FRF a primit asigurari de la Guvern si de la Primaria Capitalei ca vor fi alocati 100 de milioane de euro pentru un nou stadion National.
Ceea ce parea sa fie doar o parte din campania viitoare pentru sefia Federatiei Romane de Fotbal, construirea unui stadion modern care sa permita gazduirea finalei Cupei UEFA din sezonul 2008-2009, tinde sa devina realitate.

In data de 17 martie a anului curent, Federatia Romana de Fotbal a trimis documentele care confirma candidatura Bucurestiului pentru acest eveniment ce ar putea avea loc pe 20 mai 2009, pe Stadionul Lia Manoliu, care va fi reconstruit.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, afirma la un moment dat ca toate cheltuielile pentru modernizarea stadionului din Complexul Lia Manoliu vor fi de 80-90 de milioane de euro. O treime din suma urmeaza sa fie suportata de catre primarie, iar restul banilor vor fi alocati de Loteria Nationala. Reprezentantii FRF considera ca tara noastra are prima sansa, deoarece in 2009 va sarbatori 100 de ani de la infiintare.

Gazonul va fi protejat

Noul stadion va fi construit in locul actualei arene din Complexul Sportiv "Lia Manoliu", care va fi demolata, gazonul actualului stadion urmand sa fie pastrat. Suprafata de joc a Stadionului National din cadrul Complexului "Lia Manoliu" va fi protejata pe timpul lucrarilor la noua arena ce urmeaza a se construi in vederea gazduirii finalei Cupei UEFA 2009, a declarat Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal.

Proiectul noii arene prevedea in faza initiala renuntarea la actuala suprafata de joc, dar avand in vedere investitiile de zeci de miliarde de lei pentru refacerea gazonului, acesta va fi protejat. "Gazonul va ramane acelasi, pentru ca s-au facut investitii in el. Nu va fi nici o problema sa fie protejat. Chiar acum, dupa concertul care a avut loc - concertul trupei Depeche Mode - gazonul nu are probleme", a precizat Sandu.
Actualul stadion nu va fi demolat pana in luna octombrie a anului curent, iar echipa de fotbal Steaua Bucuresti, a carei arena se afla in refacere, poate evolua pe terenul din Complexul "Lia Manoliu" fara probleme, a mentionat presedintele FRF.

Inspectia europeana ne da speranta

Inspectia reprezentantilor forurilor europene de specialitate care a avut loc miercuri este incurajatoare, a spus Mircea Sandu. "Cu sprijinul Guvernului si al Municipalitatii, putem aduce satisfactie Romaniei prin organizarea finalei din 2009. Reactiile sunt pozitive dinspre UEFA. La inceput s-a crezut ca e o gluma, dar iata ca devine ceva serios", a afirmat Sandu. In opinia presedintelui FRF, singura problema in momentul de fata o reprezinta alcatuirea unui calendar clar al lucrarilor ce urmeaza sa fie prezentat reprezentantilor UEFA. "Toate celelalte lucruri, legate de infrastructura, securitate si asa mai departe au fost rezolvate.

Mai este nevoie de un calendar exact al lucrarilor. Ramane ca stadionul de cinci stele sa fie gata la sfarsitul lui 2008, iar in ianuarie 2009 sa fie finisat si in interior. Stadionul se poate numi si Bucharest Arena, dar nu e stabilit nimic, proprietarul va decide acest lucru", a declarat Sandu.

Lupescu: O arena cu trei niveluri si 53.000 de locuri

La momentul actual, un aspect foarte important este ca UEFA sa constientizeze ca lucrarile au inceput, a declarat Ionut Lupescu, directorul general al FRF si presedintele executiv al Comitetului Local de Organizare a finalei Cupei UEFA, sezonul 2008-2009.
"Noi nu avem deocamdata nimic palpabil, asa ca este foarte important ca actualul stadion sa se demoleze. Daca aveam azi acest stadion, in proportie de 99 la suta primeam organizarea finalei Cupei UEFA din 2009.

Copenhaga si Hamburg, cele doua orase contracandidate, au deja stadioane construite, dar UEFA intentioneaza sa acorde organizarea finalelor cupelor europene si tarilor din Europa de Est care vor intra in curand in UE", a spus oficialul FRF.

Lupescu a mentionat ca Guvernul si Primaria Generala au promis investitii de 100 de milioane pentru proiectul FRF, care include doua stadioane in cadrul Complexului "Lia Manoliu". "Costurile ridicarii celor doua stadioane, unul pentru fotbal si rugby, iar unul pentru atletism, sunt estimate in jurul a 80 de milioane de euro", a afirmat Lupescu.
Directorul general al FRF a explicat ca in proiectul realizat de Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" noua arena de fotbal are trei niveluri si o capacitate de 53.000 de locuri, iar cea de atletism va avea intre aproximativ 15.000 de locuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri