O asociatie internationala de jurnalisti inregistrata in SUA dezvaluie, in baza unor scurgeri de informatii, secretele a 120.000 de companii offshone si a aproape 130.000 de persoane, expunand afacerile ascunse ale politicienilor, artistilor si bogatilor din peste 170 de tari, intre care si Romania.
Un numar de 86 de jurnalisti din 46 de tari au participat la investigatiile coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, fiind posibil ca cercetarea sa fie cea mai ampla colaborare jurnalistica transfrontaliera din istorie, potrivit unui comunicat al asociatiei citat de Mediafax.

Informatiile au fost obtinute de ICIJ din 2,5 de milioane de fisiere digitale.

O imagine transparenta

Raportul realizat de ICIJ si retelele sale partenere din intreaga lume este primul dintr-o serie de relatari care vor fi prezentate pana pe 15 aprilie, alte informatii urmand sa fie facute publice pe parcursul anului, pe masura ce investigatia va progresa.

"Aceasta investigatie ridica perdeaua de deasupra sistemului offshore si ofera o imagine transparenta a paradisurilor fiscale si a persoanelor si companiilor care beneficiaza de ele", a declarat Gerard Ryle, director al ICIJ.

Fisierele identifica persoanele din spatele unor companii si trusturi private inregistrate in Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore si alte paradisuri fiscale.

Intre aceste persoane se afla medici si dentisti din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est si Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internationali de arme si familiile si asociati unor dictatori.

Ce informatii prezinta faptele

Documentele prezinta fapte si date, respectiv transferurile de bani si legaturile dintre companii si persoane, si arata extinderea fenomenului secretelor financiare offshore in intreaga lume, care a permis celor bogati si cu relatii sa eludeze fiscul, alimentand coruptia deopotriva in tarile dezvoltate si sarace.

Totodata, este vorba de cele mai multe informatii confidentiale obtinute vreodata de o organizatie de media. Marimea totala a fisierelor, masurata in gigabiti, este de peste 160 de ori mai mare decat scurgerile de date ale Departamentrului de Stat din SUA obtinute de Wikileaks in 2010.

La analizarea documentelor ICIJ a colaborat cu reporteri ai The Guardian si BBC, Le Monde, Suddeutsche Zeitung si Norddeutscher Rundfunk, Washington Post, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) si alte 31 de parteneri media din lume.

Pe parcursul cercetarii au fost intervievati sute de experti, oficiali guvernamentali, avocati, clienti offshore si alte surse din intreaga lume.

Nume grele, deconspirate

Intre persoanele mentionate de raport se afla sotia vicepremierului rus Igor Suvalov si doi directori ai Gazprom, care potrivit documentelor au participatii la companii din Insulele Virgine Britanice. Toti trei au refuzat sa comenteze.

Documentele arata cum megabogatii se folosesc de structuri complexe offshore pentru a detine proprietati, opere de arta si alte bunuri, beneficiind in acelasi timp de avantaje fiscale care nu se afla la indemana oamenilor obisnuiti.

Intre spaniolii identificati in documente se afla si baroneasa Carmen Thyssen-Bornemisza, care foloseste o companie din Cook Islands pentru achizitia de lucrari de arta prin case de licitatii ca Sotheby's si Christie's.

Intre cei 4.000 de americani figureaza Denise Rich, compozitoare nominalizata la premiile Grammy al carei fost sot s-a aflat in centrul unui scandal de gratiere, la sfarsitul mandatului presedintelui Bill Clinton.

Un alt nume proeminent din SUA este James R. Mellon, a carui familie a fondat companii cunoscute, precum Gulf Oil si Mellon Bank. El s-a folosit de patru companii din Insulele Virgine Britanice si Lichtenstein pentru tranzactii cu instrumente financiare si transferul a zeci de milioane de dolari intre conturile offshone pe care le detinea.

Principalele concluzii ale investigatiei sunt ca oficiali guvernamentali, familiile si asociatii lor din Azerbaijan, Rusia, Pakistan, Filipine, Thailanda Canada, Mongolia si alte tari se folosesc de companii si conturi bancare ascunse. Superbogatii recurg la structuri complexe offshore pentru a detine proprietati, iahturi, opere de arta si alte active pentru avantaje fiscale.

Multe dintre cele mai mari banci ale lumii, intre care UBS, Clariden si Deutsche Bank, au lucrat agresiv pentru a pune la dispozitia clientilor companii ascunse in Insulele Virgine Britanice si alte paradisuri fiscale.

O intreaga industrie de contabili, intermediari si alti angajati bine platiti au ajutat patronii sa isi ascunda identitatile si interesele de afaceri, acoperind astfel spalarea de bani si alte activitati ilegale.

De asemenea, schemele piramidale si alte fraude de amploare folosesc in mod curent paradisurile fiscale pentru inregistrare si transferul castigurilor ilegale.

Raportul arata ca multi dintre cei care opereaza in paradisuri fiscale sunt implicati in tranzactii legale, dar participantii la cercetare au ridicat semne de intrebare legate de lipsa transparentei si practicile ilegale care predomina in lumea offshore.

Intre tarile incluse se afla, in ordine alfabetica, Argentina, Armenia, Australia, Azerbaijan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Croatia, Danemarca, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, India, Irelanda, Italia, Japonia, Kosovo, Letonia, Malarezia, Mexic, Moldova, Olanda, Noua Zeelanda, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Paraguai, Filipine, Romania, Rusia, Serbia, Singapore, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Suedia, Elvetia, Thailanda, Ucraina, Marea Britanie, SUA si Venezuela.

The International Consortium of Investigative Journalists este o retea internationala de reporteri care colaboreaza la articole de investigatie. Organismul a fost infiintat in 1997 de Center for Public Integrity din Statele Unite, pentru concentrarea pe probleme care depasesc granitele nationale. Cu 160 de membri in peste 60 de tari, ICIJ se concentreaza pe criminalitatea transfrontaliera, coruptie si putere.

Center for Public Integrity este o organizatie de presa independenta nonprofit specializata in jurnalism de investigatie in probleme de importanta publica majora. Din 1990, acest centru, cu sediul la Washington, a publicat peste 500 de rapoarte de investigatie si 17 carti pentru mai multa transparenta a institutiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri