AVAS si OPSPI, cele doua institutii cu atributii in domeniu, ar putea fi unificate pana la vara. Ministrul PUR al Economiei, Codrut Seres, considera insa ca o asemenea decizie nu ar fi \"benefica\"
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) vor fi unificate, in cadrul reorganizarii guvernamentale care va avea loc dupa semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Nu se justifica existenta a doua entitati de privatizare. Acestea vor fi unificate dupa momentul semnarii Tratatului de aderare, undeva in luna iunie-iulie, cand va avea loc o reorganizare a Guvernului si a institutiilor subordonate", a spus Tariceanu la o sedinta a AVAS. Premierul a aratat ca, din fericire, portofoliul privatizabil al AVAS nu mai cuprinde foarte multe societati mari.

Cu putin inainte de declaratia premierului, ministrul PUR al Economiei, Codrut Seres, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca unificarea AVAS cu OPSPI nu ar fi benefica. "Sa ne amintim ca inainte a existat un FPS ale carui rezultate nu au fost deloc fericite, ceea ce a condus la ideea ca o separare a atributiilor este mai potrivita", a spus Seres. El a afirmat ca, din punctul de vedere al Ministerului Economiei, exista diferente semnificative intre cele doua institutii: OPSPI se ocupa de privatizarea unor afaceri, AVAS (fost APAPS) se ocupa de vanzarea unor active. "In sectorul energetic, care are un caracter strategic, nu poate fi facuta o privatizare "pe bucati", fiind necesara pentru atragerea investitorilor o privatizare integrata", a mai spus Codrut Seres. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a inregistrat, in perioada ianuarie-februarie 2005, venituri totale in valoare de circa 800 de miliarde de lei (21,3 milioane de euro), suma provenind atat din activitatea de valorificare, cat si din privatizari.

Potrivit unui comunicat al institutiei, cea mai mare contributie la veniturile AVAS (595,1 de miliarde de lei) au avut-o sumele atrase din activitatile de valorificare. AVAS isi propune sa obtina in acest an, din activitatea de valorificare, venituri de 2571 miliarde de lei. Institutia doreste sa privatizeze trimestrial, prin orice metoda, cel putin 20 de firme cu capital majoritar de stat, si sa treaca in proprietate privata cele trei companii mari ramase in portofoliul statului - Tractorul si Rulmentul, ambele din Brasov si Electroputere Craiova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri