Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a declarat, luni, ca Romania are 75% speranta de grad de absorbtie, dar exista posibilitatea de a creste aceasta rata pana la 80%, insa proiectele nationale indeplinesc cu greu cele trei conditii legate de achizitiile publice si autorizatii.

"In momentul de fata am facut plati de peste 75% din total fonduri. Ele nu au fost inca rambursate de catre Comisie. Avand in vedere ca la inceputul anului este perioada de audit si se analizeaza, platile de la Comisie in fiecare an vin dupa sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie. La Comisie, in prezent, avem 750 de milioane (euro – n.r) care trebuie rambursate. In prezent avem 75% speranta de grad de absorbtie, dar exista posibilitatea de a creste aceasta rata printr-o o situatie unica de a include proiecte retrospective, proiecte finantate numai din bugetul de stat. Avem dreptul si facem in continuare analize detaliate. (...) Avem dreptul sa incheiem contracte cu proiecte restrospective pana la 31 martie 2016", a declarat Aura Raducu, prezenta la Comisia de afaceri europene din Camera Deputatilor, conform Mediafax.

In context, ministrul a precizat ca este vorba despre proiecte din diferite domenii – apa, transport, IT, cercetare-dezvoltare, educatie. "Am putea sa crestem gradul de absorbtie pana la 100% numai ca sunt niste probleme foarte mari, ca nu gasim proiecte nationale care sa respecte cele trei conditii: sa respecte achizitiile publice, sa aiba autorizatie de constructie si sa existe aviz de mediu. Daca am gasi, continuam cercetarile si analizele noastre… Am fi putut sa ajungem sa cheltuim toti banii UE. Speram sa depasim sau sa ajungem la 80%, dar din caza acestor impedimente in ceea ce priveste proiectele nationale vom vedea la ce cifra vom ajunge", a mai explicat ministrul.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri