Aproape jumatate din populatia urbana nu au auzit de legea care le permite sa directioneze 2% din impozitul pe care il platesc anual catre organizatii nonprofit si mai putin de un sfert au donat procentul catre un ONG, reiese dintr-un sondaj comandat de organizatia Salvati Copiii.
Sondajul, realizat de Salvati Copiii in colaborare cu Daedalus Consulting, releva ca 40 % dintre respondentii studiului nu au auzit niciodata de legea potrivit careia pot dicta destinatia a 2% din impozitul pe care il platesc anual.
Dintre cei care sunt la curent cu prevederile legii, 39% si-au exercitat dreptul de a sustine financiar o cauza de interes public, informeaza NewsIn.

Restul celor care au auzit de lege au ales sa nu-si exprime optiunea de caritate, din cauza informatiilor insuficiente (nu stiu care sunt formularele necesare, de unde pot fi obsinute) si a procesului prea complicat (sunt prea multe formulare de copletat si prea multe etape de parcurs). De aceea, romanii ar dori sa primeasca informatii pe aceasta tema prin intermediul liniilor gratuite, al internetului, al postei si al presei.

Dintre persoanele care au auzit de lege, 8,6% s-au declarat in defavoarea acestei forme de donatie catre organizatiile neguvernamentale. Restul ar directiona banii, daca ar primi instructiunile necesare (33,9%), daca ar exista o institutie care sa se ocupe de proceduri (33,5%) sau daca ar avea convingerea ca banii ajung unde trebuie (2,4%).

Oamenii ar prefera ca firmele la care lucreaza sa se ocupe de procedurile de donatie. in prezent, pentru a dona cei 2% din impozit, saalriatii trebuie sa completeze un formular special, care nu le este expediat prin posta de catre administratiile financiare, ci trebuie solicitat separat. La acest formular trebuie atasata si copia fisei fiscale.

Salvati Copiii Romania intentioneaza, ca pe baza studiului, sa initieze o dezbatere pe marginea directionarii celor doua procente din impozit catre ONG-uri, la care sa participe toate celelalte organizatii interesate de aceasta tema. "Dorim propulsarea acestei teme in centrul preocuparilor mediului nonprofit, deoarece este un subiect care ne priveste pe toti", a spus presedintele organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu. "Scopul ar fi acela de a identifica si de a sprijini cel mai bun mecanism de donare, an colaborare cu autoritatile."

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 19-28 iunie, pe un esantion de 422 de persoane. Respondentii apartin populatiei urbane, care, la data sondajului, detineau un loc de munca.

Potrivit Codului Fiscal, salariatii au posibilitatea de a directiona 2% din impozitele pe care le platesc la stat catre o organizatie neguvernamentala. Este o actiune voluntara, iar angajatorul nu poate impune catre ce ONG sa fie directionati banii. Suma astfel atribuita unui ONG nu constituie o donatie, ci este o suma datorata statului, pentru care salariatul poate decide modalitatea in care va fi alocata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri