Agricultura, comertul si constructiile au avut o contributie negativa la cresterea economica din trimestrul 2 al anului, in timp ce industria si impozitele nete au tras PIB-ul in sus. INS a mentinut estimarile de PIB din urma cu trei saptamani, ceea ce inseamna ca economia romaneasca se afla in recesiune tehnica, dupa o scadere trimestriala a PIB de 1%.

Astfel, potrivit informatiilor detaliate publicate de INS cu privire la performanta economiei in T2, scaderea PIB trimestriala se mentine la 1%, comparativ cu trimestrul 4 din 2013, in timp ce fata de trimestrul echivalent de anul trecut PIB a avansat cu 1,2% pe serie bruta si cu 1,5% pe date ajustate sezonier. Totodata, in semestrul I 2014, PIB a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Conform INS, Produsul intern brut (PIB) estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 324838,6 milioane lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 2,6% fata de semestrul I 2013, in timp ce PIB estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 152968,8 milioane lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 1,2% fata de trimestrul II 2013.

Ce sectoare au contribuit la evolutia PIB in T2

Agricultura a avut o contributie negativa la cresterea PIB in T2, de minus 0,3%, compartiv cu trimestrul similar din 2013. Aceeasi dinamica negativa au avut-o si constructiile, in timp ce comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, hotelurile si restaurantele au avut un impact negativ de 0,5%.

Industria si impozitele nete pe produs au contribuit pozitiv la evolutia PIB, cu un plus de 0,7% si respectiv 0,9% fata de T2 2013.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea economica in T2 2014 le-au inregistrat consumul final individual efectiv al gospodariilor populatiei (+2,9%), cu o pondere de 74% la formarea PIB, si exporturile nete (+0,9%). Pe de alta parte, formarea bruta de capital a avut un impact negativ la evolutia PIB, de minus 3% si o contributie negativa la formarea PIB.

Datele semnal din urma cu 3 saptamani indicau intrarea in recesiune tehnica

In 14 august, INS anunta ca produsul intern brut (PIB) a suferit o contractie semnificativa in trimestrul 2, acesta fiind in termeni reali cu 1% mai mic decat in primele trei luni din an. Stirea derutase atunci analistii chestionati de wall-street.ro, care nu isi explicatu aceasta "contractie stranie".

Conform primelor estimari ale INS, PIB scazuse in trimestrul II 2014 fata de trimestrul precedent, cu 1% (date ajustate sezonier), dar a crescut cu 1,2% (pe serie bruta) fata de trimestrul similar din 2013, respectiv cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. Totodata, PIB a crescut in semestrul I 2014, comparativ cu S1 2013, cu 2,4% pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

Ulterior, opinia publica afla de la Eurostat ca Romania a intrat in recesiune tehnica, dupa ce INS revizuise in secret evolutia PIB in primul trimestru al anului, comparativ cu T4 2013. Cresterea de 0,2% din T1 2014 s-a transformat intr-o contractie de 0,2%. Astfel, Romania s-a trezit peste noapte in recesiune tehnica, cu o contractie de 0,2% in T1 si cu o scadere de 1% in trimestrul 2.

Zeci de specialisti au comentat la mijlocul lui august mai mult despre revizuirea pe furis facuta de INS si mai putin despre ce inseamna cu adevarat acest termen din limbajul economistilor, pe care nici politicienii nu il inteleg. Trecand peste fanfaronada pre-electorala si acuzatiile de tipul "ba voi ati bagat din nou tara in criza", WALL-STREEt.RO prezinta pe limbajul tuturor ce este recesiunea tehnica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri