Daca in Austria salariul mediu lunar este de 2.654 euro, iar in Cehia si Ungaria de aproximativ 600 de euro, in Romania salariul mediu lunar este de 260 de euro, in timp ce in Bulgaria este de 160 de euro, potrivit unui studiu realizat de experti austrieci de la Vienna Institute si publicat in cotidianul Kurier.

Desi noile state membre UE inregistreaza in prezent un ritm de crestere superior vechilor membrii, diferentele salariale nu vor fi depasite prea curand. Expertii austrieci estimeaza ca nivelul veniturilor din Cehia si Ungaria va ajunge la media din Uniunea Europeana in 10-15 ani, iar in cazul Romaniei si Bulgariei perioada de timp necesara pentru recuperarea decalajului va fi si mai mare.

Expertii de la Vienna Institute estimeaza ca in momentul in care Romania si Bulgaria vor adera la UE, aproximativ 150.000 de persoane din cele doua tari vor migra in celelalte state membre. Motivul principal al migratiei spre vest este tocmai diferenta intre politicile de venit practicate in cele doua parti ale Europei. Kurier reaminteste ca Austria isi va mentine piata muncii inchisa pentru cetatenii din noile state membre UE pana in anul 2011, iar in cazul resortisantilor din Romania si Bulgaria aceste prevederi vor fi in vigoare pana in 2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri