Potrivit unui studiu efectuat de Institutul National de Statistica (INS) estimarile exprimate in luna martie 2006 de catre managerii societatilor comerciale prevad, pentru urmatoarele luni, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cea din lunile anterioare.

Rezultatele studiului au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele au fost efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1547 agenti economici), constructiilor (1054), comertului cu amanuntul (1483) si serviciilor (1093). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de 5% la nivel total sector. Proportia alternativelor de evolutie (crestere, stabilitate, scadere) reprezinta ponderea intreprinderilor (care au ales alternativa respectiva) in volumul de activitate al sectorului. Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

Tendinta de crestere a productiei industriale

Estimarile managerilor regasite in cadrul anchetei de conjunctura desfasurate in luna martie 2006 evidentiaza faptul ca in urmatoarele trei luni volumul productiei din industria prelucratoare va creste, atat pe total (sold conjunctural +30%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea va fi mai intensa la intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati (sold conjunctural +50%). Numarul de salariati va avea o tendinta de relativa stabilitate pe total industrie prelucratoare. Preturile produselor industriale isi pastreaza tendinta ascendenta si in perioada urmatoare (sold conjunctural +19%).

Managerii din domeniul constructiilor sunt optimisti

Conform estimarilor din luna martie 2006 se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de crestere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural +57%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +46%), la toate tipurile de intreprinderi. Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza de asemenea o tendinta ascendenta, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +31%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +47%).

Previziuni pentru activitatile de retail

Managerii intreprinderilor comerciale intervievati in luna martie 2006 asupra evolutiei activitatii de comet cu amanuntul estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +35%).

Conform acestor previziuni, situatia economica va fi mai buna (40% din opinii ), va fi aproximativ aceeasi (52%), 8% dintre repondenti estimand o scadere.Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra un sold conjunctural pozitiv, atat pe total activitate, cat si in cazul intreprinderilor mici si mijlocii. Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +26%). In aceasta perioada a anului, 63% din manageri considera ca nu este cazul sa apeleze la importuri. Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (90% din opinii).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (sold conjunctural +12%), tendinta data in principal de intreprinderile mari, cu un numar de 250-499 salariati (sold conjunctural +32%).
Numarul de salariati din sectorul de servicii va ramane stabil

Managerii din sectorul de servicii, care au raspuns la ancheta de opinie in luna martie a.c., estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +30%).

Situatia economica a intreprinderilor din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +11%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Intreprinderile mari (cu 250 salariati si peste) au apreciat ca cererea de servicii (cifra de afaceri) a crescut (sold conjunctural +42%), urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati) la care soldul conjuctural a fost de +17%. Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele 3 luni, pe total sector, mentinerea unei tendinte de stabilitate a numarului de salariati (85% din opinii). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +15%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri