in ianuarie), in timp ce ponderea celor cu opinii de tip descendent s-a redus la 11 la suta. Circa 66 la suta dintre managerii intervievati nu intrevad modificari ale volumului investitiilor. Temperarea ratei de crestere a investitiilor este localizata in principal la nivelul industriei metalurgice, a constructiilor metalice si a produselor din metal si al industriei de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, ramuri al caror sold conjunctural s-a restrans de 4 si respectiv 2,5 ori fata de luna anterioara, pana la +3 si respectiv +16 la suta. Pierderile de ritm vor fi probabil compensate partial de revigorarea investitiilor din activitatea de transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (inversare de semn a soldului conjunctural; +20 la suta in februarie) si de consolidarea acumularilor de capital in industria mijloacelor de transport (sold al opiniilor: +59 la suta).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri